Апогей безглуздя на нашій освітянській ниві.

28 квітня 2014, 22:51
Власник сторінки
Творческий работник вольного найма
1
699

Сон розуму породжує чудовиськ

          В якійсь мірі, це відповідь на питання «А дальші що?», яке було винесене в якості заголовку до «заміток» з життя провінційного вузу.

        Як стверджує іспанське прислів’я: «Сон розуму породжує чудовиськ». Свого часу цей вислів послужив основою відомого однойменного офорту Франсиско Гойї  з циклу «Капрічос». В перекладі з іспанської Los Caprichos означає причуди. І куди не глянь в нашій дійсності – майже скрізь панують одні причуди. На превеликий жаль, не оминули вони і наш провідний регіональний вуз.

        Добре обізнана Вікіпедія зазначає (мовою оригіналу): «Разум призван к бдительности, которая сдерживает навязчивые фантазии,  которые немедленно овладевают сознанием человека, когда сном ослаблена цензура рассудка над чувствами и воображением. Во сне человек мыслит не точно, и это позволяет утверждать, что во сне он оказывается захвачен игрой собственного воображения, результат которой представляется чуждым и опасным вмешательством неких сторонних сил, посягающих на суверенитет рационально структурированного сознания».

       Не будемо все списувати на «втручання деяких сторонніх сил», а звернемо більше уваги на конкретні реалії з життя провінційного політехнічного вузу.

       Важко, надзвичайно важко говорити, писати про неприємні речі. Встає, неминуче, ряд питань морально-етичного плану, які стосуються як доцільності, так і правомірності автора виносити на розсуд громадкості факти, які можуть зашкодити іміджу вузу, привести до негативних наслідків, пов’язаних з набором абітурієнтів, забезпеченням роботою працівників колективу.

       З іншого боку, як кажуть в народі, шила в мішку не заховаєш. Неприглядні процеси протягом П’ЯТНАДЦЯТИ років відбуваються на очах тисяч і тисяч студентів. Вони спілкуються між собою, з друзями, батьками; зрозуміло, що роблять і певні висновки. Отримавши після закінчення вишу омріяні «корки», випускники швидко переконуються, що їх майже нічому конкретному не навчили, не підготували до реального життя. Причин цьому багато; і одна з головних – корупція.   На превеликий жаль,  не оминула ця біда і наш вуз. Частково про це вже говорилось. Нові обставини спонукають звернути увагу ще раз на деякі аспекти, які пов’язані з діяльністю Т.М.Качали.

      Свого часу, з легкої руки методиста кафедри менеджменту Оксани Миколаївни за Тамарою  Миколаєвою (на той час, Строкань) - ще на самому початку її стрімкої кар’єри в нашому вузі – закріпилось призвісько «Шахиня», яке їй дуже полюблялось. І не тільки полюблялось, а і слугувало основою майже всіх її послідуючих дій. Це дуже швидко відчули на собі  всі ті ж методисти. Важко назвати хоч би ще одну кафедру, де мала би місце така велика плинність кадрів. (Прямо таки наглядний «кейс» для опанування студентами цього показника «материнської турботи» за підлеглими).

       Звісна річ, титул шахині і читання лекцій, проведення семінарів – поняття не сумісні. Отож, з самого початку цю роботу було перекладено – в додаток, до їх основного навантаження -  на викладачів кафедри, на все тих же методистів, а то і студентів. Не заладились якось справи у Тамари Миколаївни і з викладачами, які стояли у самих витоків створення кафедри менеджменту. Дуже швиденько вони або звільнились, або були переведені на інші кафедри. Аналогічно, майже один в один, ситуація повторилась і в НДЧ після призначення Т.М. на посаду проректора з науково-дослідної роботи. Поза сумнівом, з самими добрими почуттями про це пам’ятають майже всі працівники, яким пощастило попрацювати під керівництвом Т.М.

      Дуже полюбляє Т.М. «проліски» - самих різних видів і відтінків, про які можна тільки збагнути. Були серед них з окрасою банкіра, губернатора, впливового податківця, а також  віртуальних професорів, доцентів і викладачів. В середньому, букет таких творінь природи складався з десятка осіб. Більш детально про цей аспект говорилось в нарисі «А дальші що?», тому повторюватись не буду. Зупинюсь лише на деяких уподобаннях цієї унікальної, без перебільшення, особи.

