Закон «Про столицю» варто розширити: децентралізація у Києві - недостатня

07 жовтня 2019, 16:36
Власник сторінки
Політик
0
49
Закон «Про столицю» варто розширити: децентралізація у Києві - недостатня

Я підтримую законопроект «Про столицю», ухвалений Верховною Радою в першому читанні. У ньому є недоліки, які, я сподіваюся, будуть виправлені.

В принципі, законом запроваджуються досить позитивні зміни.

Зараз не чітко розподілені функції мера і представника президента на місці (глави ОДА). Після прийняття Закону представник президента відповідатиме лише за ті сфери, які мають відношення до центральної влади, а всім, що стосується мешканців міста: інфраструктура, соціальна сфера буде займатися мер.

На мою думку, це правильно, адже до цього зберігалася можливості для шантажу і впливу Президента на мера. Наприклад, якби Президент не призначив обраного мера своїм представником – той би навіть не міг розпоряджатися бюджетом міста.

Окрім цього, добре, що буде відновлена робота районних рад, але цього недостатньо. У нас десять райрад, поділіть на них 4 мільйони мешканців – виходить 400 тисяч людей в одному районі. Це занадто велика кількість, щоб якось впливати на їхнє життя.

Є проект, який передбачає розподіл міста на 80 історико-географічних територій (які ще з давен умовно називаються Печерськ, Липки, Куренівка, Борщагівка, Троєщина і т.д). Доречним буде запровадити третій рівень децентралізації для кожного з них – щоб мешканець знав у обличчя свого депутата.

Це дозволить чітко розподілити функції: у депутатів міста – одна зона відповідальності, у районних радах, наприклад, освіта, охорона здоров’я, але незаконним будівництвом, рекламою, ремонтом доріг, облаштуванням дворів буде опікуватися громада, яка отримуватиме бюджет на власні території.

Треба дати більше повноважень на місця – люди там живуть і знають краще, що їм потрібно.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: КМДА,владимир кличко,Владимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.