Менопауза - природний біологічний процес

Корреспондент.biz,  31 декабря 2020, 10:40
💬 0
👁 2220

Менопауза - це час, коли закінчуються менструальні цикли. Це діагностується після того, як пройшли 12 місяців без менструації.

 

Про ознаки та симптоми менопаузи розповідає професор, доктор медичних наук, акушер-гінеколог, гінеколог-ендокринолог Центру здоров’я «R+» Валентина Павлівна Квашенко.

«У жінок з настанням менопаузи можуть бути по різному виражені ознаки, адже кожний організм має свої індивідуальні особливості. Все це легко піддається лікуванню зміною способу життя. Наприклад, уникнення кофеїну, спорт і фізична активність, здорове харчування, прогулянки парком. Деякі жінки взагалі не потребують лікування. Але є й такі симптоми, що можуть бути більш проблематичними.

Зміни менструації. Це може бути те, що Ви помічаєте спочатку. Ваші місячні можуть перестати бути регулярними.  Це все звичайні зміни, але щоб переконатися, що проблем немає, зверніться до лікаря.

Припливи. У багатьох жінок з’являються припливи, які можуть тривати кілька років після менопаузи. Вони можуть бути пов’язані зі зміною рівня естрогену. Гарячий спалах - це раптове відчуття жару у верхній частині або по всьому тілу. Ваше обличчя і шия почервоніли. На грудях, спині та руках можуть з’являтися червоні плями.  Припливи можуть бути дуже слабкими або досить сильними, щоб розбудити Вас (так зване нічне потовиділення). Більшість припливів тривають від 30 секунд до 10 хвилин. Вони можуть траплятися кілька разів на годину, кілька разів на день або лише один-два рази на тиждень.

Здоров’я статевих органів та контроль роботи сечового міхура. Можуть бути інші проблеми зі здоров’ям, такі як вагінальні інфекції або інфекції сечового міхура. Необхідно вчасно звернутися до лікаря гінеколога, пройти обстеження та дотримуватись призначеного лікування.

Сон. У деяких жінок виникають проблеми з повноцінним сном. Сон може перериватися через припливи. Через них жінка не може відпочити під час сну.

Інтимні стосунки. Ви можете бути менш зацікавлені в інтимних стосунках. Після одного повного року без менструації завагітніти вже проблематично. 

Зміни настрою. Під час менопаузи Ви можете почуватись більш похмурими або дратівливими. Чому так відбувається? Це зміна гормонального фону в сторону зменшення вироблення яєчниками жіночих гормонів. 

Ваше тіло здається іншим. Ваша талія може збільшитися за рахунок зниження обміну речовин. Ви можете набрати вагу. Тому тут необхідні додаткові фізичні навантаження. Ваша шкіра може тоншати, можуть з’явитись акне. Можливо, можуть з’явитися проблеми з пам’яттю, зниження її концентрації. Можливі зміни слизових оболонок очей.

Крім того, у деяких жінок симптоми можуть включати в себе біль. Це головні болі і прискорене серцебиття. Спостерігаються проблеми з артеріальним тиском.

Всі симптоми клімаксу можуть бути спричинені зміною рівня жіночих гормонів.

Поговоріть зі своїм лікарем, якщо ці симптоми заважають Вашому повсякденному життю. Ступінь вираженості симптомів сильно варіюється у всьому світі, залежно від раси та національної приналежності.»

Спеціалісти Центрів здоров’я R+ нададуть Вам кваліфіковану допомогу у вирішенні питань щодо Вашого здоров’я.

Не потрібно чекати влучного моменту. Зверніться зі своїми питаннями до гінеколога

 

ТЕГИ: здоровье здоровье женщины гинекология