       Кожній жінці властивий потяг до нарядів. В пам’ятні роки помаранчевої революції Т.М. з гідністю та задоволенням – на пару з найкращою подругою, Оленою Віталіївною – носила революційні шарфи, які вражали величиною і своїм сонячним сяйвом.

       Пандемія «свинячого» грипу A/H1N1 2009-2010рр охопила Україну. З метою обмеження контактів спочатку закрились на карантин школи, а потім і вузи. В розпал епідемії «по  тривозі» збирається засідання кафедри. За розпорядженням дбайливої Т.М. одягаємо марлеві повязки (які майже всю ніч шила для нас Маринка – секретар Т.М.) і більше години уважно слухаємо майже детективну розповідь про те, як лікувалась від грипу її донька Люда і як цьому сприяв сам міністр економіки. Про ці досить пікантні справи неетично було би говорити, якби не одне але. В 2007 році цій діячці  (на пару з тодішнім губернатором Черкащини) присвоєно почесне звання "Заслужений економіст України". Звісна річ, оцінити всі заслуги Т.М. в розвитку економіки України міг тільки міністр тієї самої економіки, яка обвалилась в пам’ятному 2008 році.

      Мінялись часи, мінялись і кумири. Одним із таких був сам пан М.Чечетов. Не виключаю, що якраз ця славнозвісна рука посприяла закриттю наприкінці минулого року  кримінального провадження по Качалі Т.М., яке було відкрите в зв’язку з майже містичною ситуацією перебування в штаті кафедри менеджменту особи (а точніше, її фантому) аж з самого Лондона.

      Не буду перечисляти всі заслуги і наукові труди Т.М. Частково вони приведені на сайті за адресою: http://www.logos-ukraine.com.ua/project/index.php?project=piued&id=426.  Зазначу лише, що працездатність та продуктивність цієї талановитої людини вражає. Перебуваючи левову частку свого робочого часу в постійних відрядженнях, Тамара Миколаївна інтенсивно поповнює скарбницю вітчизняної економічної науки: має сотні наукових праць, десятки підручників та монографій. Тільки неминуче встає питання: ким це все «добро» написане? Бо ж якщо строчити день і ніч опуси, автором яких начебто є Т.М.Качала, все одно ніяк не встигнути - у вільні від відряджень дні – просто механічно написати тисячі і тисячі сторінок. А це ж не белитристика…     

        Притаманні Т.М., поза всяким сумнівом, і неабиякі організаційні здібності. Так на офіційному сайті ЧДТУ з пафосом повідомляється: «З 2005 року кафедра (менеджменту) проводить щорічну Міжнародну науково-практичну конференцію «Модернізація політики та управління в Німеччині і Україні у контексті євроінтеграції»». Здебільшого ці конференції проводились на березі Чорного моря в славнозвісному Форосі. Правда,  ІХ-та однойменна конференція проводилась вже в рамках Міжнародного наукового форуму з інтригуючою назвою «Нова економіка». Склад цього форуму вражає уяву. У рамках галактичного форуму  були заплановані величні епохальні заходи. Згідно джерела http://vabtk.com/event/2bbc (пунктуацію та орфографію збережено) до цих заходів були включені:

Міжнародна науково-практична конференція «Рефлексивні процеси і управління в економіці».Голова оргкомітету:Лепа Роман Миколайович- д.е.н., професор, завідувач відділом проблем моделювання економічних систем Інституту економіки промисловості Національної академії наук України.

Міжнародна науково-практична конференція «Фінансова стратегія економічного розвитку». Голова оргкомітету: Чернявська Олена Валеріївна- голова Полтавської обласної організації ВСВЕ, д.е.н., професор, завідувач кафедри фінансової політики, грошового обігу та кредиту Полтавського університету економіки і торгівлі.

Міжнародна науково-практична конференція «Управлінські інновації: теорія і практика».Голова оргкомітету:Тарнавська Наталія Петрівна- голова Тернопільської обласної організації ВСВЕ, д.е.н., професор, завідувач кафедри менеджменту організацій та інноваційного підприємництва Тернопільського національного економічного університету.

Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки».Голови оргкомітету:Соловйов В'ячеслав Павлович- д.е.н., заступник директора Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г.М. Доброва Національної академії наук України;Слєпокуров Олександр Семенович- Заслужений діяч науки і техніки Автономної Республіки Крим.

Міжнародна науково-методична конференція «Проблеми економічної кібернетики».Голова оргкомітету:Лисенко Юрій Геннадійович- віце-президент ВГО «Українська асоціація економічної кібернетики», член-кореспондент НАН України, д.е.н., професор, завідувач кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету.

