UA
 

В кожного своя супер-сила: в волонтерів – завзяття, в бізнеса – грошіРеклама

Корреспондент.biz,  13 декабря 2022, 12:50
0
70
В кожного своя супер-сила: в волонтерів – завзяття, в бізнеса – гроші
Фото: Надане рекламодавцем

Зараз всі новини засипані повідомленнями про те, скільки допомоги та військової техніки Україна отримує від західних партнерів. Та на початку вторгнення все виглядало інакше. Не було геть нічого. Та звідки ж воно бралось?

На початку в хід йшло все. І тоді поєднання зусиль волонтерів та бізнесу створило ефективний сімбіоз. Коли  на фронті не вистачало самохідної артилерії волонтери думали як зарадити цій біді. Та як самотужки створити таку складну техніку? 

Практика показала, що для людей, об’єднаних ідеєю нема нічого неможливого. Адже пікапи оснащають турелями і встановлюють на них великокаліберні кулемети. Чому б не зробити те саме в більшому масштабі?

 

 

Український волонтерський САУ

Так виник перший проект. КрАЗ-65053 з колісної формули 6х4 взяли в роботу і переобладнали. До війни він працював звичайною автоцистерною. Та після творчого підходу з червня він служить у Національній гвардії на «посаді» САУ.

На шасі встановили зенітну гармату С-60 калібру 57 мм, яка може ефективно застосовуватися й по наземних цілях. Скорострільність сягає 120 пострілів за хвилину. Початкова швидкість снаряда — 1000 м/с. Представлений «ган-трак» має дальність стрільби до 6000 м, а за висотою — до 5000 м. Зенітна установка може вражати повітряні цілі, що летять зі швидкістю до 300 м/с.

Після першого успішного досвіду волонтери знов звернулись до того, хто дав перший КрАЗ – бізнесмена Александра Кацуби. Проект повторили, а потім ще раз, а потім ще і ще. В підсумку до лав Національної гвардії стали п’ять таких машин.  

Александр Кацуба: «В міру своїх сил намагаюсь долучатися до проектів допомоги військовим. З початку війни з хлопцями привезли п’ять пікапів та передали їх ЗСУ. Згодом народився цікавий проект. Разом із волонтерами взяли з мого підприємства КрАЗ із цистерною та волонтери його переоснастили. Замість «бочки» на машину встановили артилерійську зброю та вийшла САУ. Проект відправили на фронт». 

Кожен пікап корисний

На початку вторгнення ще одним проблемним сегментом для ЗСУ стали транспортні засоби для підвищення мобільності та виконання оперативних завдань - пікапи. Хлопці з волонтерського руху звернулись до Александра Кацуби за фінансуванням, та привезли спочатку п’ять пікапів. А потім ще десять. А тоді ще два мікроавтобуси. Та важливо, що проект включає в себе не просто купівлю та відправку машин на передок. Їх привозять до Києва. Тут, на профільному автосервісі, який багато років спеціалізується на підготовці позашляховиків, машини проходять обслуговування та необхідний ремонт. Попри те, що автівки привозять в відносно нормальному стані (в рамках можливого бюджету), проте перед відправкою до бойових підрозділів їм треба чимало всього зробити. Спочатку детальний огляд, заміна мастил в двигуні та трансмісії, перевірка цілісності та міцності рами (слабке місце багатьох пікапів), ремонт підвіски, тощо. Крім того волонтер Дмитро, що курує цей напрямок, сам не раз отримував інформацію від хлопців з «нуля» про пошкодження авто, сідав в машину з лафетом та вирушав за зламаним пікапом, привозив його на відновлення, щоб потім знов поставити машину в стрій. І цей процес триває. Як триває і український спротив загарбникам.

 

 

Авто без коліс – купа заліза

В умовах бойових дій та близько до фронту гостро стоїть проблема сервісу авто. І одна з найболючіших тем – пошкодження коліс. Воно і зрозуміло. Машини їздять по вирвам в асфальті, залишкам металу розкиданим вибухами, уламкам і тому подібному. Шини проколюються, ріжуться, рвуться. Колеса весь час потрібно ремонтувати або міняти. Та не повезеш же в кузові пікапу кілька комплектів готових коліс, як в авто на ралі-рейдах. Цей простір потрібен для перевезення БК, встановлення турелі з кулеметом, або перевезення поранених. Тому, після чергового спілкування з військовими автомобільний портал autocentre.ua, спільно з Александром Кацубою, та благодійним фондом «Україна в огні» вирішили запустити мобільні шиномонтажі для армії.

Александр Кацуба: «Ми боремося за збереження проектів, щоб економіка працювала та підтримувала армію. І, звісно, в міру своїх сил намагаюсь долучатися до проектів допомоги військовим. Наші мобільні шиномонтажі – ще один з них».

Під проект були закуплені два мікроавтобуси, спеціальне обладнання, та запущено переобладнання автівок. Проект «Мобільний шиномонтаж» на стадії реалізації та незабаром стане до роботи. То ж, сподіваємось,  ще частину проблем для ЗСУ буде вирішено.

 

ТЕГИ: бизнесволонтеры
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Загрузка...