Як Україна веде себе в білоруському питанні

16 вересня 2020, 09:05
Власник сторінки
Заступник директора Українського інститута дослідження екстремізму
0
391
Як Україна веде себе в білоруському питанні

Заява Верховної Ради щодо Білорусі - це переважно висловлення своєї позиції з боку парламенту. Але це - політична позиція, а не якась дорожня карта подальших дій.


На жаль, Україна в білоруському питанні веде себе реактивно. Ми не захищаємо свої національні інтереси, а вичікуємо розвиток подій - з одного боку та реагуємо (а не ініціюємо) на звинувачення режиму Лукашенка - з іншого. Більше того, заява пролунала з боку парламенту, а не з боку Президента України. Імовірно таким чином, Зеленський намагається уникнути категоричності чи відповідальності.

Щодо подальшого розвитку - то цивілізаційно заява підкреслює, що Україна - із західним світом (що вже добре, з огляду на звинувачення в проросійськості цій владі).

Та не варто розраховувати, що наші стосунки будуть обірвані, навіть якщо там лишатиметься керівником Лукашенко.

Ми не визнаємо вибори президента РФ (бо вони проходили на окупованій території нашого Криму). Але, водночас, проводимо переговори з Путіним як главою Росії.

Єдиним наслідком, який реально варто очікувати - це те, що ближчим часом (якщо не відбудеться змін в Білорусі) інтенсивність взаємин може знизитись. В подальшому Україна, ймовірно, також буде діяти реактивно, - виходячи з того, як змінюватиметься позиція західного світу.

Хоча - знову ж таки - чим більше ми відштовхуватимемо Білорусь - тим більше шансів ми даємо Москві задушити нашого сусіда в своїх обіймах.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости мира
ТЕГИ: Украина,Беларусь,протесты,Верховная Рада,Александр Лукашенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.