Міжнародна науково-практична конференція «HR-менеджмент: проблеми, стратегії та перспективи».Голова оргкомітету:Швець Ірина Борисівна- д.е.н., професор, завідувач кафедри управління персоналом і економіки праці ДонНТУ.

Міжнародна науково-практична конференція «Модернізація політики та управління в Німеччині та Україні в контексті євроінтеграції».Голова оргкомітету:Качала Тамара Миколаївна- д.е.н., професор, проректор з науково-дослідної роботи та міжнародних зв'язків Черкаського державного технологічного університету.

Міжнародна науково-практична конференція «Стратегічний маркетинг споживчого ринку: проблеми і тенденції в умовах турбулентності».Голова оргкомітету:Азарян Олена Михайлівна- д.е.н., професор, завідувач кафедри маркетингу і комерційної справи Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського.

Міжнародна науково-практична конференція «Управління фінансово-економічною безпекою: інформаційно-аналітичне забезпечення та конкурентна розвідка».Голова оргкомітету:Момот Тетяна Валеріївна- голова Харківської обласної організації ВСВЕ, д.е.н., професор, завідувач кафедри Фінансово-економічної безпеки, обліку та аудиту Харківської національної академії  міського господарства.

Міжнародна науково-практична конференція «Бухгалтерський облік та оподаткування в умовах євроінтеграційних процесів».Голова оргкомітету:Леонова Лілія Олександрівна- к.е.н., доцент, директор ТОВ «Економічний науково-освітній центр».

Науково-практична бізнес-сесія для представників ділових кіл «Стратегія розвитку бізнесу в умовах кризи і гіперконкуренції».Організатор: Всеукраїнська асоціація бізнес-тренерів і консультантів.

Круглий стіл «Радикальна податкова реформа - виклик для України».Організатор: Інститут стратегічних оцінок (ICO).

Круглий стіл «Фінансова система регіонів».Організатор: Академія муніципального управління. Модератор:Кондрашихін Андрій Борисович- д.е.н., доцент, завідувач кафедри державних та місцевих фінансів Академії муніципального управління.

Календарний план форуму

30.09.2013

11.00-18.00 Заїзд та реєстрація учасників Міжнародного наукового форуму «Нова економіка».

13.00-14.30 Засідання координаційної ради Міжнародного наукового форуму «Нова економіка».

15.00-17.00 Відкрите засідання Вищої ради Всеукраїнської спілки вчених-економістів.

1.10.2013

8.00-10.00 - Продовження реєстрації учасників Міжнародного наукового форуму «Нова економіка».

10.00-11.00 Урочисте відкриття Міжнародного наукового форуму «Нова економіка».

11.00-13.00 Генеральна сесія форуму (перша частина).

13.00-14.00 Перерва.

14.00-17.00 Генеральна сесія форуму (друга частина).

18.00-22.00 Урочиста вечеря.

2.10.2013

10.00-13.00 Робота конференцій, круглих столів.

13.00-14.00 Перерва.

14.00-17.00 Робота конференцій, круглих столів.

18.00-21.00 Культурна програма.

3.10.2013

10.00-13.00 Робота конференцій, круглих столів.

13.00-14.00 Перерва.

14.00-17.00 Робота конференцій, круглих столів.

18.00-21.00 Культурна програма.

4.10.2013

10.00-12.00 Круглий стіл «Наука і суспільство: партнерство заради розвитку». Підведення підсумків Міжнародного наукового форуму «Нова економіка».

13.00 - 18.00 Екскурсійні програми.

2.10-4.10.2013Науково-практична бізнес-сесія для представників ділових кіл «Стратегія розвитку бізнесу в умовах кризи і гіперконкуренції».

5.10.2013

Екскурсійні програми.

6.10.2013

Виїзд учасників форуму.

Детальна інформація на офіційному сайті форуму:

www.neweconomics.in.ua

Телефон для довідок: 099 033 00 39

Где: Украина, Крым автономная республика, Ялта».

       Оскільки за фахом маю тільки інженерну освіту, тому не берусь давати адекватну оцінку результатам роботи цього пам’ятного форуму. Стан вітчизняної економіки, в якійсь мірі, характеризує результативність роботи вище зазначеного помпезного дійства.

