Формула Штайнмаєра - запорука миру на Донбасі

11 жовтня 2019, 15:12
Власник сторінки
0
70
Формула Штайнмаєра - запорука миру на Донбасі

«Це означає, що ніяких виборів під дулами кулеметів не буде й не може бути", – сказав Зеленський.

     2016 року він, на той час міністр закордонних справ Німеччини (нині він президент цієї країни), і в той рік головування Німеччини в ОБСЄ також і чинний голова цієї організації, в намаганні знайти вихід із глухого кута запропонував компроміс щодо порядку здійснення деяких із кроків.
     Ця формула пролунала усно, але не була конкретно викладена на папері аж до останніх днів, коли її формулювання узгодили і 1 жовтня підписали представники ОБСЄ, України і Росії, а також, як представники окупованих територій Донецької і Луганської областей, і чільні діячі угруповань «ДНР» і «ЛНР».
     Що сказав про це Зеленський?
   Визнавши, що «формула Штайнмаєра» стала для української громадськості джерелом напруженості, Зеленський заявив, що хоче пояснити її суть.
    Так, сказав він, цим підписанням Україна погодилася провести місцеві вибори на Донбасі – але тільки за українським законодавством і лише після відведення військ і за умови відновлення Україною контролю над державним кордоном. Такі слова, щоправда, теж залишають широке поле для тлумачень і незгод навколо послідовності кроків, на які має піти кожна сторона.
    «Це означає, що ніяких виборів під дулами кулеметів не буде й не може бути, – сказав Зеленський, вочевидь намагаючись заперечити твердження, що він поступився перед вимогами Росії. – Ми ніколи з вами не підемо на те, щоб проводити вибори, якщо там є військові».
    За його словами, невдовзі парламент має взятися за новий закон про «особливий статус» Донбасу, тобто тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, і в його формулюваннях не буде перейдено жодної «червоної лінії». «Саме тому немає й не буде ніколи ніякої капітуляції», – додав він.
    Як сказав Зеленський, взаємне погодження «формули Штайнмаєра» означає, що «було усунуто останні перепони на шляху до проведення саміту «нормандської четвірки», на якому він має зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним, канцлером Німеччини Анґелою Меркель і президентом Франції Емманюелем Макроном, – саміту, що може стати ключем до миру. Дата цього саміту, що має стати першою зустріччю Зеленського з Путіним, вважає він, може стати відома найближчим часом.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Меркель,Ангела Меркель,Владимир Зеленский,ДНР,ЛНР,выборы в ДНР и ЛНР,ЛНР новости,Эммануэль Макрон,Еммануель Макрон,Володимир Зеленський,формула Штайнмайера
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.