Яскрава відповідь на ракетний терор: Україна відновлює експорт електроенергії

11 квітня 2023, 01:43
Власник сторінки
народний депутат України
0
245

Намагаючись занурити нас у темряву, росіяни випустили по енергооб'єктах України понад 1200 ракет та дронів, витратили десятки мільярдів доларів, але так і не змогли досягти нікчемної мети.


Вже майже два місяці ми живемо без віялових відключень електроенергії. Відтак Україна може собі дозволити експорт електроенергії до Молдови та Польщі, адже маємо її в надлишку. Наразі розглядаємо також можливість відкриття експорту до Словаччини.

Відновлення експорту в умовах профіциту електроенергії – одна з ключових вимог і пропозицій, які у березні висловили учасники круглого столу в рамках роботи Підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки, який я маю честь очолювати. Вдячна Уряду України за швидку реакцію та своєчасне рішення.

На жаль, частині російських ракет та дронів вдалося пошкодити енергетичні потужності. Тому вкрай важливо спрямувати доходи від експорту надлишків (!) електроенергії на відновлення енергосистеми. Компенсуючи європейський дефіцит, ми не лише підставимо плече Євросоюзу, але й зможемо заробити чималі кошти. Підкреслюю – це частина необхідного фінансового ресурсу, якого сьогодні бракує на відновлення енергетичної системи.

Серед іншого, важливо відновити генеруючі та трансформаторні потужності, які були пошкоджені внаслідок обстрілів, продовжити дію норми щодо використання частини доходів оператора системи передачі від продажу перетинів для експорту електроенергії на погашення боргів перед державним підприємством «Гарантований покупець», переглянути механізм price-cap як такого, що не дозволяє балансу попиту та пропозиції сформувати справедливу ціну на електричну енергію, продовжувати впровадження енергоефективних заходів тощо.

Узагалі ж ще до повномасштабного вторгнення я виступала за негайне приєднання України до європейської мережі операторів ENTSO-E і від’єднання від російської та білоруської енергетичних мереж. Час показав, що це рішення виявилося єдиновірним. Шкодую лише про те, що з російським та білоруським імпортом ми розпрощалися надто пізно – майже паралельно з повномасштабним вторгненням.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.