Злочини, пов’язані з торгівлею людей, караються позбавленням волі до 15 років

22 липня 2019, 09:16
Власник сторінки
правозахисна організація
0
42
Злочини, пов’язані з торгівлею людей,  караються позбавленням волі  до 15 років

Напередодні Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми , що відзначається щорічно 30 липня, фахівцям системи БВПД чернігівщини хотілося б звернути увагу суспільства на цю проблему.


Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Експлуатація може відбуватись як всередині країни так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють. 

Торгівля людьми може відбуватись у різних формах: трудова експлуатація, сексуальна експлуатація, примусове жебрацтво, примусове залучення у кримінальну діяльність , збройні конфлікти, торгівля людьми з метою вилучення органів.
За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. 
Часто люди ризикують і влаштовуються на роботу за кордон задля можливості заробити великі гроші. Для того, щоб вберегти себе і потрапити на офіційну роботу з хорошими умовами праці, потрібно знати декілька правил:
  •  Не вірте рекламі фірми, яка не відповідає вимогам законодавства України (не вказує повної назви організації, її адреси, номеру ліцензії та органу ліцензування, що її видав). Торгівці людьми можуть ввести Вас в оману, використовуючи: різноманітні фірми-посередники з працевлаштування за кордоном; туристичні, шлюбні та модельні агенції, служби знайомства, агенції шоу –бізнесу;  оголошення, рекламу в ЗМІ та Інтернеті; незнайомих людей, а часом навіть родичів, друзів, сусідів, знайомих.

  •  Не ведіть переговори про навчання, працевлаштування чи шлюб наодинці з агентом. Запросіть взяти участь у переговорах довірену особу – це може бути ваш юрист чи близька людина.

  • Перевірте, чи має фірма ліцензію на надання відповідних послуг (навчання, працевлаштування за кордоном). Таку інформацію Ви можете отримати в  Державному центрі зайнятості Міністерства праці та за безкоштовним цілодобовим телефоном 527 з номерів life:), Київcтар та МТС.

  • Зв’яжіться з Посольством країни, куди Ви плануєте подорож, та дізнайтесь про правила щодо працевлаштування або навчання  іноземців.

  • Особисто оформлюйте пакет документів та самі сплачуйте за послуги. Це не дасть можливості торговцям людьми втягнути вас у боргову залежність або вчинити злочин стосовно інших осіб за вашими документами. Не користуйтеся послугами незнайомих осіб, які пропонують вам допомогу в оформленні виїзних документів, продовженні терміну перебування на території іноземної держави.

Слід запам’ятати :
  •  термін перебування  у іноземній країні зазначено у візі.
  •  туристична чи гостьова віза не дають право на легальне працевлаштування, це незаконно.
  •  ви можете зіткнутися з нелегальним становищем, експлуатацією та принизливою депортацією із країни.
  • обов’язково укладайте відповідний контракт, складений зрозумілою для Вас мовою у двох примірниках, один з яких залишається у вас.
  • ніколи нікому у жодному разі не віддавайте свої персональні документи крім офіційних службовців.
  • обов’язково залиште рідним ксерокопію свого паспорта громадянина України, закордонного паспорта, візи, контракту про навчання чи працевлаштування, свідоцтва про народження, проїзних документів та нещодавно зроблені фотографії, а також повідомте їм телефонні номери свого роботодавця, своїх друзів за кордоном, консульства (посольства) України та місця потенційного проживання.
  •  візьміть за правило постійно телефонувати рідним у домовлений день та час . Заздалегідь домовтесь з рідними про «кодове слово» у розмові, на випадок, якщо ви не зможете вільно розмовляти по телефону, перебуваючи під чиїмось наглядом.
  • зробіть та тримайте при собі копії національного та закордонного паспортів, це значно спростить процедуру відновлення документів для повернення в Україну.
  • не ставте себе в залежне положення, приймаючи подарунки або позичаючи гроші.
  • Якщо Ви опинилися у скрутному становищі за межами України, звертайтеся по допомогу до:
  • Посольства або Консульства України у країні Вашого перебування, де Вам допоможуть отримати документи, що засвідчують Вашу особу, і повернутися на Батьківщину.
  • Національного товариства Червоного Хреста або Червоного Півмісяця, де Вам можуть надати можливість відновити зв’язок з рідними та повідомити їм про своє скрутне становище.
  • Міжнародних, громадських, благодійних організацій, де Ви також зможете отримати допомогу та підтримку.
  • Заздалегідь підготуйте та тримайте при собі перелік організацій, із зазначенням адреси та номерів телефонів, що працюють у сфері протидії торгівлі людьми.
 6 жовтня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до статті 149 Кримінального кодексу України щодо приведення у відповідність з міжнародними стандартами». Закон вносить зміни до статті 149 Кримінального кодексу «Торгівля людьми».
Стаття передбачає, що торгівля людиною, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням примусу, викрадення, обману, шантажу, матеріальної чи іншої залежності потерпілого, його уразливого стану або підкупу третьої особи, яка контролює потерпілого, для отримання згоди на його експлуатацію, - караються позбавленням волі на строк від 3 до 8 років. 
Ті ж дії, вчинені щодо неповнолітнього або щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, або поєднані з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, - караються позбавленням волі на строк від 5 до 12 з конфіскацією майна або без такої.

Ті ж дії, вчинені щодо малолітнього його батьком, матір’ю, усиновителем, опікуном чи піклувальником, або вчинені організованою групою, або поєднані з насильством, небезпечним для життя або здоров'я потерпілого чи його близьких, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо вони спричинили тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.
Під експлуатацією людини в цій статті слід розуміти всі форми сексуальної експлуатації, використання в порнобізнесі, примусову працю або примусове надання послуг, рабство або звичаї, подібні до рабства, підневільний стан, залучення в боргову кабалу, вилучення органів, проведення дослідів над людиною без її згоди, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, примусову вагітність або примусове переривання вагітності, примусове одруження, примусове втягнення у зайняття жебрацтвом, втягнення у злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах тощо.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,Права человека,торговля людьми
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.