Створимо «зелені» робочі місця!

22 липня 2014, 14:41
Власник сторінки
Журналист
0
408

«Зелена» економіка - це економіка, яка підвищує добробут людей

і забезпечує соціальну справедливість, при цьому істотно знижує ризики для навколишнього середовища і її збіднення/

Розвиток «зеленої» економіки має бути тісно пов’язаний із створенням «зелених» робочих місць та забезпеченням відповідними умовами праці. Щоб краще зрозуміти що таке «зелені» робочі місця, яким чином вони можуть вплинути на озеленення економіки та у чому їх переваги, ми поспілкувалися з кандидатом економічних наук, провідним науковим співробітником відділу досліджень людського розвитку Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Лідією Ткаченко.

 

- Пані Лідіє, поясніть, будь-ласка, значення «зелених» робочих місць.

- Це робочі місця, які допомагають зменшити негативний вплив на довкілля, сприяють переходу до екологічно, економічно та соціально сталих підприємств та економік. «Зелені» робочі місця можуть бути як у традиційних секторах економіки – сільське господарство, промисловість, будівництво, так і у нових, модернізованих секторах економіки (відновлювана енергія, ін.) В основному це роботи, пов'язані з транспортним сектором, поновлюваними джерелами енергії, будівництвом та управлінням відходами. Їх розквіт пов'язаний зі зростаючим переконанням, що зміна клімату є результатом людської діяльності, тому бажання загальмувати ці зміни вимагає таких економічних змін, які б забезпечили збереження екологічного середовища, щоб забезпечити добробут і нові робочі місця для безробітних та працюючих в секторах, які в найбільшій мірі сприяють глобальному потеплінню (наприклад, автомобільна промисловість чи видобуток вугілля).

- Як «зелені» робочі місця допомагають захистити довкілля?

- «Зелені» робочі місця підвищують ефективність використання енергії та сировинних матеріалів, зменшують викиди парникових газів, мінімізують відходи та забруднення, захищають та відновлюють екосистеми, допомагають адаптуватися до наслідків кліматичних змін.

- Які переваги «зеленої» економіки та «зелених» робочих місць для зайнятості та працівників?

- Запровадження «зелених» робочих місць прямо та опосередковано сприятиме збільшенню кількості і частки робочих місць з максимально комфортними та здоровими умовами праці (довге й здорове життя). Також спонукатиме до практичного втілення концепції освіти впродовж життя, регулярного оновлення та розширення знань, максимізації адаптивності до змін та професійної мобільності; стимулюють розвиток науки, технологій, інженерії та математики (освіта та знання). Цей напрямок зумовить безмежні можливості створення нових професій, які передбачають переважно найвищий рівень кваліфікації, зокрема у сфері бізнес-послуг, на малих та середніх підприємствах (рівень доходів). Зміцниться стабільність зайнятості, зокрема, зменшиться вплив сезонності. Новітні, «модні» професії не обтяжені історією з гендерними стереотипами та сегрегацією, тому сприяють подоланню існуючих гендерних бар'єрів, дають більш рівні можливості щодо кар'єрного просування (соціальне залучення). З’явиться можливість перевести певні види зайнятості з неформального до офіційного сектора зайнятості (соціальне залучення).

- Чи існують якісь нюанси?

- На жаль, виробничі процеси і технології не завжди є дружніми до довкілля, навіть коли мова йде про робочі місця на підприємстві, що виробляє екологічні товари чи послуги (так званий зелений випуск). З погляду Міжнародної організації праці, у будь-якому випадку робочі місця можна вважати зеленими, якщо вони відповідають критеріям гідної праці. Хоча це лише одна із багатьох умов «зелених» робочих місць.

- Як створювати «зелені» робочі місця?

- Існує дві основні стратегії створення «зелених» робочих місць. До першої відносять «озеленення» існуючих підприємств, робочих місць шляхом запровадження зелених технологій, процесів, які знижують екологічні ризики, підвищують ефективність споживання ресурсів, мінімізують викиди та забруднення. Друга – це створення підприємств, робочих місць, які вироблятимуть зелені товари/послуги для вимірювання, запобігання, зменшення або усунення шкоди навколишньому середовищу.

- Як вплине на зайнятість перехід від «коричневої» економіки до «зеленої»?

- Зелена економіка не лише створює нові можливості зайнятості, - вона передбачає закриття або «озеленення» «коричневих» робочих місць, де сконцентровано працівників переважно з низьким та середнім рівнем кваліфікації, які можуть виявитися нездатними перейти на зелену альтернативу.

- Що можуть зробити держава та органи місцевого самоврядування?

- Для запровадження «зелених» робочих місць в першу чергу необхідне законодавче врегулювання та створення цільових програм підтримки. Не мало важливими завданнями з боку державних органів є підтримка селективного субсидування підприємств та домогосподарств, екологічних податків, системи сертифікації продукції, навчально-консультаційних послуг, цільових дотацій роботодавцям на створення робочих місць, грантів на відкриття власного бізнесу, ваучерів на перекваліфікацію, організації оплачуваних громадських робіт (через державну службу зайнятості) та інше.

 

ДОВІДКОВО:

Як «озеленити» економіку чи створити «зелені» робочі місця?

Аграрний сектор - впровадження методів органічного землеробства, розвиток інфраструктури сільських територій (дороги, доступ до води та сучасних джерел енергії), зелений туризм.

Лісовий сектор – діяльність  з лісовідновлення та лісорозведення, створення зелених зон в міських агломераціях, ландшафтні проекти, рекультивація ґрунтів.

Рибний сектор – діяльність  з риборозведення, переробка риби та морепродуктів, застосування технологій аквакультури для зменшення забруднення водойм, рекреаційні програми.

Енергетичний сектор: використання відновлюваних джерел енергії (сонячна, вітряна, біоенергетика)

Індустріальний сектор: впровадження ресурсозберігаючих технологій та процесів, орієнтація на виробництво закритого циклу (вкл. повторну переробку), використання відходів замість первинної сировини, модифікація/ремонт готових виробів.

Повторна переробка: збирання, сортування та переробка вторинної сировини, утилізація споживчої електроніки (комп'ютерів, мобільних телефонів та інших пристроїв – так звані е-відходи)

Будівництво: оновлення існуючих та зведення нових будівель з використанням сучасних, дружніх до довкілля технологій, процесів та матеріалів.

Транспорт: розвиток громадського транспорту, використання альтернативних видів пального і транспорту, покращення інфраструктури.

Сфера послуг: еко-аудит, консультування, проектування, дослідження і розробки; продаж, установка та обслуговування екотоварів.

 

Олександра Бичковська

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.