Що одеська секта робить у Німеччині?

17 жовтня 2019, 23:24
Власник сторінки
Пенсіонер
0
44

Навіщо «Академія прикладних наук» (м. Одеса) під керівництвом сумнівного «вченого» Олега Мальцева організовує свої «експедиції» до Німеччини: справжні мотиви.

Так склалося, що за все попереднє життя мені жодного разу не доводилося стикатися, чи (борони, Боже!) мати справу з таким явищем, як секти. Або, як їх ще називають – новітні релігійні рухи, неокульти тощо. Я став звертати увагу на цю тему лише роки зо два тому, коли тут здійнявся резонанс після історії з Мунтяном...

Ситуація у Німеччині відрізняється від того, що стало відбуватися в Україні останнім часом. І мені теж сумно спостерігати за тим, як на моїй Батьківщині розпочалося якесь масове засилля цих сект. Причому, як «доморощених» (передусім, таких, як «церква» новоявленого апостола Володимира Мунтяна), так і «імпортних».

Німецькі медіа та громадськість дуже активно включилися у роботу з протидії Мунтяну, котрий тут збирався облаштувати свою нову «церкву». Він кілька разів сюди приїздив, проводив зустрічі, анонсував масштабні заходи, - наскільки я знаю з новин. 

Тут на це вчасно відреагували, і тепер ні про яку «церкву» Мунтяна у Німеччині більше не йдеться. Йому переконливо показали, що робити таке, як він робить в Україні – не вийде. І це при тому, що у Німеччині, як це регламентовано законодавством, кожному гарантується свобода совісті й віросповідання.

То ж виходить, що німці захищають своїх громадян від подібних сект, а українцям – байдуже?..  

Проблема не лише у цьому. Коли про небезпеку української (!) секти німців попереджають, знову таки, німецькі органи правопорядку та німецькі мас-медіа, тоді як українські – просто мовчать, то, відверто кажучи, це суттєвий прорахунок у роботі українських правоохоронних органів та інституцій громадянського суспільства.

Тільки стала забуватися минулорічна історія з Мунтяном, на горизонті знову з’явився новий рух з України, представники такого теж явно облюбували Німеччину та хочуть утверджувати тут своє бачення чи то «духовності» (в їхньому розумінні) чи то «нової науки», а може, всього разом.

Я вирішив теж зайнятися темою сектантства та розібратися у ній. Для цього мені довелося не лише вивчити масу джерел, а й спробувати перейнятися тими ідеями, що нав’язують сектанти – лише на цьому підґрунті можна зрозуміти, що у головах їхніх лідерів та що утримує довкола прихильників того чи іншого новітнього «вірування».

Йдеться про так звану «Академію прикладних наук» Олега Мальцева. А він сам час від часу здійснює, як він сам це називає, експедиції до Німеччини.  

Хто він? Як мені вдалося з’ясувати з відкритих джерел – а саме, з тих ресурсів, які належать самому Олегу Вікторовичу або з ним пов’язані (у нього чимало різних сайтів), народився наш герой у м. Одесі у 1975 р.     

До 2014 р. він проживав на території Автономної Республіки Крим, де займався підприємницькою діяльністю у напрямі надання консалтингових послуг. На певному етапі там він мав проблеми із законом. З метою уникнути притягнення до відповідальності, використовуючи факт окупації півострова у 2014 р. військами РФ і прикриваючись патріотичними настроями Олег Мальцев разом із групою послідовників переїхав до Одеси.

Мальцев позиціонує себе як «видатний вчений», фінансист, психолог, реставратор древніх слов’янських культурних традицій, адвокат, лектор і майстер бойових мистецтв, однак ці відомості не відповідають дійсності. Офіційна версія біографії Мальцева, що доступна у відкритих джерелах, сфальшована ним самим з метою введення в оману громадськості, вона містить неточності й неправдиві відомості.

Так, це стосується здобуття Мальцевим військової освіти – 1992 р. він нібито закінчив Московський кадетський корпус, у деяких джерелах вказане інше місце його навчання – Московський прикордонний інститут ФСБ РФ. Роки нібито закінчення Мальцевим навчальних закладів не збігаються за хронологією, оскільки на той час йому виповнилося лише 17 років, а тому він не міг у такому віці стати випускником вишу.

Для надання правдоподібності історії про нібито здобуття військової освіти, Мальцев вигадав «наставника» на ім’я Свєтлов Віктор Павлович, який нібито був генерал-лейтенантом і працював в органах КДБ СРСР, а за часи навчання Мальцева у військовому навчальному закладі передав йому «таємні» знання. За версією Мальцева, у 1996 р. Свєтлов Віктор Павлович нібито «загинув під час виконання важливого державного завдання». 

Так само, інші особи, яких Мальцев О.В. називає своїми «наставниками» – академіки Григорій Семенович Попов і Олексій Самуїлович Яковлєв, котрі нібито здійснювали дослідження «свідомості й пам’яті» людини, є вигаданими персонажами, а їхні імена та звання «академіків» використовуються виключно для створення видимості легальності й офіційності своєї діяльності, а також позитивного іміджу «авторитетного науковця», котрим Мальцев не є та не був.

На теперішній час сфера «наукових» інтересів Мальцева охоплює такі напрями, як долеаналіз, психосамологія (так звана «прикладна психіатрія») та інші теми, котрі академічна наука не визнає та не розглядає як предмет наукових досліджень.

