Що таке сковош?

29 грудня 2020, 19:22
Власник сторінки
0
233
Що таке сковош?

В останній серії серіалу «Хід Королеви» головна героїня грає з подругою у сквош. Вплив телебачення та харизми особистостей на глядача – незаперечні, тому інтерес до сквошу зростає.

У гру з енергійною і цікавою  назвою сквош  (в англійській squash – це кабачок, гарбуз, але й дієслово - розплющити) постійно грають понад  50 млн людей, а національні федерації є у 150 країнах світу. Тому сквош – один з основних претендентів  до програми літніх Олімпійских ігор. 

Отже, є чимало підстав звернути на нього увагу – та ні, є багато аргументів на користь того, аби взяти до рук ракетку!

Чому є сенс зайнятися саме сквошем і що для цього потрібно? А тепер: чому саме сквош?

Адреналін, динаміка, виклик:
Здавалося б, що такого: бити ракеткою по м'ячу? Проте, сквош дає високі навантаження які не відчуваєш під час гри, бо вона захоплює і не дозволяє відволікатися від головної мети: перемогти. 

Ви будете вражені, але за одну годину гри ви втрачаєте близько 1000 ккал і даєте роботу усім м'язам, усьому тілу. Навантаження цієї години можна порівняти з бігом на дистанцію до 15 км,  і це справді вражає.

Цікаво, що все більше жінок розглядають сквош як ефективне доповнення а то й заміну фітнесу, адже емоційний сквош дозволяє позбавитися і калорій, і психологічних навантажень, і негативу.

Гравці з досвідом відзначають ще одну – неочікувану характеристику: сквош вчить концентрації, він просто вимагає її, адже тем гри такий, що думаєш тільки про те, як нанести удар, підхопити м»яч, обхитрити суперника. Поза кортом або на інших майданчиках нам навряд чи вдасться так беззаперечно абстрагуватися від думок про справи або особисте життя, а сквро-терапія дозволяє перзавантажити мозок і дати йому такий жаданий відпочинок.  

Прогрес та самооцінка:
Ми всі прагнемо досконалості , навіть якщо наш статус – любитель. Як доводить практика, новачок починає демонструвати непогану гру вже за місяць-другий систематичних тренувань.

 Ітут виникає питання:  чи потрібен тренер? Адже чимало людей все життя грають у сквош, не взявши жодного уроку у наставника.  
Проте, зазвичай, вони мають досить приблизне  уявлення про техніку й тактику, а ці знання й навички дозволять вам отримувати ще більше задоволення від гри і перемог. 
Чи означає сказане, що навчитися грати у сквош  - просто? Будемо чесними: є люди, у яких з першого удару гра не йде. І саме тренер допоможе подолати бар’єр несприйняття,  відчути її, захопитись нею – і переконатись, що і це ви – можете.
До речі, є одна порада від досвідчених гравців: опанувавши ази, набувши упевненості , шукайте сильних суперників - саме з ними ви досягнете прогресу в грі та самооцінці.   

Самодостатність та нетравматичність:
Це дуже важливо: тільки від вас залежить, чи відбудеться гра – навіть якщо партнер не прийшов, ви можете тренуватись самостійно або запросивши на спарринг тренера. 
До того ж сквош – космополітичний: ви можете грати всюди, де є корт,  ракетка та стіна, й не засмучуватись через погану погоду або сильний боковий вітер. Це прекрасний вид спорту для містян: пограв годину перед роботою – і енергії стане на увесь день.
Не є таємницею і той факт, що активний спорт – заняття досить травматичне, але і гравці, і фахівці, і фанати констатують: у сквоші традиційних ризиків набагато менше – можна,звісно, зіткнутися з партнером,послизнутися або в запалі протистояння отримати удар ракеткою. Але це втрати іншого рівня, ніж в інших видах.

Нові контакти і можливості:
У сквош грають різні люди, але вони обрали одну гру, тож вони – у певному сенсі однодумці, а значить їм легкше знайти спільну мову. Умови гри також  сприяють налагодженню контактів – і ви маєте можливість обирати і нових партнерів, і нових знайомих. Адже зіграність – це важливо.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости спорта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.