       Дозволю собі лише деякі зауваження стосовно епопеї, ім’я якій: Міжнародна науково-практична конференція «Модернізація політики та управління в Німеччині та Україні в контексті євроінтеграції». Люди добрі, вчитайтесь в цю фантасмогорічну назву! Її змістовність і актуальність вражає своєю лаконічністю і величем. В девятий раз фактичною головою оргкомітету цієї дивної конференції призначена Качала Тамара Миколаївна.

      Не думаю, що дана конференція принципово відрізняється від попередніх. Для прикладу, зупинюсь на доленосних Матеріалах VІІ Міжнародної  науково-практичної  конференції "Модернізація  політики  та  управління  в Німеччині  та Україні  у контексті євроінтеграції". – Черкаси, 2011. – 91 с.  Згідно цих Матеріалів членами оргкомітету були призначені такі особи: 

Професор Міхаель Крьонінг (Німеччина), 

професор Йорг Богуміл (Німеччина), 

професор Бернд Келлер (Німеччина), 

професор Клаус Сімон (Німеччина), 

професор Ерхард Він (Німеччина), 

професор Еберхард Зграя (Німеччина), 

професор Ролан Рот (Німеччина), 

Роберто Ескаре (Іспанія),

д.е.н. Яценко В.М., 

д.е.н. Чернюк Л.Г., 

д.е.н. Дорофієнко В.В., 

д.е.н. Михайлова Л.І., 

д.е.н. Герасимчук З.В., 

д.е.н. Стеченко Д.М., 

д.е.н. Сологуб О.П., 

д.е.н. Поплавська Ж.І., 

к.е.н. Тибінь А.М., 

к.е.н. Осовська Г.В., 

к.е.н. Чечетова Н.Ф., 

к.е.н. Коломієць В.В., 

к.е.н. Єресько І.Г.,

к.е.н. Скічко О.І.,

а ще, чуть було не забув, Каріна Ейшхорн (Німеччина).

       Чи то формально, чи то за багаторічною традицією, склад оргкомітету – із року в рік – не зазнавав суттєвих змін.

       Знову таки, формальною головою даного «оргкомітету» був  Ю.Г.Лега. А якже без нього?!

      Формальним місцем зібрання цієї «таємної вечері» зазначені Черкаси. В реальності, обмін думками стосовно «контексту»  вічно актуальної «євроінтеграції» відбувся десь за межами Черкас. Скоріш за все, обговорення проблем «модернізації політики» пройшло в вузькому колі довірених осіб на мальовничих берегах Синього моря.

       Звісна річ, за результатами напружених наукових дискусій були надруковані тези виступів на цій дивній конференції. Ось їх назва:

 - Качала Т.М. Ресурсні можливості реформування і розвитку житлово-комунального господарства.

 - Дармограй В.І. Позабюджетні фонди як частина економічного механізму соціального розвитку господарських систем.

 - Чечетова Н.Ф. Витратні зобов’язання між рівнями бюджетної системи.

 - Коломицева О.В. Активізація інноваційного розвитку як запорука прогресивних структурних зрушень в економіці.

 - Гончаренко І.Г. Зовнішні та внутрішні чинники ризику економічного зростання Черкаського регіону.

 - Шпильова В.О. Інноваційна складова стратегії підвищення конкурентоспроможності регіонів.

 - Ткаченко Ю.О. Регіональна політика розвитку ринку послуг.

 - Ткаченко Ю.В. Пріоритети адміністративно-управлінського  впливу на економічну безпеку території.

 - Любченко О.М. Вплив природного середовища на розвиток регіонів.

 - Влізло Є.М. Індикативне управління інвестиційними процесами в регіонах.

 - Білокінь Т.Г. Методика аналізу кон’юнктури споживчого ринку  в регіоні.

 - Коваль О.О. Заходи сприяння ефективному розвитку лісового господарства в регіонах .

 - Березіна О.Ю. Формування системи показників для оцінки соціальної відповідальності корпорацій.

 - Сандига І.В. Українська модель бізнес-інкубації .

 - Слинько І.М. Індикативні показники мінімізації негативного впливу тіньового сектора економіки на економічну безпеку регіоні.

    Як не читаю ці назви: і зверху вниз, і знизу вверх, і впоперек, і по діагоналі, але не кидається в вічі хоч би щось, що мало би відношення до назви конференції, та й ще з таким статусом. Не прояснюється ситуація і коли вчитуєшся в ці тези, розбавлені суцільною «водою». Наукою тут  і не пахне, а точніше, дурно пахне; проте стільки пафосу! Дивно, конференція вроді як «міжнародна» - варто лише глянути на склад оргкомітету – та щось не поспішають наші поважні гості поділитись своїми досягненнями на теренах економічної науки. Такий величний оргкомітет, і такі скромненькі здобутки – неосяжна гора породила сіреньку мишку.

