Як народний депутат Герус за АЕС переживав

29 травня 2020, 09:40
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
91
 Як народний депутат Герус за АЕС переживав

Телеканал «1+1» несподівано побачив проблеми на ринку електроенергії.

Щоправда, журналісти каналу вирішили, що найбільша проблема – це зупинка частини блоків АЕС і неможливість промисловості купувати дешеву електроенергію. Якось навіть стало дивно – завжди соціально-орієнтований-переживаючий канал чомусь переживає не за ціни на електроенергію для населення, а переживає за промисловість.

Проте, зважаючи на те, кого покликали у студію, то в принципі все стало зрозуміло. Герус, Войцицька і Дубинський – вони сиділи по одну сторону. З другого боку, навпроти Геруса, «1+1» посадив Івана Плачкова, Олексія Кучеренка, представника «зеленої» генерації. Напевно, це мало демонструвати глядачам прихильників атомної генерації і її противників. До слова, Дубинський з’явився замість заявленого Гео Лероса (напевно художник відчував в собі енергетичні сили, але потім передумав). І колишній ведучий «1+1» заради справедливості особливої активності не виявляв – підтримуючи світську бесіду – але не більше. Не його, видно, «тарілка» була.

Формально предметом розмови був крик душі Геруса у фейсбуці про «історичний день», коли АЕС виробляли менше електроенергії, ніж ТЕС. Герус, який після виборів пропав з активних радарів фейсбука і вже не строчив по десять постів на день, нещодавно відновив свою активність. Як завжди його увага прикута лише до ринку електроенергії (не газу, теплопостачання, ЖКГ, тарифів) і компанії ДТЕК Ахметова.

Тому навіть якщо хтось із глядачів і хотів почути раціональне пояснення процесам, що відбуваються на ринку електроенергії, то їх на підльоті «збивали» Герус і Войцицька.

По-перше «1+1» взявся за висмоктану з пальця проблему. Тобто, проблеми немає. Вони існує у голові Геруса, Войцицької і скоріше за все в уяві Ігоря Коломойського, дух якого завжди незримо присутній на кожній програмі «Право на владу».

Про зниження виробництва електроенергії АЕС відомо із часу ухвалення нового балансу виробництва електроенергії. У ньому скоротили виробництво електроенергії на АЕС, оскільки з початку року атомні блоки почали виконувати невластиву для себе функцію маневрування (різке збільшення-зменшення виробництва електроенергії) на ринку електроенергії. Причини наступні – скорочення споживання електроенергії промисловістю і збільшення виробництва електроенергії «зеленими» генераціями.

Тому традиційно маневрену роль завжди виконували ТЕС. Хоча в цілому по новому енергобалансу на 2020 рік скорочення виробництва буде стосуватися усіх генерацій – АЕС (мінус 8,6%), а ТЕС (мінус 7,8%).

Окремо варто сказати про ГЕС. Адже Герус і Войцицька якось обійшли увагою це питання. А саме тут (окрім проблеми «зелених») сховано причину таких показників на ринку – зниження АЕС і росту ТЕС. Згідно початкового балансу на 2020 рік ГЕС мали виробити 9,8 млрд. кВт-год. Але була тепла зима і мало води тепер у річках. У новому балансі ГЕС будуть виробляти майже у 2 рази менше – 6,3 млрд. кВт-год. Хто закриє цю «діру», якщо ГЕС також належать до маневреної генерації? Виключно ТЕС. Більше варіантів в Україні немає.

Але Герус і Войцицька глядачам це не розкажуть. А для чого «плебсу» знати реальний стан справ? Правильно. Народ треба лякати. І тут я сміявся дуже довго, коли почув як Герус і Войцицька в один голос співали «пісню кохання» АЕС, ядерній генерації та хвалили її чисту безвуглецеву (без шкідливих викидів) енергії. О, яке це щастя – дихати чистим ядерним повітрям. Мало так не сказала Войцицька.

З одного боку все правильно кажуть, але у таких дискусіях про атомну генерацію завжди згадують два приклади – Чорнобиль і Фукусіму. І не для того, щоб лякати, а для того, щоб акцентувати увагу на тому, що абсолютно безпечних видів генерації не існує. Ну забули про це сказати Герус і Войцицька. Забули.

Зате не забули театрально стогнати і розповідати про страхи, які несуть ТЕС. Особливо старалася Войцицька, яка розповідала про хворих дітей, батьків, геноцид і згадувала улюблену для неї Придніпровську ТЕС, яку раніше здається навіть і пікетувала екс-народний депутат. А не хоче Войцицька розповісти хто і чим хворіє у регіонах, де видобувають нафту – Івано-Франківська, Сумська. Чернігівська області. Яку воду з нафтою п’ють жителі? Ні, не хоче? А чому? Можливо, що «Укрнафта» - це сфера інтересів Коломойського як важливого міноритарного акціонера «Укрнафти».

Але навіть стало цікаво якою була би реакція громадської спільноти ЄС чи США, якби в ефірі одного з найбільших каналів чинні і колишні народні депутати розхвалювали ядерну генерацію? Ну да, ну да. Одна справа проголошувати європейські цінності, а інша – жити за ними. Завтра би уже канал вибачався і ведуча з плачем би розповідала, що Україна пам’ятає Чорнобильську аварію.

Проблема у тому, що Герус і Войцицька не хочуть дивитися реально – що важливу роль виконують і АЕС, і ТЕС, і ГЕС. І що тепер учасником ринку стала «зелена» генерація. Відповідно потрібно балансувати ринок електроенергії. Просто звинуваченнями Ахметова, ТЕС чи восхвалянням АЕС тут не обійдешся.

Єдиним хто спробував і системно пояснив ситуацію на ринку був Іван Плачков. Ну хоч можна подякувати «1+1», що його запросили. Можливо потім і пожаліли. Бо Плачков, а потім і Кучеренко доволі добре все пояснили і спробували говорити не «емоціями» Геруса і Войцицької (ах, яка ж дешева ядерна енергія), а фактами. Хоча, звичайно, ефір «1+1» навіть у такій програмі відповідає принципам «1+1», які зводяться до «трьох С». Показуй смерть, секс і скандал. Тут був ніби «скандал». І, на жаль, частина людей запам’ятають лише брудне вугілля, чистий атом, хворих дітей і високі тарифи.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия,АЭС,тэс,телеканал 1+1
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.