Батя, я стараюсь!

24 березня 2021, 10:36
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
103
Батя, я стараюсь!

Трошки сніжком присипало. Але вже кінець зими. Енергоринок починає потихеньку підбивати підсумки опалювального сезону.

ДТЕК Ахметова в числі перших вийшов і сказав, що в цьому році вкладе 2,3 млрд. грн в ремонти блоків. Ну, здається, що тут такого? Звичайний ремонт. Рутинна. І взагалі немає чим хвалитись. І ДТЕК, і Енергоатом як базова генерація потребують постійної роботи із ремонтів. І тут не залежить від теплої чи холодної зими. Тут вже просто вік, життєвий цикл цих об’єктів завершується.

Тому об’єктивно навіть цих 2,3 млрд. грн для ТЕС Ахметова – це дуже мало. Об’єктивно лише на ремонти потрібно щороку витрачати більше 200 млн. долл., це до 6 млрд. грн. Але немає, немає таких грошей у Ахметова. І це правда. Кредиторам ДТЕК і SCM Ахметова ремонті роботи – це питання номер 5. На жаль. Така логіка того, хто дає гроші.

Згадалось як тільки Україна пройшла морози лютого, то буквально через пару днів ДТЕК не втерпів і вже почав підбивати підсумки свого сезону. Якось дивно, але можна зрозуміти компанію. Так от вже тоді ТЕС Ахметова заявили, що працювали в опалювальний сезон не покладаючи рук )) І навіть порахували, що в сезоні 2020-2021 рр (коли були суттєві морози) виробили 12,6 млрд. квт-год. Мовляв, навантаження було удвічі більше. Так і згадується історичний вислів екс-дружини Віктора Януковича, до речі колишнього багаторічного партнера Ахметова, - «батя я стараюсь». От і ДТЕК Ахметова зараз каже: батя я стараюсь. Лише тепер варто зрозуміти хто «батя» і як «стараються».

Але із чим порівнюють ТЕС Ахметова свою діяльність? Із неймовірно теплющим сезоном 2019-2020 рр. Тоді ДТЕК виробив 9 млрд. кВт-год. Але Ахметов скромно мовчить, що 12-14 млрд. кВт-год – це стандартний обсяг виробництва ДТЕК у всі попередні періоди. Історично тепла зима 2019-2020 рр. – на неї не можна рівнятись.

Але тут потрібно зрозуміти логіку Ахметова. Опалювальний сезон 2020-2021 рр. провалили ТЕС. Вони не накопичили вугілля. У ЄС їх би за це вже оштрафували і навіть кредитори не змогли би допомогти. Тому скоріше за все для такі маніпуляції від Ахметова скеровані на підтримку думки «не виноватая я, зима сама прийшла». І з цієї ж позиції варто розглядати наміри вкласти в ремонт 2,3 млрд. грн, хоча це і мізерний обсяг.

Глобальна проблема в тому, що своїх інвестицій ТЕС Ахметова вже і не дочекаються. Немає смислу. Тому ДТЕК можна зрозуміти, коли компанія від сезону до сезону просто латає діри. В такій ситуації це оптимальна бізнес-стратегія.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: тэс,Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.