Підсніжники на ТЕС

22 лютого 2021, 11:05
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
65
Підсніжники на ТЕС

Перші підсніжники енергетичної кризи у січні-лютому цього року вже з’явилися. Державна інспекція енергонагляду України фактично підтвердила припущення про штучний процес зупинки ТЕС у період кризи.

Про це раніше говорив голова енергетичного комітету Герус, який вбачав такі дії з боку ТЕС Ахметова. Дійсно, найбільше блоків виходило з ладу саме компанії ДТЕК. Хоча, це і не дивно, бо компанії Ахметов контролюють майже 80% теплової генерації.

Проте, як виявилося, далеко не дефіцит вугілля часто було причиною відключення ТЕС. Ні, дефіцит вугілля – це важлива причина кризи. Але роботу ТЕС трошки підкоригували тим, що Держінспекція енергонагляду називає «технологічними порушеннями» внаслідок дій живих і конкретних людей. Найбільше таких порушень Держінспекція (із 12 проведених розслідувань) зафіксувала на ТЕС Ахметова.

Отож, ТЕС могли працювати і далі, але власникам було це невигідно чи не приносило прибутку. І на обрії з’являються анонімні «герої», які брали на себе місію відключення ТЕС. Скоріше за все саме так вийшли в ремонт більшість блоків ТЕС Ахметова.

Тобто, що відбувалось у січні і частині лютого? «Через помилкові дії керівного персоналу (24 відмови), також значну частину відмов склали дефект ремонту та помилкові дії ремонтного персоналу (21 відмова), вина персоналу служб, лабораторій, цехів, відділів (17 відмов), вплив сторонніх осіб і організацій (7 відмов) та 6 інших відмов (дефекти)», - пише Держінспекція енергонагляду.

https://sies.gov.ua/news/shchodo-perevirki-tehnichnogo-stanu-ta-organizaciyi-ekspluataciyi-teplovoyi-generaciyi%3ffbclid%3dIwAR0uhVs7no368FmAJ1pYGaDUeE1c2SxPsgpkteLJkrdhBL-u2NJXlRjx5Eo

Лише 6 відключень відбулось через об’єктивні аварійні причини (поломка, вихід з ладу). 69 відключень – це все наслідки фактичних дій конкретних людей. Чим вони керувалися у своїх діях? Це вже питання в умовах правої держави має досліджувати СБУ, МВС, Офіс Генпрокурора. Особливо, якщо згадати в якому страхові Україна проходила кризу морозів січня-лютого. Всі чекали віялових відключень. Цього не сталось. Але додаткове навантаження лягло на «Енергоатом». Плюс довелося імпортувати електроенергію із Білорусії та Росії, що викликало суперечки і дискусії. Хоча без імпорту – по оцінкам оператора енергосистеми «Укренерго» і регулятора НКРЕКП , - проходження періоду морозів могло завершитися відключеннями електроенергії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия,тэс,Ринат Ахметов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.