Заборона здійснювати адвокатську діяльність обмеженодієздатній особі

01 листопада 2021, 21:54
Власник сторінки
Адвокат
0
8

В даній статті з'ясовується, чи може займатися адвокатською діяльністю фізична особа, яка згідно з обгрунтованим рішенням відповідного суду визнана обмежено дієздатною.

   Адвокатська діяльність – це один з ймовірних видів юридичного супроводу різних за своїм статусом суб’єктів правових відносин. Чи може займатися нею фізична особа, що визнана недієздатною?
Правове регулювання даного питання здійснюється за певними правилами. Зокрема різні за своїм змістом аспекти, що стосуються всебічного з’ясування суб’єктного складу фізичних осіб, яким в свою чергу заборонено здійснювати адвокатську діяльність, регламентуються:
1.    Конституцією України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР (далі – Конституція України);
2.    Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від 05 липня 2012 року № 5076-VI (далі – Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).
    Чинне законодавство, будучи багатогранною системою юридичних правил, заразом передбачає головні засади ефективного та продуманого утвердження нашої Батьківщини, як суверенної, демократичної, а також правової держави. Скажімо згідно з правовою нормою, яка вітчизняним законодавцем закріплена в ч. 1 ст. 1312 Конституції України, для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура.
    Чіткий та недвозначний зміст вищезгаданої норми щодо чіткого з’ясування фізичних осіб, яким заборонено займатися адвокатською діяльністю, отримав належні коментарі в інших нормативних актах, що в свою чергу регулюють одні з основних правових відносин. Як це розуміти?
    Чинне законодавство передбачає цілу низку різних за своїм змістом заборон, що стосуються даної діяльності. Зокрема у відповідності до юридичної норми, яка зуміла отримати відповідне закріплення в п. 2 ч. 2 ст. 6 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», не може бути адвокатом та особа, що в свою чергу визнана судом недієздатною чи обмежено дієздатною.
    Таким чином, далеко не всі учасники суспільних відносин вправі займатися адвокатською діяльністю. Наприклад, не може бути адвокатом фізична особа, яка була визнана обмеженодієздатною згідно з обґрунтованим та законним рішенням, що в свою чергу ухвалив відповідний суд.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости науки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.