Не змішуйте поняття

21 квітня 2020, 18:01
Власник сторінки
Заступник директора Українського інститута дослідження екстремізму
0
729
Не змішуйте поняття
Позиция

Про масшутінги. По мотивам розстрілу в Канаді.


Єдине, що об'єднує усіх убивць у випадках масових розстрілів - це їхня соціальна неадаптованість. Точніше - обмеженість соціального спілкування. Це не мій висновок, це - узагальнення усіх американських випадків.

І тут є логіка, бо саме обмеженість соціального спілкування породжує альтернативний до загальноприйнятого розвиток особистості. Тобто, чим довше ігнорувати людину, і чим менше вона буде залучена до соціальних комунікацій - тим більше шанси, що ми отримаємо особу далеку від визначення "соціальний індивід". Тому шкільні розстріли часто ініціюють жертви цькування - ті, хто був ізгоєм в колективі. Пам'ятаємо - що це крайність. Але навіть у крайності не всі обирають шлях насилля щодо інших. Дехто обирає насилля щодо себе - суїцид. Що в принципі робить механізми запуску масшутінга і самогубства схожими.
Вибачте за довгу прелюдію. Але...

Kарантин і самоізоляція - це обмеження соціальних контактів. А тому лайт-версія соціального ізгойства. Спрощена версія. І думаю, що саме вони стали спусковим механізмом для випадку в Канаді (щонайменше, його бізнес зупинився саме через карантин).


І як в будь-якому іншому публічному злочині - це несе загрозу ефект доміно. Думаю, що за два-три тижні світ побачить наслідувачів канадського масшутінгу. Масшутінг, викликаний ізоляцією.


Думаю, що буде ще багато досліджень, пов'язаних із соціальними наслідками карантину. Можна навіть з ресоціалізацією після карантину.


І тепер найголовніше. Не змішуйте поняття "тримайте соціальну дистанцію" і "обмежте соціальні контакти" під час карантину. Пам'ятайте, що ми все таки соціальні істоти. І хоча, в Україні масові розстріли малоімовірні, але відсутність спілкування може призвести і до інших наслідків. Менше помітних у медіа - але від цього не менше трагічних. Або - просто травматичних - з якими жити все життя.

Спілкуйтесь
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Украина,Канада,карантин,расстрел,ограничение
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.