Побоїще на Троєщині 18 серпня 2011

21 серпня 2011, 10:18
Власник сторінки
полІтолог
0
12
Побоїще на Троєщині 18 серпня 2011

Побоїще на Троєщині 18 серпня 2011

Мирне зібрання громадян переросло у побоїще: жінці похилого віку проломили голову, травмували чоловіка, а двоє активістів зникли безвісти

Мирне зібрання громадян у четвер 18 серпня по вул. Маяковського, 40-52 на Троєщині переросло у масове побоїще. Місцеві мешканці на чолі з активістами «Штабу Оборони Києва» зібралися щоб висловити своє ставлення до скандальної забудови у цьому дворі. Проте сторона забудовника була налаштована зовсім не мирно.

Вже багато років забудовник намагається прибрати до рук чималий шмат землі біля вул.Маяковського. Колись на цьому місці був дитячий майданчик, який згодом знесли.

Вчора – вкотре зрубали дерева та обнесли територію металевим парканом. На місце нагнали більше 150 молодиків кремезної статури та кримінальної зовнішності, які поводяться доволі агресивно. У ніч із середи на четвер молодики чергували на майданчику разом із бійцівськими псами.

Місцеві жителі, обурені самочинними будівельними роботами, намагалися з’ясувати, в чому справа. Збори ініціював«Штаб Оборони Києва. Варто зазначити, що разом із дорослими на зібрання прийшло багато дітей. Деякі з них написали на своїх руках чорною фарбою "Забудові – НІ!".

Несподівано охоронці будмайданчика накинулися на людей. Випустили велику кількість сльозогінного газу, застосували порошкові вогнегасники, жбурляли в людей каміння, дошки, сипали піском. Мирне зібрання переросло у жорстоку бійку.

Потім під прикриттям працівників міліції вибігли назовні і кинулися на мешканців Троєщини з шматками арматури довжиною близько метра із заздалегідь привареними на кінцях важкими гайками. Жінці ударом залізного прута розбили голову. Чоловіка збили з ніг і затоптали. Обоє зараз у лікарні.

Обурені такими подіями кияни спробували увійти на територію будівництва, обнесену незаконно встановленим парканом. Охоронці жорстоко били людей, залізна завіса не витримала такого тиску, розхиталася, і шмат паркану повалився на людей, що стояли під ним.

Працівники міліції Деснянського управління стали на бік забудовника. Коли розсіявся дим від чергової порції вогнегасників, територія нагадувала поле війни: хтось підіймався із землі, витирав кров, хтось вилазив з-під паркану, бійці йшли наперекір усьому, топчучи під собою людей. На землі лежав чоловік, якого придавив залізний шматок огорожі. Чоловік не міг нормально поворухнутися, і його відтягнули на тротуар. Швидка, яка на цей раз приїхала майже одразу, надавала необхідну допомогу постраждалим.

На відміну від Швидкої, представники правоохоронних органів допомагати жителям та активістам не збиралися. Міліціонери з Деснянського РУ ГУ МВС спочатку не діяли зовсім: вони спокійно стояли у затінку дерев та спостерігали за тим, як молодики душать людей газом. А потім вправно охороняли паркан. З прилеглих будинків прибігалилюди і ставали разом з учасниками акції.

«Заведений» натовп кілька разів намагався зайти на територію, люди кричали щось агресивним молодикам та сварилися на бездіяльність міліції, але остання разом з охоронцями відганяла їх від паркану.

Схоже, що правоохоронні органи частіше сприяють подібним «війнам» та незаконним забудовам, а не забезпечують спокій киян та правопорядок. Більше того, однобічно підтримуючи забудовника, працівники райвідділу фактично надиїхнули охоронців на протиправні дії і вчинення заворушень. На місцевих активістів і лідерів громадських організацій було дано орієнтування та команда на затримання. Двоє активістів Штабу оборони Києва зникли після сутички, зв’язок із ними відсутній.

Один із старших офіцерів Деснянського управління погрожував активістам Штабу оборони Києва порушити кримінальну справу за організацію масових безладів, хоча насправді винуватцем заворушення і бійки на Троєщині скоріше була міліція.

Але справедливості заради варто відмітити чіткі й правильні дії заступника начальника київського главку підполковника Бойко, який прибув на місце події в розпал бійки з двома автобусами Беркуту і запобіг побиттю мирних громадян озброєними охоронцями. Якби не він, постраждалих було би набагато більше.

Цього разу кияни не досягли остаточної перемоги. Проте ніяк не почувають себе переможеними. Адже під вечір зібралося близько тисячі обурених людей: активістів громадських організацій та мешканців Троєщини із сусідніх будинків. Люди діятимуть далі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Украины
ТЕГИ: Юлия Тимошенко,Янукович,суд,Беркут,день незалежності,міліція,Троєщина,рейдери,забудови,Штаб оборони Києва,побоїще,маяковського
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.