Україна готується зустріти весну на саміті миру

27 грудня 2022, 08:55
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
83
Україна готується зустріти весну на саміті миру

Київ визначився із місцем і часом для проведення спеціального саміту щодо запропонованої Україною «формули миру».

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у понеділок заявив, що таким місцем офіційний Київ бачить ООН, а генеральний секретар цієї організації Антоніу Гутерреш розглядається в ролі посередника. Сам захід  уряд України прагне провести до кінця лютого наступного року.

Кулеба впевнений у тому, що Україна зробить все можливе, аби перемогти у війні в 2023 році. А дипломатія завжди відіграє важливу роль: «Кожна війна закінчується дипломатичним шляхом. Кожна війна закінчується як результат дій на полі бою і за столом переговорів».

Кулеба сказав, що Організація Об'єднаних Націй могла б бути найкращим місцем для проведення цього саміту. Тому що йдеться не про те, щоб зробити послугу певній країні, а про те, щоб залучити до ініціативи всіх. При цьому Україна була б рада активній участі генсека ООН Антоніу Гутерреша в саміті миру, оскільки він, на думку керівника МЗС України, «зарекомендував себе як ефективний посередник і ефективний переговірник, а головне – як людина принципова і чесна».

Таким чином, українське керівництво підтверджує свою готовність предметно говорити про формулу закінчення війни. Що посилює її позиції як конструктивно налаштованого учасника конфлікту.

На відміну від Росії. Яка постійно лише декларує своє бажання закінчити війну мирними переговорами. Проте не надає ані нашій країні, ані світу в цілому жодних предметних умов щодо закінчення агресії та свого уходу з України.  Тому Кулеба й констатував неготовність РФ до переговорів: «Вони регулярно говорять, що готові до переговорів, що не відповідає дійсності, тому що все, що вони роблять на полі бою, доводить протилежне».

У тому випадку, якщо саміт вдасться провести до весни наступного року, він пройде без участі Росії. Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи запросять на саміт щодо «формули миру» Росію, глава МЗС України сказав, що спочатку вона повинна бути притягнута до відповідальності, наприклад у міжнародному трибуналі з воєнних злочинів.

Вперше про ідею скликати у 2023 році міжнародний саміт для пошуку шляху виходу із ініційованої Росією кризи півмісця назад заявив президент Володимир Зеленський. Саму формулу миру з 10 пунктів Зеленський представив минулого місяця на саміті «Великої двадцятки» на Балі. Ця формула включає відновлення територіальної цілісності України, виведення російських військ, звільнення всіх в'язнів, трибунал для винних в агресії та забезпечення гарантії безпеки для України.

18 грудня у зверненні до американського Конгресу Зеленський повідомив, що обговорив із президентом США Джо Байденом українську формулу миру, і лідер Сполучених Штатів підтримав ідею провести саміт миру.

«Українська формула миру – це десять чітких пунктів, які здатні створити нову архітектуру безпеки, глобально важливу. Те, що поверне свободу всій нашій українській землі, всім нашим людям. І те, що слугуватиме гарантіями свободи і безпеки іншим народам. Причому – не якщо, а коли спрацює для українців",  - сказав Зеленській у своєму відеозверненні до українців 18 грудня. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.