Правомірність надання автокефалії

12 листопада 2021, 15:32
Власник сторінки
0
76

.

Константинопольський патріархат визнав порушення Російською ПЦ акту 1686 року який надавав Московському патріархові право хіротонії митрополита Київського при тій умові, що митрополит Київський має поминати за богослужінням першого патріарха Константинопольського, а потім Московського. На підставі порушення умов акту 1686 року та через анексію РПЦ Київської митрополії канонічної територій Константинопольського патріархату, останній скасував рішення акту 1686 року. Вселенський патріарх Варфоломій І сказав що "...Київська митрополія ніколи не була канонічно переданою Московському патріархату. Немає жодного офіційного документа, що підтверджує таке підпорядкування чи поступку з боку Константинопольської церкви." Крім того, він постановив поновити «у своєму єпископському або священицькому сані» Філарета (Денисенка), Макарія (Малетича) та «їхніх послідовників, які опинилися у схизмі не з догматичних причин» та організував помісний об'єднавчий собор, що відбувся 15 грудня 2018 року. На ньому за участю ієрархів УПЦ КП, УАПЦ та двох єпископів УПЦ (МП) утворилася Православна церква України. Предстоятелем новоствореної церкви став митрополит Київський і всієї України Епіфаній (Думенко) (єпископ Онуфрій (Березовський), предстоятель УПЦ (МП) канонічно втратив право носити цей титул про що було йому сказано у листі від патріарха Варфоломія І).

Після Об'єднавчого собору здійснюється поминання митрополита Київського і всієї України блаженнішого Епіфанія під час богослужінь Вселенського патріархату, а Православна Церква України була занесена в Диптих. Відновилося євхаристійне спілкування православної церкви України із Константинопольською Православною Церквою. Також розпочався процес переходу до Православної церкви України церковних громад, які раніше визнавали єдність із Московським патріархатом та процес визнання ПЦУ іншими Помісними православними церквами.

Дії церковної та світської влади в Україні, а також Вселенського патріархату, викликали різку негативну реакцію Московського патріархату, який вважає Україну частиною своєї канонічної території та не визнає результатів Об'єднавчого собору 15 грудня 2018 року. Внаслідок опозиції Російської ПЦ рішенням Константинопольського патріархату утворилася Московсько-Константинопольська схизма. РПЦ і на даний час продовжує протистояння та пропагандистську діяльність проти ПЦУ.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.