Репортаж з першої міжнародної конференції Відверто про IT

07 червня 2012, 07:54
Власник сторінки
Пресс-секретарь компании Инком
0
26
Репортаж з першої міжнародної конференції Відверто про IT

Репортаж з першої міжнародної конференції Відверто про IT

22 травня 2012 року в конференц-залі готелю «InterContinental» зібралось більш ніж 100 учасників для того, щоб поговорити «Відверто про ІТ» - в межах конференції, ініціатором якої виступило Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України. Захід був організований також за підтримки компаній Інком, SAP Ukraine, Itelligence та ділового щотижневика "Інвестгазета".

"Завдання підвищення конкурентоспроможності завдяки використанню інформаційних технологій - завжди ключове для підприємств, які є ланками сучасної економіки", - наголосив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко під час прес-брифінгу, який відбувся в рамках конференції.

"ІТ сьогодні - не просто автономна сфера, що стрімко розвивається. Вона також надає поштовху для розвитку інших високотехнологічних секторів. Без інформаційних технологій важко уявити як сучасні системи управління або обчислювальні системи, так і інноваційний процес загалом. Наприклад, комп`ютерне моделювання є базою для пошуку нових рішень у сучасному матеріалознавстві, хімії, фізиці", - зазначив Володимир Семиноженко. "Успіх реформ, які проводяться в Україні, великою мірою залежить від розуміння всіма учасниками ринку та державною владою того факту, що без ІТ не буде сучасної економіки", підкреслив голова Держінформнауки.

За словами засновника компаній "Інком" і "Датагруп" Олександра Кардакова, сьогодні держава нарешті звернула увагу на ІТ. Він нагадав, що наразі в Україні триває розробка Концепції інформатизації та впроваджується електронне урядування. І до всіх цих процесів влада активно залучає представників бізнесу.

Регіональний директор SAP в Україні, Молдові та Грузії Максим Матяш відзначив, що сьогодні дуже важливо перенести кращі практики використання ІКТ у веденні бізнесу до державного сектору. За його словами, саме ІТ забезпечуватимуть прозорість та комплексне управління державними структурами та підприємствами, а це, в свою чергу, дозволить ефективніше планувати бюджети, зменшити витрати й забезпечити доступ громадян до тих послуг, які надаються органами влади.

Ірина Заінчковська, директор "Ітеллідженс" СНД, запропонувала учасникам для заощадження та підвищення ефективності експлуатації інформаційних систем використовувати такі моделі надання послуг як аутсорсинг служби підтримки і хостинг. За її словами, це має сенс, тому що компанія, яка використовує ці послуги, долучається до кращих практик в цьому напрямку та має на підряді кращих спеціалістів.

Після прес-брифінгу конференцію було офіційно відкрито для всіх учасників. Володимир Семиноженко, Олександр Кардаков та Максим Матяш привітали учасників конференції та поділились з ними своїм баченням питань, що їх було виставлено для обговорення під час заходу.

Олександр Федченко, президент компанії "Інком", який прийняв естафету привітань відмітив: «Конференцію можна сміливо назвати вдалою інвестицією для всіх компаній-організаторів, оскільки це майданчик, на якому можна дискутувати, обмінюватися думками, ідеями – як підвищити ефективність бізнесу, які інструменти можуть для цього використовуватися, а які не потрібні на тому чи іншому етапі розвитку підприємства. В арсеналі нашої компанії багато правильних інструментів – ми готові розповісти про них, поділитися нашим досвідом, а вибір – бути ефективніше чи ні – залишається за учасниками».

Доповідь Андрія Степанова, партнера, керівника департаменту Консалтингу в Україні, Біларусі та Грузії Делойт Україна, була присвячена чинникам забезпечення якості впровадження ІТ-рішень. Андрій наголосив, що успіх реалізації ІТ-проектів багато в чому залежить від того, як ми керуємо такими речами як ризики, зміни та навчання персоналу. Андрій наочно продемонстрував взаємозв`язок всіх наведених факторів та способи узгодження всіх цих питань для нівелювання їх наслідків при впровадженні ІТ-рішень.

Після кава-брейку конференція продовжила свою роботу в секціях. В різних залах звучали доповіді для представників приватних й державних підприємств, та окремо для державних установ, відомств, служб та міністерств.

В першому залі акцент був на тому, як забезпечити якість управлінських рішень за допомогою інформаційних систем та інструментів бізнес-аналізу, а також – як підвищити ефективність експлуатації вже впроваджених систем. Такий фокус є зрозумілим, адже більшість підприємств вже використовують різноманітні ІТ-системи, тому питання впровадження найчастіше вже не стоїть, чого не можна сказати про сектор державного управління. Тому більшість доповідей у другому залі була присвячена саме розповіді про різні системи, їхні властивості та переваги, які вони надають своїм користувачам.

