Чи стане ДБР вітчизняним брендом рівня ФБР?

24 жовтня 2019, 16:20
Власник сторінки
адвокат, правозахисник.
0
41
Чи стане ДБР вітчизняним брендом рівня ФБР?
Державне бюро розслідувань

Дежавне бюро розслідувань є цілком новою структурою і тому в законодавстві України, яке регулює діяльність цього органу, ще наявні певні недоліки та прогалини.


1. Передумови створення Державного бюро розслідувань.

Один із найавторитетніших реформаторів світу, колишній прем’єр Сінгапура Лі Куан Ю говорив: «Найбільше нам потрібна стабільність, визначеність, безпека. Демократія не працює в умовах хаосу, закони не діють, коли немає порядку».

Станом на 2018 рік, відповідно до міжнародного рейтингу найбезпечніших для життя країн під назвою Global Peace Index Україна посідала 152 місце із 163-х. У цьому рейтингу Україну обігнали такі країни як Центрально-Африканська Республіка і Судан.

У 2018 році, відповідно до Індексу сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, CPI), який розраховується міжнародною організацією Transparency International, Україна зайняла 120 місце серед 180 країн. У вказаному рейтингу Україна опинилась поруч із такими країнами як Ліберія, Ефіопія та В’єтнам.

Крім того, у 2018 році, відповідно до рейтингу Світового банку Doing Business, який описує рівень легкості ведення бізнесу, Україна зайняла 71 місце серед 190 країн. У вказаному рейтингу Україну обігнали такі країни як Киргизстан, В’єтнам, Перу.

Дані рейтингу Global Peace Index, Індексу сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, CPI) та рейтингу Doing Business відбивають реальний стан криміногенної ситуації в Україні. Велика кількість проблем, які наявні у сфері забезпечення правового порядку у державі негативно впливає на міжнародний рейтинг нашої країни та призводить до стрімкого падіння довіри громадян до правоохоронних та судових органів.

Приріст вчинення кримінальних правопорушень високопосадовцями, співробітниками правоохоронних органів, військовослужбовцями зумовили необхідність негайного запуску абсолютно нової інституції, яке буде займатись розслідуванням «білокомірцевих злочинів».

Історія створення ДБР сягає ще 1995 року, коли Україна взяла на себе зобов’язання перед Радою Європи реформувати повноваження органів прокуратури, зокрема, забрати у них функцію слідства, а залишити лише здійснення процесуального керівництва.

Очевидно, що виконання функції досудового розслідування не може бути ефективним, якщо і розслідування, і нагляд за ним веде один і той самий орган.

В одному з подань Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини до Кабінету Міністрів України від 30.09.2014 року вказано на необхідність при розгляді питання про виконання Україною рішень Європейського суду зосередитись на проблемах ефективного розслідування, включаючи створення Державного бюро розслідування з огляду на велику кількість рішень Європейського суду щодо України, якими “констатовано не проведення ефективного розслідування”. Правозахисна організація Amnesty International неодноразово закликала Україну пришвидшити створення бюро розслідувань для здійснення незалежного розслідування протиправних дій, вчинених працівниками правоохоронних органів.


2. Завдання, які стоять перед ДБР.

12 листопада 2015 року Верховною Радою України прийнятий Закон України «Про державне бюро розслідувань». 29 лютого 2016 року постановою Кабінету Міністрів України № 127 утворено Державне бюро розслідувань.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державне бюро розслідувань» Державне бюро розслідувань є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність з метою запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до його компетенції.

Виходячи з системного аналізу ст.5 Закону України «Про державне бюро розслідувань» ДБР вирішує завдання із запобігання, виявлення, припинення, розкриття і розслідування злочинів, вчинених: посадовими особами, які займають особливо відповідальне становище; посадовими особами посади яких віднесено до першої-третьої категорій посад державної служби; суддями та працівниками правоохоронних органів; службовими особами НАБУ; прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Крім того, до підслідності ДБР віднесені злочини проти встановленого порядку несення військової служби.


3. Запуск роботи ДБР та перші результати.

22 листопада 2017 року на посаду директора ДБР за результатами проведеного конкурсу був призначений Труба Роман Михайлович.

14 лютого 2018 року наказом ДБР № 13 затверджено Порядок проведення конкурсу для призначення на посади у Державному бюро розслідувань (надалі – Порядок), який визначає механізм проведення відкритого конкурсу для призначення та заміщення на посад у центральному апараті Державного бюро розслідувань та його територіальних органах.

Приймаючи до уваги те, що ДБР створювався з «нуля» було оголошено про проведення відкритого конкурсу на заміщення 701 посади.

Особливістю проведення конкурсів у ДБР полягає у тому, що відповідно до п. 7 Порядку та ст. 26 Закону України «Про державне бюро розслідувань» передбачено обов’язкове проходження кандидатами на посаду психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфу. Крім того, проходження зазначеного дослідження також передбачається і під час проходження служби в ДБР, не рідше одного разу на рік.