     Суть попередніх так званих міжнародних конференцій та ж сама. Значним внеском в їх плідну роботу були напрацювання НАУКОВОЇ ШКОЛИ, яка створена Т.М. Качалою, Згідно офіційної хроніки (http://chdtu.edu.ua/feu/km/science), ця школа «займається проблемами регіональних особливостей економічного розвитку України». В матеріалах даної хроніки, зокрема, зазначається: «До кола наукових інтересів професорсько-викладацького складу кафедри входять питання реформування і розвитку регіональної економічної системи Черкаської області. Практичні розробки та рекомендації застосовуються в організації роботи та реформуванні системи управління житлово-комунальним господарством м. Черкаси та Черкаської області.(Щасливі черкащани, відтепер ви знаєте кому зобов’язані за надефективну роботу комунальних служб!) Результати наукової роботи викладачів кафедри знайшли відображення в темах «Розробка економіко-організаційних методів реформування житлового комплексу з використанням нових інформаційно-розрахункових технологій» (д.р.н. 0103U003685), «Концептуальні положення проекту Стратегії соціального і економічного розвитку Черкаської області до 2015 року» (д.р.н. 0106U005388), «Розробка теорії та методології формування оптимальних структур моделі економіки України в умовах перехідного періоду» (д.р.н. 0197U015148), «Теорія та методологія формування потенціалу розвитку національної економіки» (д.р.н. 0100U004422), «Теорія та методологія формування економічної моделі України в умовах глобалізації» (д.р.н. 0103U003684), «Регіональні аспекти інноваційної та інвестиційної діяльності і їх роль у вирішенні соціально-економічних проблем регіону» (д.р.н. 0107U003252), «Сучасний агропромисловий комплекс України та його роль у вирішенні продовольчого забезпечення регіонів України» (д.р.н. 0109U002741), «Регулювання сталого розвитку регіональних економічних систем в умовах трансформаційних змін» (д.р.н. 0111U002933), «Економічні основи модернізації регіональних господарських комплексів в інвестиційно-інноваційному напрямі» (д.р.н. 0112U001704), що впродовж 2003-2013 років виконувались в ЧДТУ. З січня 2013 року виконується держбюджетна науково-дослідна робота за темою: «Муніципальне управління регіонів на основі капіталізації активів території».

Результати наукових досліджень пройшли апробацію і знаходять успішне втілення як на регіональному, так і на державному рівні».

       Ось так! Так чому же про ці величні досягнення (в конкретних цифрах) та наукові результати - в доступних нам матеріалах ряду конференцій, організованих Т.М.Качалою - немає жодного слова?! Сподіваюсь, що, врешті решт, прийдуть часи і буде дана об’єктивна оцінка всій «творчості» Т.М.Качали і в яку копієчку обійшлися її здобутки нашій державі, в тому числі, і Черкащині. Можливо, буде з’ясовано, який вклад в регіональну економічну науку привнесла  Овсюк Антоніна Петрівна, яка певний час числилась в одній із вище зазначених держбюджетних тем. Бо як подейкують деякі добродії, Антоніна Петрівна працювала лише нянечкою в дружній сім’ї Тамари Миколаївни і доглядала  за маленькою Катрусею.

       В цьому нарисі, присвяченому неповторній особистості в лиці Т.М.Качали, варто додати і такий невеличкий штрих.

       Наприкінці буремних нульових років в середині липня завітали до ЧДТУ двоє науковців із Аліканте (Іспанія). Окрім ознайомлення з чудовими краєвидами нашого міста вони зажадали прийняти участь в науковій конференції. Бажання шановних гостей – закон для гостинної Т.М. Терміново були відкликані із відпуски деякі викладачі кафедри менеджменту «…у зв’язку із підготовкою та проведенням ІV Міжнародної науково-практичної конференції „Модернізація політики та управління в Німеччині та Україні в контексті євроінтеграції”». Оперативно були підготовлені доповіді. В день Х відбулась ця надзвичайна «конференція». Для «масовки» до складу «науковців» включили наявний навчально-допоміжний персонал кафедри. Потурбувались і про технічне забезпечення. Пікантність ситуації полягала в тому, що тільки один із гостей володів англійською, для якого спішно було знайдено перекладача. Тим не менш, все пройшло чудово. Як водиться, підвела підсумки цього заходу Т.М.Качала. Звертаючись до присутніх вона в заключній своїй фразі переходить з української мови на російську і впевнено дає пораду: «Берите урок очковтирательства». Саме в цьому вислові найбільш ємно представлена вся багатогранна діяльність цієї незаурядної людини.

