Вовків – мальовничі львівські Карпати

Корреспондент.net,  7 ноября 2013, 11:47
💬 1
👁 1113

Село Вовків упродовж своєї історії вирізнялось відомими церковними діячами і активною сільською громадою. Тут любив бувати письменник Іван Франко і народився український художник Корнило Устиянович.

Те, що село називається Вовків, ніяк не свідчить про те, що слід боятись вовків. Назва села, яке письмово згадується у ХІV столітті, радше походить від слова «волочити». Бо довкола цієї місцевості були стави і люди буцімто колись волочили свої човни, але версій назви села кілька. Стави понищені у радянський час, але якби їх поновити, то можна було б і рибу розводити.

Війна загалом змінила історію та атмосферу Вовкова. Тут до 1946 року   мешкало більшість польських родин і менше українських. Чимало було змішаних сімей. Отож доводилось двічі святкувати Різдво і Великдень. На одному пагорбі донині височіє геть занедбаний костел початку ХХ століття, а на іншому доглянута дерев’яна церква ХVIII століття. Обидві будівлі є унікальними сакральними пам’ятками. Залишки декору нагадують, яким красивим був костел, але молитва у ньому не звучить останні 63 роки. У радянський час з костелу зробили склад мінеральних добрив. Селяни хотіли б відновити цей костел, але чи можна буде у ньому перебувати, мають певні сумніви.

Видео Радіо Свобода

ТЕГИ: Львов туризм