Сезонний фактор збільшення ціни на електроенергію

18 листопада 2020, 13:18
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
49
Сезонний фактор збільшення ціни на електроенергію

Голова енергетичного комітету парламенту Герус продовжує імітувати переживання за роботу ринку електроенергії.

Зросли ціни на електроенергію у сегменті ринок доба наперед. З перших чисел листопада розпочався поступовий ріст ціни на електроенергію на РДН. І вже станом на 11-13 листопада ціна досягла річного максимуму.

Тут у Герусі включився режим «енергетичного патріота», голова комітету струсив пил із клавіатури і знову був помічений у Фейсбуці із жалісливими постами про причини росту цін на електроенергію. Але скільки би років Андрій Герус не долучався би до політичної культури і не був би народним депутатом, але йому дуже тяжко видушити із себе дрібного і корисливого маніпулятора. Тому і в цьому випадку Герус оперативно знайшов «винних». Або йому допомогли їх знайти як це було бувало у попередні роки.

Герус і секунди не сумніваючись каже: зростання ціни пов’язане із зниженням частки АЕС в енергобалансі країни до 38,9% на користь теплової генерації, формування ситуації штучного дефіциту електроенергії і нарешті виведення частини енергоблоків в простій компанією ДТЕК. У Геруса до ДТЕК особливе ставлення. Нещодавно лопнула мильна булька Геруса про «Роттердам плюс». Булька, яка занесла Геруса у Верховну Раду. Справу про «Роттердам плюс» закрили.

Тому варто із осторогою ставитися до заяв Геруса про причини подорожчання ціни електроенергії. Хоча, як йому не повірити? Адже цілий голова енергетичного комітету у костюмі і краватці говорить, що винних знайшли.

Але, все таки, ні. Не можна Герусу вірити. Хоча багато хто з легкістю підхопив думки про умисне створення дефіциту або ж зменшення частки атомної генерації. Проте, усе це більше нагадувало поверхову оцінку ситуації із цінами на ринку електроенергії.

Дійсно, ціни на базове навантаження на торгах на 13 листопада на РДН досягли найвищого рівня з початку 2020 року – 1742 грн/МВт. Але що це було? Провокація? Випадковість? Чи закономірний розвиток і реакція ринку?

Головну роль відіграв сезонний фактор, який проявляється у зростанні споживання в осінньо-зимовий період. Тобто, у буквальному розумінні пониження температури на 3-4 градуси тягне за собою ріст попиту на електроенергію. З 1 по 13 листопада добове споживання в Україні виросло на 59 762 МВт (16%) з 380 050 МВт за 1 листопада 2020р до 439 767 МВт за 13 листопада. В принципі лише ці факти перекреслюють трагічні розповіді і маніпуляції Геруса.

І відразу можна подивитися у бік Євросоюзу, до якого так часто любить апелювати Герус. Навіть не сумніваюсь, що Герус знає про зміни (зростання) цін на електроенергію у Європі. Знає, але мовчить. Дивно? Закономірно для маніпулятора. Поточні спотові ціни на електроенергію зросли у Румунії та Угорщині на 21-26% в порівнянні з жовтнем. Але навіть за таких умов в Україні ціна на електроенергію все одно дешевше, ніж в Угорщині, Румунії і Польщі, де середня ціна в листопаді становить від 40 до 53 євро/МВт.

Хто ж тоді виграв від зростання цін на електроенергію і збільшення виробництва? Давні знайомі Геруса і Коломойського – державна компанія «Центренерго». З 2 листопада, коли ціни почали зростати, компанія різко збільшила генерацію на 69% (з 26 млн. кВт-год до 44 млн. кВт-год).

Популярна і нав’язана Герусом думка, що причиною кризи є також затримка в запуску резервів «Енергоатому» через ремонтні роботи – насправді не є ключовим фактором. При зростанні добового споживання за перших 13 днів листопада на 16% «Енергоатом» збільшив виробництво лише на 3754 МВт (2%). Але вже 14 листопада 2020 року Запорізька АЕС після ремонту вивела з резерву і підключила до енергосистеми енергоблок №4.

 

Взагалі думки про дефіцит електроенергії на ринку України не відповідають дійсності. Більше того, ріст споживання, збільшення попиту на електроенергію в опалювальний період – це прогнозована, очікувана і абсолютно не дивна подія. Таке «трапляється» щороку, але при бажанні, як у випадку із Герусом, навіть із цього можна зробити сенсацію.

Другий і менш важливий момент, про який за криками Геруса «рятуйте, вбивають», - чомусь забувають. Ринок електроенергії - це не лише ринок доби наперед. Взагалі РДН займає відносно невелику частку за обсягами реалізації. Основний масив електроенергії промислові споживачі купують на ринку двосторонніх договорів і укладають довгострокові угоди. І навіть на цьому ринку у найбільших гравців на ринку були проблеми і вони не могли реалізувати значні обсяги електроенергії. У цьому сегменті не було продано орієнтовно 1300 МВт електроенергії. Енергоатом не продав 1000 Мвт. «Гарпок» - більше 300 МВт. «Дніпроенерго» - 40 МВт.

Якщо дивитися на ситуацію з точки зору планування бізнесу, то споживач може купити електроенергію наперед і тоді його не буде хвилювати короткострокові коливання цін чи дефіцит електроенергії.

Зрештою, спостерігаючи за метаннями Геруса навколо ціни на електроенергію я не помітив головного – а де ж оцінка головою енергетичного комітету роботи НКРЕКП? Адже хоч і запущена нова модель ринку, але ручне і непрофесійне втручання НКРЕКП в ринкові механізми веде до колапсу в галузі. Загальний борг «Гарантованого покупця» становить 34,2 млрд грн. Борги «Укренерго» перед «Гарантованим покупцем» 32,1 млрд грн. Генеруючі компанії в збитках, спекулянти процвітають. З жовтня 2019 по листопад 2020 року завдяки діям НКРЕКП галузь нарощувала збитки, давала зелене світло маніпуляціям, реалізації схем «торгівлі повітрям», що означало перерозподіл грошових потоків від реалізації електроенергії на користь окремих приватних осіб. Краще би Герус скерував свої сили і пости у Фейсбук на вирішення проблеми НКРЕКП.

І взагалі, якщо вже Герус так переживає за ціни, то чому він мовчить, що ріст ціни на газ склав майже 35%. Можливо, потрібно провести засідання комітету або хоча би написати пост у Фейсбук? Ні, не потрібно. Для Геруса важливішим є удвічі менше підвищення цін на електроенергію – на 17%. І яке, до того ж, не стосується безпосередньо населення.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия,Андрей Герус
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.