МВФ хоче 3 гривні за кіловат

31 березня 2021, 08:57
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
99
МВФ хоче 3 гривні за кіловат

Замість 1,68 грн має бути 2,5 грн за кіловат. А на початок 2022 року кожен українець має нести в касу МВФ (а це тотожно бюджету України) – 3,2 грн за кіловат.

Отакі реформи. Таку ціну на електроенергію для населення хоче МВФ.

МВФ майже три місяці думав і нарешті сказав, що зниження ціни на газ для населення у січні не було ринковим кроком. При цьому в інтерв’ю представника МВФ Йости Люнгмана відчувалась якась пасивність і така задумлива філософська життєва незгода із рішенням уряду. Більше того Люнгман навіть не насмілився і пальцем зачепити «Нафтогаз України», який і порушив правила ринку газу та знизив ціни на газ. От жодного слова не сказав ні про Коболева, ні про «Нафтогаз». Немає такої компанії. Та й це логічно. Компанія «Нафтогаз» вже давно за межами юрисдикції України і навіть МВФ.

Взагалі така дивна поведінка є лише зайвим підтвердженням того, що Йоста Люнгман не є куратором чи наглядачем України у МВФ. Він спостерігач. І лише дає лише сигнали і робить натякає сліпій владі України.

Проте, якщо із газом ситуація вже зрозуміла – ціна на газ загалом не буде нижчою 8000 гривень – то із електроенергію не все так просто. Адже Україна і так вже порушила усі свої домовленості із МВФ щодо підвищення тарифів на електроенергію. Якби не коронавірус, то українці мали би «щастя» відчути підвищення тарифів на електроенергію іще весною минулого року.

І якщо по газу Йоста Люнгман особливого нічого не сказав, то по електроенергії сигнал зрозумілий: підвищення не просто має відбутися, воно має бути радикальним! І усілякі способи відкладення підвищення не пройдуть. Більше того, МВФ чітко каже: потрібно забирати гроші у населення. «Очевидно, що існує нагальна потреба у визначенні додаткових фінансових ресурсів для електроенергетичного сектору. Важливою частиною цього є мобілізація фактичних джерел доходів», - каже Люнгман.

Що насправді сказав МВФ? Додаткові фінансові ресурси для електроенергетичного сектору – це RAB-тариф і більші тарифи для населення. А мобілізація фактичних (!) джерел доходів – це тіньові доходи населення. Таке собі розкуркулення народу України у 21 столітті. Ну ,а хто сказав, що буде легко із нашими міжнародними партнерами?

Хоча, тут на МВФ чекає розчарування. Народ України просто перестане платити за електроенергію. Лише з 1 січня 2021 року борг за електроенергію зріс удвічі до 8 млрд. грн. У квітні буде точно 12 млрд. грн. І це з тарифом 1,68 грн. Після підвищення до 2,5 грн – борги сягнуть до рівня 30 млрд. грн. Із тарифом більше 3 гривень – борги сягнуть 50 млрд. грн. А далі Держстат буде лише встигати дописувати потрібні цифри до суми боргів.

Іще МВФ каже, що «просто запозичити більше коштів не є життєздатним вирішенням поточного дисбалансу». Це означає, що держава більше не зможе видавати кредити або випускати ОВДП для покриття дефіциту на ринку електроенергії. Окрім звичайно зеленої генерації, яка єдина користується захистом з боку МВФ. Ну так – тут все просто. Своїм потрібно платити.

У наступних відео будемо розглядати яка роль у підвищенні тарифів на електроенергію для населення відіграють учасники ринку. Чому ДТЕК Ахметова зацікавлене у підвищенні тарифу для населення до рівня 4 грн за кіловат? І чому «Енергоатом» може поставляти для населення електроенергію по ціні 1,68 грн іще до кінця 2022 року?

https://t.me/korolchuk_energy/30

https://www.youtube.com/watch?v=vVY-GzfypCY

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: МВФ,электроэнергия,тарифы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.