Віталій Волосецький, яскравий представник українського бізнес-середовища, який у своїй кар`єрі має досвід роботи як на приватному, так і на державному підприємстві, є безумовно активним пропагандистом інформаційних технологій. Завдяки його особистому внеску компанія «Укртрансгаз», де сьогодні він очолює департамент інформаційних технологій та окремий підрозділ «Укргазтехзв`язок», відчула переваги користування різними ІТ-системами, у тому числі SAP ERP. Віталій зробив доповідь у секції для бізнесу, та поділився власним досвідом впровадження інформаційної системи.

Юрій Верба, архітектор бізнес-рішень, SAP Ukraine, розповів про нові мобільні рішення SAР та інструменті бізнес-аналізу для бізнесу. Після чого Роман Пересипкін, комерційний директор «Ітеллідженс» СНД, що спеціально приїхав на конференцію з Москви, зосередив увагу слухачів на питаннях підвищення ефективності капіталовкладень в автоматизацію шляхом використовування таких інструментів як аутсорсинг та хостинг.

В другому залі найбільший інтерес аудиторії звичайно викликали кейс НБУ, що його представила Олена Шепетько, в.о. директора Департаменту інформаційних технологій, начальник управління банківської та фінансово-господарчої діяльності Національного банку України, та доповідь Гайя Данона, індустріального директора центру галузевої експертизи "Local & Regional Government", SAP Europe, Middle East & Africa, який виступив з доповіддю "Рішення SAP для державного сектора: світовий досвід ефективного управління".

Крім того, в цій секції рішення компанії SAP для державного сектору та модель SaaS для надання держпослуг населенню представила Світлана Мацкевич, архітектор бізнес-рішень, SAP СНД.

Отже, під час роботи у паралельних сесіях учасники отримали багато цінної інформації, можна сказати – накопичили неабияке підґрунтя для роздумів. Тому трапилась у нагоді дискусійна частина, що розпочалась о 15-й годині. Досвідчений Іскандер Хісамов, засновник і директор аналітичного центру «Експертна рада», відомий публіцист і політолог, експерт в питаннях державного будівництва, взяв не себе непросту роль модератора. А обговорювали учасники такі питання:

1. На шляху створення ефективного підприємства на що в першу чергу звертати увагу?
2. Якість управлінських рішень. Шляхи вирішення проблеми інформаційного завантаження менеджерів.
3. Чому не працюють інформаційні системи і працюють соціальні мережі? ІТ з людським обличчям.

По черзі свої точки зору представили основні спікери дискусії: Андрій Степанов, партнер, керівник департаменту Консалтингу в Україні, Біларусі та Грузії, Делойт Україна; Ольга Петрусенко, менеджер з розвитку бізнесу «САП Україна»; Максим Матяш, регіональний директор SAP в Україні, Молдові і Грузії та Віталій Волосецький, директор Департаменту інформаційних технологій та зв`язку ДК «Укртрансгаз», директор компанії «Укргазтехзв`язок». Після чого до обговорення приєдналась уся аудиторія. Спочатку дискусія більшою мірою розгорталась навколо бізнес-тем, таких як: ключові показники ефективності, роль інформаційних систем в питаннях підвищення ефективності та ін. Проте запитання учасниці з КПМГ стосовно думки спікерів відносно того, як швидко розгорнеться в Україні програма створення електронного суспільства, розгорнуло подальшу бесіду в іншому напрямку. Іскандер висловив думку, що для цього потрібна тільки політична воля, а всі необхідні рішення вже давно існують. На що представник Державної служби молоді та спорту відмітив, що коли вони вирішили створити Ідентифікаційну картку спортсмена, то серед вже існуючих рішень, аналогів, знайшли тільки картку ув`язненого. Представники державних служб скаржилися на брак коштів, про те, що подекуди не мають навіть нормального виходу в мережу Інтернет, не кажучи вже про великі, складні інформаційні системи. Інші розповідали що, дивлячись на бюджети, коштів достатньо, а головне питання – це як їх використовують. Цікавий діалог відбувся між представником Фонду державного майна України та Віталієм Волосецьким. Останній поділився досвідом впровадження системи електронних торгів, чим дуже зацікавив Фонд.

Півтори години пролетіли непомітно, розпалені від запеклої дискусії учасники стали розходитися. Перша міжнародна конференція «Відверто про ІТ» підійшла до завершення.

Висловлюємо подяку Державному агентству з питань науки, інновацій та інформатизації України, компаніям SAP та "Ітеллідженс" СНД, а також інформаційним партнерам – щотижневику «Інвестгазета», журналу «Інформаційні технології для менеджменту» та телеканалу «Business».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.