      І ось він апогей кар’єрного зростання! В березні місяці поточного року закінчився термін контракту діючого ректора - славетного Ю.Г.Леги, який всі роки свого перебування на високій посаді по-батьківські піклувався про долю своєї талановитої землячки. Як бачимо, гідним чином оцінило неординарні здібності Т.М. і керівництво МОН. В супереч вимогам нормативних документів, на посаду в.о. ректора ЧДТУ наш новий міністр МОН загадково призначає проректора з науково-дослідної роботи та міжнародних зв’язків Т.М.Качалу. Но що тут можна ще сказати?! Бідні-бідні наші діти…

     Звісна річ, можна до нескінченності упражнятися в сарказмі, та моторошно стає на душі. Через які ще знущання повинен пройти наш народ, щоб прийшло усвідомлення того, що так дальші жити не можна.

      Корупція скрізь небезпечна, та найбільш жахливі наслідки вона неминуче породжує в системі освіти, бо масово спотворюються зовсім юні душі. Молоде покоління, яке виростає в атмосфері цинізму, свавілля, обману, швидко призвичаюється до створених умов знущання над здоровим глуздом. Воно, здебільшого, сприймає, як належне, існуюче положення в цьому театрі повного абсурду без особливих вагань.

      В ситуації, коли можна купити заліки, екзамени, дипломні роботи, дисертації, не треба напружено вчитися, розвивати творчі здібності, опановувати складні теорії та набувати навички їх успішного використання. В силу відсутності життєвого досвіду молодь досить легко піддається спокусам. Їх в цьому можна зрозуміти, та ось чому мовчать батьки?! Чому не запитають у сина, у доньки, які отримали так звану вищу освіту, про те, що ж вони вміють робити в рамках обраної спеціальності? І скоріш за все вони почують відповідь: НІЧОГО! Тоді, на що потрачені гроші, які з таким трудом були зароблені батьками для того, щоб діти отримали гідну освіту?! На що потрачені самі продуктивні для розвитку роки молодих людей?!

      Давно оприлюднена низка кричущих фактів про систематичні правопорушення в ЧДТУ. Більшість з них, при бажанні, легко можна перевірити, не покидаючи високих кабінетів сонмища контролюючих та керівних структур. Та на жаль, на всі звернення – в кращому випадку - приходили лише відписки.

      Надзвичайно високу ціну заплатило, і сплачує, суспільство за поширення невігластва, байдужості, цинізму. Та чомусь мовчать нові(старі) «батьки» міста, області, претенденти на самі високі державні посади. Як ви збираєтесь впроваджувати нові технології, виводити з колапсу економіку, створювати гідні умови для всіх наших співвітчизників при наявній тотальній непрофесійності, задушливій корупції, кумівстві, безвідповідальності, круговій поруці?! Які ще треба привести доводи, щоб збагнути те, що відсутність сучасних знань, навичок їх успішної реалізації неминуче веде країну до катастрофи?!

      Та мовчить суспільство. Роблять вигляд, що нічого не помічають багато чисельні ЗМІ. Мовчать і гіперактивні політичні сили, надпатріотичні громадські організації. Мене запитують колеги: чи не є це все результатом змови, направленої на знищення нації?

      Задаюсь, все більше і більше, цим питанням і я. Не думаю, що все так однозначно в цьому безглузді. Сподіваюсь, що привнесуть ясність аналітики, що спеціалізуються на проблемах розвитку суспільства. Моя задача більш скромна: звернути увагу черкащан на проблему, яка стосується майже кожної сімї. Здебільшого, в кожній родині ростуть діти, і батьки бажають їм тільки добра. Вони роблять все можливе, віддають останнє на те, щоб діти успішно вчились, мали гідну перспективу. Прийшов час спитати у місцевих можновладців: чому допустили, чому покриваєте неприглядні явища в найбільшому в регіоні вузі?

      Життя з усією наглядністю нам показує руйнівні наслідки невігластва, байдужості, безвідповідальності. Будувати життя на ілюзіях, що якось воно саме по собі обійдеться, налагодиться означає теж саме, що зводити перед зливою помпезні замки з піску.

      Люди, прокидайтесь! Все залежить тільки від вас.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.