Реформа системи забезпечення економічної безпеки України стартувала

21 жовтня 2021, 16:06
Власник сторінки
голова Ради громадського контролю при Бюро економічної безпеки України, доктор юридичних наук, адвокат
0
1192
Яків Воронін, голова Ради громадського контролю при Бюро економічної безпеки України, доктор юридичних наук, адвокат

Новостворений орган, запуск якого планується на кінець листопада, має стати єдиним у системі забезпечення економічної безпеки країни. Рупором громадськості при БЕБ стане Рада громадського контролю.

Інвестиційна привабливість у пріоритеті

Починаючи з 2014 року, в Україні неодноразово у публічній площині лунали заклики реформувати систему забезпечення економічної безпеки країни. Розпорошеність між Нацполіцією, СБУ, ДБР, податковою міліцією повноважень з протидії економічним правопорушенням призводили, з одного боку, до надмірного тиску на бізнес а, з іншого, до зниження загальної ефективності роботи правоохоронців. Очевидно, що система взаємовідносин між бізнесом та владою потребувала змін.

25 березня 2021 року набрав чинності Закон України “Про Бюро економічної безпеки України”, яким покладено початок створення нового органу, чиїм основним завданням буде превенція кримінальних проявів в економіці. БЕБ, відповідно до закону, не є класичним правоохоронним органом - це центральний орган виконавчої влади, який поєднуватиме аналітичну та правоохоронну функції в сфері економіки. Водночас “класичні” правоохоронні органи, відповідно до закону, втратять повноваження розслідування економічних правопорушень - вони перейдуть до БЕБ, до якого з моменту старту роботи мають передаватися кримінальні провадження від Нацполіції, СБУ, ДБР, ДФС.

Законодавець, приймаючи Закону України “Про Бюро економічної безпеки України” виходив з необхідності мінімізувати втручання правоохоронців у роботу підприємств задля покращення бізнес-клімату країни та її інвестиційної привабливості.

Аналітик - ключова фігура БЕБ

Діяльність БЕБ, як закладено у законі, спрямовуватиме аналітик, відповідно до висновків та рекомендацій якого буде працювати детектив. Аналітична робота включатиме в себе оперативний та стратегічний аналіз. Оперативний - це робота із опрацювання інформації в межах конкретного кримінального провадження. Стратегічний - це вивчення наявних ризиків в національній економіці, оцінка загроз економічній безпеці країни, а також розробка шляхів і заходів з їх мінімізації або ж викорінення. Відповідно, БЕБ, здійснюючи стратегічний аналіз, матиме можливості надавати пропозиції органам державної влади з метою модернізації регуляторного середовища та удосконалення економічної політики.

Незабаром розпочнуться конкурси із відбору працівників Бюро. Важливо у стислі терміни завершити всі адміністративні роботи і запустити функціонування центрального апарату Бюро. Планується, що одночасно із запуском аналітичної та правоохоронної функції БЕБ, відбуватиметься розбудова територіальної структури Бюро та продовжиться укомплектування центрального апарату. Оскільки БЕБ налічуватиме майже 4000 співробітників, конкурсним комісіям доведеться працювати у напруженому режимі найближчі місяці.

Експертиза та професіоналізм

Законодавством не передбачені автоматичні переведення на посади у БЕБ - всі наявні вакансії заповнюватимуться за підсумками конкурсних процедур. Експертиза та професіоналізм - ті фактори, на основі яких має відбуватися кадрове укомплектування БЕБ. Водночас не існує законних обмежень для певних груп осіб, зокрема для колишніх та чинних працівників правоохоронних органів, на участь у конкурсі на посади в БЕБ.

Процес кадрових відборів має відбуватися паралельно з затвердженням Кабінетом Міністрів України ряду постанов щодо діяльності Бюро та прийняттям Верховною Радою України законопроектів які б дозволили Бюро повноцінно працювати. І це тільки початок, в процесі роботи Бюро у Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України буде багато нормотворчої роботи, яка б реагувала на проблеми застосування норм у сфері економічної безпеки України.

До процесу запуску Бюро існує чималий інтерес суспільства, бізнесу та державних менеджерів. Як у новоствореного органу у БЕБ існує кредит довіри, що саме Бюро буде працювати за новими принципами і стандартами. Довіра білого бізнесу буде зростати тоді, коли на практиці робота Бюро підтвердить 3 базові постулати:

1) якщо бізнес не порушує закон, проти нього БЕБ не порушить кримінальну справу;

2) бізнес з питань підприємницької діяльності комунікує тільки з БЕБ, і жоден інший правоохоронний орган не може робити запити або проводити будь-які слідчі дії щодо бізнесу;

3) бізнесу не заважатимуть розвиватися безпідставними кримінальними справами.

Як голова Ради громадського контролю при БЕБ ставлю перед собою та членами РГК мету стати суспільним камертоном у питаннях економічної безпеки України та роботи БЕБ. Слід пам’ятати, що лише завдяки злагодженій та конструктивній роботі РГК, діяльність Бюро перебуватиме під пильним безперервним контролем платників податків. Від цього мають виграти всі зацікавлені сторони - держава, яка отримає ефективний інструмент забезпечення економічної безпеки, бізнес, що підвищуватиме ділову активність, та громадяни України у вигляді економічного зростання і його перетворення у розширення соціального пакету.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
СПЕЦТЕМА: Украина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.