Податки повинні розвивати країну.

27 серпня 2021, 19:41
Власник сторінки
політичний експерт, письменник
0
233

Кожна осінь починається битвою за бюджет,але що ця битва дає простій людині?

Україна відсвяткувала чергову 30-ту річницю Незалежності та ,судячи з гучних, різких та доволі  образливиих випадів на адресу діючої влади з боку усіх видів опозицій,  відкрила новий, 31-й політичний сезон. Він, як завжди, на жаль, обіцяє бути далеким від досвіду та практик  становлення по-справжньому незалежних цивілізованих економік світу.

Чомусь не можуть, або не хочуть наші заможні «патріоти» зрозуміти, що капіталізм, як й демократія не є хаосом та політичною вседозволеністю. Ніяк не дійде до них, що демократія та економічна свобода здобуваються шляхом встановлення та подальшої поваги чітких та зрозумілих правил гри для всіх і кожного. Що ці правила – не є диктатурою, вони не мають нести смерть бізнесу. Правила мають проголошувати шлях до цивілізованого життя!

Насправді все просто: або політики врешті-решт об’єднаються навколо базових для держави конструктивних речей і ми житимемо у сучасному демократичному, економічно потужному суспільстві, або… й надалі, мов  мавпи, будемо сидіти кожен на своєму дереві, та істерити з приводу кожного кроку «Слуг Народу», не помічаючи дуже важливих та необхідних речей, які все ж таки робить діюча влада. Правильні кроки не треба боятися визнавати і підтримувати. Навіть в запалі політичної боротьби.

Україна знов постала перед дуже важливим та відповідальним процесом формування державного бюджету на 2022 рік. І як ми будемо жити наступного року цілком залежить від наповнення скарбниці податками. Це аксіома! З одного боку, не можна не помітити позитивних кроків Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики на чолі з Гетьманцевим, законотворча діяльність якого цілеспрямована на наведення елементарного порядку з податками в країні, встановлення єдиних для всіх правил гри. З іншого боку, політичні конкуренти влади, які раніше й внесли дисбаланс у податкову матрицю з відвертим перекосом на користь олігархів та наближених до них бізнес-структур, намагаються одним пострілом влучити одразу у двох зайців: за будь-яку ціну шляхом інформаційних маніпуляцій відстояти звичний для них податковий алгоритм, за яким вони мають преференцію сплачувати менше або не сплачувати податків взагалі, та разом з тим – висмоктати з цих брудних інформаційних війн власні політичні дивіденди.

Треба відзначити, що скільки інтриг  не плелося довкола Комітету з боку парламентських лобістів від  агробаронів, коли Гетьманцев зайняв принципову позицію проти прийняття закону про зниження відсоткової ставки НДС для великих аграрних компаній з 20% до 14%?! В решті-решт олігархи проштовхнули цей незрозумілий закон і що? Продукти харчування подешевшали? Ні! Агрокомпанії як продавали за кордон та на внутрішній ринок продукцію за вигідними їм цінами, так й продають. Багатомільйонні втрати країни компенсуються з бюджету, тобто з кишень платників податків. Згадати б хоча б нинішні ціни на цукор і олію! А олігархи збагачуються за рахунок привласнення цих бюджетних втрат. На щастя, Гетьманцеву та його колегам вдалося переконати більшість Ради відмінити це ганебне явище та прийняти закон №5425-д, який повернув ставку НДС для деяких видів продукції усіх операторів аграрного ринку на рівень 20%.

А як істерили деякі парламентські лобісти з приводу прийнятого законопроекту Гетьманцева  № 466, яким з 1 січня 2020 року було підвищено ставки акцизного податку на ТВЕН (IQOS, GLO и т.п.) на 320%! І що, впав ринок електронних цигарок, яким лякали деякі політики країну? Зовсім ні! Навпроти: за пів року після прийняття закону, обсяги продажів пристроїв ТВЕН нарощуються. А державний бюджет отримав додатково 6,2 млрд грн!

А що поганого в законі №1591-ІХ, що був прийнятий 30 червня 2021 року про запровадження в Україні концепції відкритого банкінгу (Open banking), яка відкриває шлях до України платіжній системі  Pay Pal? Аналогічних прикладів я можу привести багато!

Нажаль, ігри в пільги для бізнесу завжди обставляються політикою, і вміння протистояти шаленому тиску потребує великого політичного хисту і колективного волевияву. Мова по суті про те, що якби Комітет на вносив раціональні пропозиції, бізнес взагалі не мав би передбачуваної поведінки держави. Не є таємницею, що країна не живе чесними податками, і в цьому винен не лише бізнес, алей й держава.

Податки – це кровоносна система держави, і якщо вона хвора, держава  має її лікувати. Звичайно, це дуже болісно для олігархічних кіл, які дуже давно злилися з політикою. Проте іншого виходу для країни не має, якщо, звичайно, вона хоче вистояти у протистоянні з потужним зовнішнім агресором та гідно відсвяткувати 40-річний ювілей Незалежності.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.