А чим ви запиваєте устриці?

09 грудня 2011, 11:41
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
27
А чим ви запиваєте устриці?

А чим ви запиваєте устриці?

Ще зовсім недавно такий продукт як устриці вважався ознакою небаченої розкоші. Про їх споживання можна було читати в гостровикривальних політичних памфлетах, де головний злодій-буржуїн запихався ними на своїй білосніжній яхті, допоки пролетарі-рибаки продавали свій улов за гроші. Потім устриці уособлювалися з громилами в малинових піджаках, котрі закушували ними горілку в шалених дев’яностих. Але в наш час, коли суші мало не стали стравою української народної кухні, устрицями в рибному відділі поважаючого себе магазину нікого не здивуєш.

Атлантичні, тихоокеанські, середземноморські, а останнім часом і з ферм Чорного моря, устриці продаються будь-яких видів в різних цінових категоріях. Звичайно, ще небагато людей розбирається в смакових тонкощах цього морського делікатесу, але можна експериментувати. Устриці їдять печеними, маринованими, вареними, але класичною є страва з сирих молюсків. Знавці навіть радять не скроплювати їх лимонним соком, щоб відчути всю свіжість і багатогранність смаку океанського простору.

Так нещодавно в київському ресторані „Вагон-ресторан” для журналістів був проведений своєрідний майстер-клас, де присутнім було запропоновано оцінити поєднання смаку устриці і білих вин.
Устриці були представлені трьох видів – „фін де клер”, „крез” і „бретань”. Всі вони різняться між собою.

Якщо „фін де клер” залишає в роті довгий мінеральний післясмак з яскраво вираженою нотою морської солі, то „крез” видається трохи солодкуватим, а „бретань” з доволі сильним металевим смаком. До всіх них підходять вина з високою кислотністю. Універсальним напоєм, який супроводжує устрицю в шлунок гурмана, є вино „шаблі”. Але це має бути саме французьке шаблі. Його яскраво виражена кислота чудово доповнює специфічні смакові відчуття від поїдання устриць.

Та якщо брати особливо гармонійне поєднання вина і устриць то, наприклад, „фін де клер” просто чарівно запивати „Мюскаделем”. А ще під устриці смакує таке недооцінене нашим споживачем (а скоріше зіпсоване національним виробником) вино як старий іспанський „херес”.

Зрештою кожен охочий скуштувати устриць може придбати їх в гарних гастрономах або в мережі оптових магазинів. Але щоб не помилитися з вином в своїх гастрономічних експериментах і не зіпсувати собі знайомство з таким вишуканим продуктом як устриця, то варто проконсультуватися в спеціалізованих магазинах, таких як винотека „Арлекін”. Там дадуть рекомендації і допоможуть в задоволенні будь-яких потреб у цьому делікатному виборі. На здоров’я!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: вино
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.