Адаптація законодавства України до законодавства ЄС у сфері оподаткування.

17 березня 2016, 09:23
Власник сторінки
0
31

Адаптація законодавства України до законодавства ЄС у сфері оподаткування.

Сучасний стан законодавства України у сфері оподаткування свідчить про необхідність упровадження ефективних новітніх тенденцій розвитку, що наразі існують у світі. В умовах поглиблення міжнародної інтеграції України та глобалізаційних процесів у світі все більшої актуальності набувають питання адаптації законодавства України до законодавства ЄС. Підписання договору про асоціацію з Європейським Союзом та реалізація курсу на інтеграцію України у світовий простір потребують аналізу правового регулювання у сфері оподаткування та приведення національного законодавства України у відповідність до стандартів ЄС.                      

    Наразі велика увага приділяється адаптації законодавства України до законодавства ЄС сфері оподаткування. Кожен рік, починаючи з 2005 року по 2013 роки, Кабінетом Міністрів України затверджувався план заходів, щодо виконання загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу. У кінці року подався звіт про виконання програми. Відповідно до цього плану Міністерствам, та іншим центральним органам виконавчої влади за рахунок коштів передбачених для цього у Державному бюджеті, доручалось забезпечити виконання плану заходів, Мін'юсту проводити постійний моніторинг виконання плану заходів та поінформувати Координаційну раду з адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу про результати роботи. У зазначних планах передбачалась імплементація змін відповідно до положень Acquis communautaire у таких сферах як: податкове законодавство у сферах акцизних зборів, прямого оподаткування, податку на додану вартість та уніфікація норм стосовно адміністрування податку на додану вартість у різних секторах економіки, право інтелектуальної власності, у сфері правил конкуренції, у сфері фінансових послуг, у сфері захисту прав споживачів, у сфері митного права, правове регулювання митного контролю, правове регулювання банківського нагляду, у сфері податків включаючі не прямі .У ході проведених планів було, підготовлено ряд нормативно- правових актів, щодо впровадження Стратегії реформування податкової системи          та ін.   13 березня 2015 року Кабінетом Міністрів було прийняте розпорядження «Про схвалення рекомендації Ради асоціації між Україною та ЄС про імплементацію Порядку денного асоціації між Україною та ЄС». Порядок денний асоціації узгоджено між ЄС та його державами-членами. 16 березня 2015 року Рада асоціації між Україною та ЄС схвалила Порядок денний асоціації. Порядок денний асоціації є спільним практичним інструментом підготовки та сприяння повній імплементації Угоди про асоціацію. Цей документ є основним механізмом моніторингу та оцінювання прогресу України у виконання Угоди про асоціацію, а також моніторингу та оцінювання досягнень всіх цілей політичної та економічної інтеграції. Одним з пріоритетних питань у Порядку денному є Податкова реформа, в тому числі відшкодування ПДВ. Відповідно до цього плану поставлено за мету : вжити заходів щодо підвищення ефективності системи оподаткування, у тому числі при розгляді скарг щодо відшкодування ПДВ, заходів щодо забезпечення своєчасних виплат за всіма визнаними скаргами щодо відшкодування ПДВ, з недопущенням будь-яких форм дискримінаціії .                         

Аналіз законодавства, нормативних актів органів виконавчої влади, свідчить, що було прийнято ряд законів, якими  внесено зміни до Податкового Кодексу. Але і дотепер залишається багато проблем організаційного характеру, які виникають у практичній діяльності, що потребують своєчасного додаткового дослідження та розв’язування. Важливо пам”ятати, що процес адаптації законодавства України вимагає злагодженої співпраці всіх гілок влади. Результатом адаптації законодавства є прийняття нових  нормативно-правових актів. Проте приведення законодавства України у відповідность до законодавста ЄС, недостатньо, так як необхідно створити, на практиці, належні умови для їх застосування.

Хрімлі К.О., к.ю.н.,

Молодший науковий співробітник Інституту економіко-правових досліджень НАН України,

м. Київ, Україна

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.