UA
 

Чому краще не пити таблетки від гельмінтів “про всяк випадок”Реклама

Корреспондент.biz,  26 июля 2021, 17:30
0
1684
    Чому краще не пити таблетки від гельмінтів “про всяк випадок”
Фото надане рекламодавцем

Хоча недобросовісна реклама антигельмінтних препаратів часто намагається переконати споживача, що паразитами заражені всі люди поголовно – це абсолютно не відповідає дійсності.

Які симптоми можуть вказувати на зараження гельмінтами і найпростішими, та які потрібно здати аналізи, щоб дійсно переконатися в цьому – читайте в нашому матеріалі.

У країнах Європи, включаючи Україну, досить поширені близько 15 видів паразитарних інфекцій. Однак у всіх цих країнах зовсім не йдеться ні про яку “епідемію” глистів, на відміну від деяких регіонів з тропічним та субтропічним кліматом (окремі області Східної Азії, Африки, Китаю, Америки).

Відповідно, не варто серйозно прислухатися до реклами протиглистових препаратів, де з наявністю паразитів зв'язуються будь-які неполадки в організмі від поганого апетиту до випадання волосся. Хоча характерні ознаки глистових інвазій все ж існують.

Симптоми паразитарних інфекцій


Найбільш часто у наших широтах (особливо у дітей) зустрічаються зараження:

  • круглими червами (нематодами) – аскаридами, гостриками, трихінелами, токсокарами та ін.;
  • стрічковими червами сисунами (трематодами) – опісторхіями та ін.;
  • стрічковими плоскими червами (цестодами) – ехінококами та ін.;
  • найпростішими – лямбліями та ін.

Щоб лише запідозрити паразитарну інвазію, необхідно мати не менше п'яти з наступних симптомів:

  • у дітей – затримка росту і розвитку, ранній карієс;
  • дефіцит ваги;
  • порушення апетиту, нудота вранці;
  • безпричинні болі в животі;
  • свербіж в областях ануса та/або статевих органів;
  • підвищена температура, сухий кашель (без застуди);
  • з боку шкіри: висипання на передпліччях і стегнах, сухість шкіри, свербіж, блідість, темні кола під очима;
  • вночі: скрип зубами, підвищене слиновиділення.

Важливо розуміти, що будь-які з цих симптомів, як разом, так і окремо, можуть бути пов'язані з масою інших проблем зі здоров'ям, крім зараження паразитами

Щоб встановити істину та вжити адекватних заходів – краще спочатку здати прості та недорогі аналізи, а не добивати організм “важкими” протиглисними препаратами.

 

Ліки від глистів


Всі діючі речовини ліків цієї групи є досить токсичними, адже їх мета – вбивати живі організми, причому дуже живучі, що властиво будь-яким паразитам. Наприклад, альбендазол, широко застосовуваний для боротьби з різними паразитами, має чималий список побічних ефектів, аж до гострої ниркової недостатності та галюцинацій. Також інструкція забороняє жінкам вагітніти після курсу альбендазолу мінімум протягом місяця.

Цілком очевидно, що приймати такі сильнодіючі препарати без чіткої причини (а тим більше давати їх дітям “просто так”) – неприпустимо і небезпечно.

ВАЖЛИВО! За спостереженнями педіатрів, лише троє дітей з десяти, батьки яких просять лікаря порадити протиглистові ліки, дійсно мають глистну інвазію. Залишається тільки здогадуватися, скільки батьків “лікують” своїх чад токсичними антигельмінтними препаратами за власною ініціативою, навіть не радячись з лікарем.

 

Аналізи на паразитарні інфекції


Серед сучасних методів обстеження на наявність паразитів варто відзначити аналізи крові на антитіла до них (антитіла типу IgG вказують на гостре зараження). У відділеннях всеукраїнської мережі лабораторій МедЛаб можна пройти комплексне дослідження крові Пакет №42 “Глистові інвазії” на наявність “найпопулярніших” паразитів.

Крім того, здавати аналізи на “яйця-глист” і цисти найпростіших, а також зішкріб на ентеробіоз (гострики) можна і окремо. До речі, ці два аналізи традиційно входять в обов'язкову довідку за формою 086/1о для дитсадка та початкової школи.

В принципі, здавати окремо можна аналізи на будь-яких паразитів. Головне – не “самолікуватися”, бо в абсолютній більшості випадків це дає лише зайве токсичне навантаження на організм.

Будьте здорові!

ТЕГИ: здоровьеинфекциялекарства
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Загрузка...