Метою проведення дослідження є виявлення можливих правопорушень, вчинених у минулому особою, яка претендує на зайняття посади в ДБР, або проходить у ньому службу.

Після відбору переможців відкритого конкурсу та призначення їх на відповідні посади, ДБР фактично приступило до виконання покладених на нього завдань. 27.11.2018 співробітниками ДБР було розпочато перше кримінальне провадження.

На сьогодні у ДБР знаходиться 12 тисяч кримінальних проваджень, більше ніж по 2 тисячам кримінальних проваджень до суду були направлені обвинувальні акти і приблизно в 500 кримінальних провадженнях вже є вироки судів. На сьогоднішній день, у ДБР та його територіальних управліннях обіймають посади приблизно 600 слідчих та 600 оперативних робітників.

В одному із своїх інтерв’ю директор ДБР зазначив: «Державне бюро розслідувань асоціюється саме з гучними політичними провадженнями. Водночас, я завжди наголошував, що наше завдання набагато глибше – ми маємо побороти системні злочини. Це корупція на митницях, де роками безперебійно працюють налагоджені схеми. Це застосування правоохоронцями сили там, де для цього немає підстав. Це катування в тюрмах та побудова бізнесу на потребах засуджених людей.»

Станом на сьогодні можна бачити як ДБР вже здійснює реальну боротьбу із системними, корупційними злочинами, які вчиняються топ чиновниками та правоохоронцями.

У провадженні ДБР перебуває справа пов’язана з розтратою державних коштів службовими особами державного підприємства «Київський бронетанковий завод» на суму більше 9 млн. гривень. Так, за даними ДБР, посадовці заводу 30.07.2018 уклали договір поставки з ТОВ «Торговий дім «Партсет» комплектувальних і запчастин до бронетанкової техніки, які вже були у використанні й не відповідають встановленим технічним вимогам, під виглядом нових. Провадження відкрито за ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою).

Крім того, до уваги заслуговує ефективність дій співробітників ДБР по затриманню шахраїв, які за керівну посаду в «Укроборонпромі» вимагали 570 тисяч доларів від колишнього співробітника «Укрспецекспорту».

Ефективність роботи ДБР проявляється і у боротьбі зі злочинами, які вчиняють працівники правоохоронних органів. Успішно розслідується велика кількість кримінальних проваджень відкритих за ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем).

Прикладом неупередженої діяльності ДБР є справа колишнього народного депутата України Пашинського Сергія Володимировича, який у 2016 році під час конфліктної ситуації вистрілив з вогнепальної зброї у ногу іншої людини. До того часу як справа була передана у ДБР, а саме з лютого 2017 року по вересень 2019 року, кримінальне провадження перебувало у Генеральній прокуратурі України. Протягом цього часу особа, яка отримала вогнепальне поранення, навіть не була визнана потерпілою. Два з половиною роки слідчі ГПУ фактично не розслідували зазначене кримінальне провадження та намагались його закрити. Натомість, після того як справа була передана до ДБР, розпочали проводитись слідчі дії. За результатом проведеної роботи Пашинському С.В. було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

4. Подальші перспективи.

ДБР є цілком новою структурою і тому в законодавстві України, яке регулює діяльність цього органу, ще наявні певні недоліки та прогалини. Так, для прикладу ДБР працює на всій території країни, проте Законом України «Про Державне бюро розслідувань» встановлена гранична чисельність центрального апарату та територіальних управлінь ДБР, яка становить 1 тисяча 500 осіб. Для більш ефективної та оперативної діяльності ДБР граничну чисельність необхідно підвищувати, здійснювати добір працівників та створювати управління ДБР у кожній області, а не так як зараз – одне управління на чотири, п’ять областей. До того ж, Законом України «Про державне бюро розслідувань» встановлено те, що директор ДБР погоджує велику кількість своїх рішень із заступниками, що виявилось неефективним і тому також потребує змін.

Таким чином ДБР відбувся як орган: Бюро розслідує кримінальні провадження та поступово набирає обертів. ДБР є абсолютно новою інституцією та має чітку ціль — встановлення справедливості у суспільстві шляхом незалежного та всебічного розслідування злочинів задля притягнення винних до відповідальності, незважаючи на їхні посади, зв’язки та ресурси. Вже наявні позитивні результати роботи ДБР, але для докорінних змін у сфері боротьби зі злочинністю необхідний час. І хто знає, можливо ДБР з часом зможе стати українським брендом рівня ФБР. 

Ярослав Гришин, адвокат і правозахисник, керуючий партнер міжнародної юридичної фірми "
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: коррупция,ГПУ,законодательсто,Укроборонпром,Пашинский,корупція в Україні,Госбюро расследований
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.