UA
 

Яке антипригарне покриття можна вважати безпечнимРеклама

Корреспондент.biz,  10 ноября 2021, 08:00
0
1682
    Яке антипригарне покриття можна вважати безпечним
Фото надане рекламодавцем

Колись сковорода, до якої не прилипає їжа, була революційним винаходом. Сьогодні посуд із антипригарним покриттям є на кухні кожної господині. Які антипригарні покриття бувають і яке з них вважається 100% безпечним?

Історія виникнення антипригарного покриття

Перший вид антипригарного покриття вигадав творець бренду Тефаль Марк Грегуар. При модернізації механізму своєї рибальської снасті Марк вирішив використати політетрафторетилен, який на той час вже використовувався у промисловості та авіабудуванні.

Виявивши, що політетрафторетилен добре відштовхує інші речовини — Грегуар залишився дуже задоволеним такою модернізацією.

Винахідник розповів про це своїй дружині Колетт, до якої і прийшла думка про те, що використання такого матеріалу як покриття для сковороди може значно полегшити процес приготування їжі, особливо, коли на сковорідці щось пригорає або прилипає.

На прохання дружини винахідник наніс ПТФЕ на алюмінієву сковороду, і вийшло перше антипригарне покриття, яке дозволило дружині не лише легко готувати, а й економно витрачати олію. Так випадкове відкриття Марка Грегуара стало початком ери — сковорідок з антипригарним покриттям, яке зараз відоме світу під торговою маркою — TEFAL. Вже через кілька років з'явилися перші дослідження про безпеку ПТФЕ, і Американська асоціація за контролем безпеки харчових продуктів дозволила використовувати сковорідки з антипригарним покриттям з політетрафторетилену для приготування їжі.

Варто зазначити, що багато покупців помилково вважають, що сковороди Тефаль тефлонові. Насправді ж, незважаючи на схоже звучання в назві, ці два типи антипригарного покриття абсолютно не пов'язані між собою. Teflon ТМ — бренд, який належить хімічній компанії Chemours (США), до 2015 року бренд був відомий як DuPont. Важливо знати, що зв'язку між брендом Тефаль та виробником тефлонового покриття не існує.

 

Чому ПТФЕ вважається найбезпечнішим матеріалом для сковорідок?

Політетрафторетилен — добре вивчена речовина, що має велику доказову базу безпеки, — засвідчено органами США та Європи щодо відповідності харчовим і медичним стандартам. Крім того, ПТФЕ використовують у медицині при операціях на серці (з неї роблять протези клапана серця), застосовують у стоматології, офтальмології.

ПТФЕ інертний до більшості відомих середовищ і речовин, виключена реакція з водою, із засобами для миття посуду, а при нагріванні не змінює свою структуру, не деформується. Якщо з якоїсь причини ПТФЕ потрапить в організм людини, — воно не засвоюється і повністю виводиться природним шляхом.

 

Відсутність PFOA (ПФОК) та інших шкідливих хімічних речовин

ПФОК — перфтороктанова кислота, до переваг якої можна віднести термо і вологостійкість, тому її використовують при виготовленні покриттів що відштовхують бруд, пакувальних матеріалів, в інших антипригарних покриттях. ПФОК відноситься до групи Пер-і поліфторалкильних речовин (PFAS) — є стабільним і стійким у навколишньому середовищі.

Накопичуючись в організмі — згубно впливають на здоров'я. Недарма екологі визнають, що перфтороктанова кислота є речовиною, що забруднює природу і становить загрозу здоров'ю.

Тефаль не використовує у виробництві ПФОК (що підтверджено знаком на упаковці кожного товару бренду). У 2015 ПФОК опинилася під забороною для виробництва кухонного приладдя урядом США, у 2020 — у країнах ЄС.

 

Безпечність матеріалів при виготовленні антипригарного посуду

Важливим для безпеки вважається й матеріал самої сковороди під антипригарним покриттям, адже згодом антипригарне покриття може псуватися і на ньому можуть утворюватися тріщини. Тефаль використовує тільки високоякісний метал та антипригарне покриття з титаном без домішок шкідливих для здоров'я кадмію та свинцю, що робить сковорідки 100% безпечними.

Сковороди Tefal з багатошаровим антипригарним покриттям з додаванням титанових часточок, кристалів і навіть мінеральних часточок мають найкращі характеристики безпеки та довговічності.

ТЕГИ: посуда
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Загрузка...