Ахметов багато хоче від Зеленського

05 липня 2021, 09:44
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
100
Ахметов багато хоче від Зеленського

Ринок електроенергії переживає чергову кризу. Конфлікт як завжди у чотирикутнику НКРЕКП-Ахметов-(Коломойський-Пінчук)-Зеленський.

Нікого не цікавить як завжди проблеми із вугіллям у ТЕС, якого мало і зимою буде іще менше. Не менша проблема - постійний непрогнозований і також плановий вихід із ладу блоків АЕС і ТЕС. А тут іще сонячні і вітрові станції, які хочуть більше і більше грошей.

На цьому фоні головні учасники ринку перейшли до активної фази конфліктів на ринку. Як результат ціна електроенергії на ринку знизилася до рекордного рівня. Але усі ці РДН, ВДР, РДД – нічого звичайним людям не скажуть. Та й не потрібно їм це.

З точки зору побутового споживача – це нічого йому не дає. Звичайних людей ці карколомні американські гірки не будуть стосуватися. Тариф на електроенергію як був поки що до 1 серпня – таким і залишається.

Більше того насправді це чудово, що ціна низька. Ринок і створювався для того, щоб споживач (завод чи фізична особа) мали можливість купити дешеву електроенергію. Але це чудово для споживачів. Виробники електроенергії зазнають збитків – це Енергоатом, ДТЕК, Центренерго, Донбасенерго, Укргідроенерго.

З іншого боку і можна було сказати, що це така боротьба на ринку – намагання завоювати сегменти продажу електроенергії. Але зовсім ні – все примітивно і у всьому винна звичайна людська жадібність. Тут є декілька «інтересів» і всі вони ведуть до Ахметова та його компанії ДТЕК. Але це не означає, що лише Ахметов винен у ситуації на ринку. Ні, так не є.

У нас ринок електроенергії зараз? Формально ринок. Тому заборонити ДТЕК не порушуючи закон і правила ринку продавати чи не продавати електроенергію – не можна. З іншого боку і ДТЕК постійно воюючи проти «спекулянтів» не може нічого не зробити. Адже фактично спекулянти – це реакція ринку на монополію ДТЕК і Енергоатому.

Це ж стосується бажання Ахметова прискорити процес ніби-то приєднання України до європейської енергосистеми. Україна не готова до Європи. Але ДТЕК у такий спосіб хоче закрити імпорт електроенергії із Білорусії і Росії.

Все, що може хотіти Зеленський від Ахметова – це іще більш тіснішої співпраці. Як свого часу хотів і реалізував Порошенко. Що може хотіти Ахметов? Тут багато чого. Це і ширший доступ до ресурсу електроенергії «Енергоатома», і гарантії виділення більше 4 млрд. євро на екологічну модернізацію ТЕС «ДТЕК», і не таке суттєве підвищення ренти на руду для «Метінвеста». Звичайно Ахметов хоче замінити склад НКРЕКП. І тут є логіка, оскільки НКРЕКП фактично не легітимна. Це і намагається своїми діями Ахметов сказати Зеленському та «поділити» по-братськи НКРЕКП.

Окремо можна поставити питання політики – Ахметов намагається «продати» Зеленському свої політичні проекти для ніби-то впливу на електорату Сходу і Півдня. Окреме питання – але його вага дуже важлива.

Із наведеного об’єктивно Ахметов багато хоче від Зеленського. Тому і відбуваються конфлікти.

І хоча на початку я сказав, що населення усі ці «псячі війни» не стосуватимуться, але це лише зараз. Дії ДТЕК Ахметова прискоряться запровадження ринкових тарифів для населення. А тому якщо у планах влади і було відкладення зросту електроенергії для населення хоча би до 2022 року, то зараз ДТЕК такі плани ламає і фактично підштовхує тарифи для населення до рівня 2,5-3 грн. за кВт.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Пинчук,Коломойский,Энергоатом,Владимир Зеленский,Ринат Ахметов,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.