Діяльність проросійських партій -- заборонена!

09 травня 2022, 13:41
Власник сторінки
кандидат політичних наук, юрист, фінансист
0
135

Законопроект 7172-1, прийнято!

ВРУ підтримала заборону діяльності проросійських партій в Україні (законопроект 7172-1). За це рішення проголосували 330 народних обранців, в тому числі бувші члені фракції ОПЗЖ.

Чи вірне та правове це рішення і чому навіть бувші члени проросійської фракції "ОПЗЖ" за цей законопроект з легкістю прогоосували? Зараз розберемося.

Перш за все, розпочинаючи даний аналіз потрібно памятати, що в країні зараз діє воєнний стан після повномасштабнаго нападу РФ. Тому, реалізації деяких прав, які потенційно можуть загрожувати державному суверенітету України, в цей період часу, абсолютно справедливо, можуть бути обмежені.

Але даний законопроект прямо не забороняє політичні партії з "проросійським ухилом", які, до прикладу, чітко визначені в рішенні РНБО і не має зворонтьої діє в часі. Тобто, не відміняє ні виборів, ні їх результати, ні прийняті рішення і не відбирає мандати у депутатів які зайши "під прапорами"(у списку), або "за підтримки"(мажоритарники) "проросійських партій", які визнані відповідним рішенням РНБО.

Я усвідомлюю, що більшість людей, які "зчитують" інформацію зі ЗМІ, на фоні війни з РФ, дуже позитивно сприйняли звістку про прийняття закону про заборону діяльності "проросійських" політичних партій після відповідного рішення суду. Але, насправді, цей закон носить більше привентивний характер і дає можливість, дійсно, заборонити діяльність політичної партії в судовому порядку, якщо вона вчиняє ряд публічних дій, чи робить ряд публічних заяв, які прямо передбачені в чинногому законодавстві України, як заборонені! Тобто, у суду буде певний перелік підстав, надавши докази яких, можна буде, через відповідне рішення суду, заборонити діяльність ПП в Україні.

Чи зможуть реально "проросійські" політичні партії адаптуватись до визначених в законі ряду публічних заборон - звичайно так і способів це зробити є абсолютно безліч. Тому оцінюю вірогідність реальних "проросійських" ПП потрапити на цей гачок, як мінімальну, а закон, насправді цікавий, але потенційно малоефективний.

Як ідея, така заборона абсолютно має право на життя і я її точно вітаю, але виконана вона досить беззубо та академічно.

Я чітко розумію, що позбавити мандатів "проросійських" депутатів на всіх рівнях, в межах чинного законодавства, буде досить важко. Враховуючи цей факт, я розумію чому дія цього закону більше направлена на майбутнє, а ніж на сьогодення, але радію з того, що з цього питання в країні розпочалась широка фахова дискусія! Я, також, абсолютно усвідомлюю, що така дискусія могла розпочатись тільки при справжньому патріоті при владі, як Президент України Володимир Зеленський. І гордий, за Нас, за українців, які відверто і без політичних ігрищ та маніпуляцій, які були в минулому, можемо публічно розробляти та пропонувати реальні механізми зменшення політичного впливу "руського мира" в Україні!

Зі свої сторони, я б спробував підсилити цей закон нормами тимчасової дії, які застосовуються виключно під час воєнного стану, передбачивши - що у разі порушення кримінального провадження відносно депутата будь-якої партії, чи мажоритарника, тимчасово, до остаточного вироку суду, відсторонити дану особу від голосування в раді будь-якого рівня, якщо його обвинувачують у визначених переліком злочинів проти держави, в тому числі державна зрада та колоборціонізм.

Тоді депутати, як ВР, так і місцевих рад відчують ПЕРСОНАЛЬНУ відповідальність і не зможуть блокувати діяльність рад будь-якого рівня, просто позбувшись членства в опальній фракції, але фактично продовживши свою "проросійську" злочинну діяльність, як позапартійний та позафракційних депутат.

І, на останок, скажу, що питання запровадження префектів на місцевому рівні уже дійсно перестигло і в цьому напрямку потрібно завершити цілий ряд фундаментальної роботи, яка була проведена цілим рядом науковців та експертів. Після Нашої неминучої перемоги, саме префекти, разом з головами місцевих державних адміністрацій, мають забезпечити неухильність чинного законодавства України при прийнятті рішень на місцевому рівні, не дивлячись хто з якої політичної партії.

Перед законом мають бути усі рівні - верховенство закону та права, має стати вищим від верховенства політичної доцільності! Досить, уже награлись в політичне політиканство останні 30 років... Після війни все має бути по-іншому і в цьому величезна надія на всенародного президена миру - Володимира Зеленського! І ми щодня переконуємось, що ця політична воля до якісних змін у нього дійсно є. Ми не дозволимо більше російським неофашистам та їх симпатикам, диктувати "правила гри" на Нашай землі!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.