Крім псевдонаукових напрямів, особливий інтерес для Мальцева становить вивчення кримінальної субкультури, в т.ч.: традицій, звичаїв і методів сицилійської, колумбійської та російської мафії, «законів» кримінального світу, технік і прийомів ведення вуличних боїв, застосування холодної та вогнепальної зброї тощо. 

Мальцев приписує собі звання «академіка», що також не відповідає дійсності, оскільки він не обирався академіком НАН України чи галузевих академій наук, а є тільки членом Всеукраїнської громадської організації «Українська академія наук» (код 14281103; 03142, м. Київ, вул. Семашка, буд. 13; сайт організації: ), яка не є науковою установою.

Для надання своїм псевдонауковим пошукам вигляду досліджень Мальцев організовує та проводить за кошти своїх адептів «експедиції» до інших країн, у яких нібито вивчає історію, культуру і традиції, а фактично під час виїзних заходів здійснює потужну психологічну обробку своїх послідовників, які їдуть разом із ним, а також…

Що ще Мальцев і його «експедиційний корпус» роблять у Німеччині? Та просто він тут гуляє цікавими місцями, відпочиває, смачно їсть і насолоджується життям повною мірою. Він не звик ні в чому собі відмовляти.

Організацію Мальцева складає система взаємопов’язаних між собою громадських утворень і ЗМІ (про них буде сказано в подальших матеріалах). У багатьох із яких він сам є засновником або керівником. За їх допомогою здійснюється популяризація культу особистості Мальцева, який постає в образі «короля» і «тамплієра», як він сам себе називає, а також за допомогою системи організацій різного профілю діяльності (юридичні, журналістські, кінематографічні, спортивні проекти, псевдонаукові заходи і тренінги) налагоджено вербування нових послідовників.

Ідеологія культу побудована на власному віровченні Мальцева, що поєднує в собі елементи саєнтології, окультизму, методів нетрадиційної медицини, язичницьких слов’янських віровчень, кримінальних традицій італійської мафії, тренінгів особистісного зростання, технік бойових мистецтв (так званого «безконтактного бою») та псевдонаукових теорій у галузі психології.

Основною метою діяльності культу є консолідація під егідою Мальцева новітніх релігійних організацій, в т.ч. деструктивних культів, які є забороненими в інших країнах, але протиставляються традиційній Українській Православній Церкві задля посилення їхнього впливу на політичні процеси в країні, здійснення тиску на органи державної влади, правоохоронні структури та утримання суспільства під їхнім ідеологічним впливом.

Вторинною, похідною метою такої діяльності є отримання Мальцевим та його найближчим оточенням фінансової вигоди у вигляді прибутків від проведення тих чи інших заходів або надання платних послуг. Зокрема, вартість участі у «навчальних проектах» з однієї особи становить від 150-500 євро і вище, при цьому підконтрольні Мальцеву структури використовують статус неприбуткових організацій задля ухилення від сплати податків.   

Теоретичну основу ідеології організації складають культові книги, а саме:

- «Дорога длинною в жизнь» («книга в залізній обкладинці», що нібито була знайдена членами експедиції Мальцева О.В. 2008 р. у християнському монастирі на Алтаї, РФ, а потім розшифрована й перекладена російською Мальцевим);

- Мальцев О.В. Против лома нет приема: фундаментальный учебник по прикладной науке, 2008 р.;

- Мальцев О.В. 54;

- Мальцев О.В. Чорна смерть;

- Мальцев О.В. На ножі та ін.

У даних творах пропагується культ особистості лідера культу – Олега Мальцева, який нібито володіє унікальними знаннями та «стародавніми слов’янськими науками», котрі є недоступними для широкого загалу, але «відкрилися» лише одному йому в усьому світі. Крім друкованих видань, Мальцев активно просуває відеопроекти за особистою участю, в яких нав’язує своїм адептам аналогічні ідеї.

Група послідовників Мальцева включає до кількох десятків осіб і характеризується стійкими зв’язками між її членами, наявністю системи внутрішнього контролю та власної служби охорони і безпеки, замкненістю на культі особистості лідера та безумовному підкоренні його наказам. Зважаючи на невелику чисельність, одні й ті саме особи при цьому виконують одночасно роль адвокатів, учасників семінарів, науковців, членів експедицій і журналістів. Особи, що входять до найближчого оточення Мальцева, використовують статус представників ЗМІ або адвокатів виключно для приховування своєї злочинної діяльності. Переважну більшість адептів становлять особи жіночої статі.

Наразі зрозуміло, що Німеччина явно приваблює Мальцева та він, як і Мунтян, наївно вірить у можливість у майбутньому тут облаштуватися. Вірогідно, він розраховує забезпечити собі комфортне й сите існування. Але він не врахував одного: Мюнхен – це не Одеса. Те, що дозволено робити в Одесі, ніколи не допустять по відношенню до своїх співгромадян німці. А німці, як відомо, шанують закон і порядок, вони дбають про державну безпеку. Тому неодмінно знайдуться небайдужі люди, котрі покладуть край його «експедиціям» сюди.

Загалом сектантство, новітні релігійні рухи – надзвичайно цікава тема. Цікава, багатогранна та… небезпечна. Чому – про це я розповім у наступних матеріалах, присвячених любителю «експедицій» Мальцеву, в яких хочу привернути увагу українців (німці розберуться самі) до проблеми криміналу в сектах.

Розраховую на вашу підтримку.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.