Закарпаття як новий інструмент російських спецслужб

04 вересня 2020, 13:55
Власник сторінки
0
28

Не має сумнівів, що угорська тема стане новим інструментом російських спецслужб для розкачування ситуації на Закарпатті.

Яка вона модель сучасної Угорщини як новітньої національної держави?  Якщо коротко, то ця модель передбачає хай не територіальне, але політичне та емоційне відновлення Великої Угорщини в межах до Тріанонського договору 1920 року, який на офіційному рівні визнаний найбільшою трагедією сучасної угорської нації. Ця ідея активно просувається сучасним керівництвом Угорщини, а насамперед її президентом Віктором Корбаном. Цій справі за останні сім років Віктор Орбан приділив чимало часу й зусиль, бо це ще й гарантія отримати додатковий абсолютно лояльний електорат. І не випадково на виборах 2014 року з 230 тисяч закордонних угорців,  128 тисяч віддала свої голоси за партію влади. Відтак, можемо припустити, що у квітні 2018 року Орбан розраховує на додатковий потенційний електорат до 300 тисяч закордонних угорців. А це потенційно – близько 5% голосів, які мають забезпечити перемогу. Серед них – й українські угорці. На місцевих виборах в Україні 2015 року вперше дві угорські організації – КМКС (KMKSZ, Товариство угорської культури Закарпаття) і УМДС (UMDSZ, Демократична спілка угорців України) – йшли в обласну раду єдиним списком, набравши близько 40 тисяч голосів. Якщо врахувати, що частину угорського електорату тоді "відкусила" партія "Єдиний центр" Віктора Балоги, який давно працює з угорською нацменшиною, а також президентська "Солідарність", то ми можемо якраз говорити про електорат до 50 тисяч виборців.

Все це говорить, що найближчим часом Україні слід готуватися до візитів угорських політиків на Закарпаття і чим ближче до дня голосування, тим частіше вони приїжджатимуть і агітуватимуть. Україні також слід готуватися до закидів з боку окремих угорських політиків, мовляв, права угорської спільноти намагаються обмежити, згадають і Притисянський виборчий округ, який існував у 1990-ті, і проекти змін до закону про мови, і питання подвійного громадянства та права на політично-культурну автономію. Вже зараз уряд Орбана в односторонньому порядку шукає проекти на Закарпатті, які б для нього означали більше, ніж просто інвестиції, і відповідали ідеї єдності угорської нації. 

І не має сумнівів, що угорська тема стане новим інструментом російських спецслужб для розкачування ситуації на Закарпатті.

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Закарпатье,Угорщина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.