IX «Бандерівські читання»

13 лютого 2022, 16:32
Власник сторінки
0
41

.

5 лютого в приміщенні Музею Майдану відбулися вже IX «Бандерівські читання» на тему «Світ ідей Степана Бандери та виклики XXI століття». Захід приурочено до 80-ї річниці створення Української Повстанської Армії.

Бандерівські читання проводяться в останні дні січня — перші дні лютого, коли в 1929 р. було створено Організацію Українських націоналістів як рух, що поставив за мету встановлення Української соборної самостійної держави, її збереження та розвиток.

Пленарна частина заходу «Чим є і чим не є український націоналізм у ХХІ столітті» з модератором Богданом Галайком розпочалась із виступу доктора політичних наук, голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича. «Європа і весь цивілізаційний Захід в сучасну пору переживають ренесанс націоналізму. Етноцентричним масивом продовжує залишатися Азія. Центрально-Східна Європа, позбувшись на переломі 90-х років ХХ ст. пут російсько-совєтського колоніалізму, демонструє високий рівень впливовості націоналістичних сил. В той же час Україна перебуває в числі постсовєтських держав, де цей рівень ще є достатньо низьким. Її приклад підтверджує закономірність, що впливовість націоналізму в постсовєтських країнах є тим нижчою, чим ближче цивілізаційно й ментально вони знаходяться до московського імперського центру. Однак таке становище не є догматичною константою і його зміна залежить від динаміки дистанціювання».

Крім цього, на заході виступали й інші політологи і журналісти, зі своїми доповідями на національні теми. Але найбільше запам’яталися читання інтерв’ю лідера "Основи майбутнього" Євгена Карася, який висловився журналістам про те, що якщо до влади прийдуть націоналісти, українська бойова міць може стати проблемою для низки країн, зокрема й Угорщини.

Одні прийняли дане інтерв’ю як жартівливі слова націоналіста, а проросійські ЗМІ направили дану інформацію в своє пропагандистське русло.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.