UA
 

Головна вимога до авто на фронті — воно має не підвести. Волонтери IT-команди NIX радять, як вибрати автівку для військовихРеклама

Корреспондент.biz,  4 декабря 2023, 16:55
0
1616
Головна вимога до авто на фронті — воно має не підвести. Волонтери IT-команди NIX радять, як вибрати автівку для військових
Фото: надане рекламодавцем

На початку 2022 року дехто з команди NIX уже мав волонтерський досвід. Проте таких людей було недостатньо.

Проте допомагати військовим все одно було необхідно, тож почали з тим, що мали. Місяці активної роботи докорінно змінили ситуацію. З березня 2022 року NIX (разом із партнерами) витратив на підтримку армії майже 1,5 мільярда гривень. За цей час ніксові волонтери набули досвіду в багатьох напрямках. Один із них — це автомобілі: їх команда купує і передає військовим у середньому 7—15 на місяць.

У перші тижні авто брали десятками. Часто це були “Ниви” — найдоступніші за ціною, бо військові потребували позашляховиків у великій кількості. Тоді ще сподівалися на швидке припинення бойових дій, тому намагалися закрити потреби “тут і зараз”, не думаючи про довгострокову перспективу. Але дива, на жаль, не сталося. І через деякий час перед військовими й волонтерами постало нове завдання — ремонт автівок. Тоді й з’ясувалося, що відновлювати “дешеві” виходить надто дорого в усіх сенсах. Тому до підбору машин почали підходити більш ретельно. Зараз ніксові волонтери вже навіть мають власний рейтинг автівок для фронту — склали його, аналізуючи досвід використання різних авто.

Волонтерська спільнота NIX має друзів та однодумців у багатьох містах України. Так от десятки відмінних автівок були придбані завдяки допомозі харків’янина Олега Ждамарова. Він долучився до ніксової волонтерської справи волею випадку. Якось один із ніксовців у пошуках авто для ЗСУ звернувся до Олега, знаючи про його любов до позашляховиків. Покупка виявилася вдалою, “черезтинне радіо” в Ніксах працює швидко, тож до Олега по допомогу чи пораду почали звертатися знову. З’ясувалося, що в нього справжній талант до придбання авто: мало того, що найкращий варіант знайде, так ще й домовиться швидко і купить дешевше.

Сам Олег зізнається, що така робота не лише додала досвіду, а й подарувала йому безліч неймовірних зустрічей. Бо за час подорожей Україною в пошуках авто для військових він познайомився із сотнями людей — самовідданих, щедрих, чуйних. Тих, для кого слово “військовим” звучало як пароль, почувши який, вони намагалися зробити все можливе, аби допомогти.

Так, наприклад, у Вишневому власники не лише продали авто з великою знижкою, а й завантажили його сухпайками під самісінький дах: коли розвантажилися, військові дивувалися, як така кількість умістилася всередині автівки.

Або хлопці з offroad-клубу під Миргородом — вони взагалі не планували продавати своїх “лялечок”. Але дізнавшись від Олега, що військовим вкрай необхідні пікапи (тоді, навесні 2022-го, авторинок застиг і дістати авто було дуже складно), попросили кілька днів на те, щоб власним коштом обслужити й підготувати машини. А потім віддали їх за ціною, набагато нижче ринкової.

Подібних приємних історій вдосталь. Але зрідка трапляються й інші — які, так би мовити, надають досвіду. І враховуючи його, волонтери команди NIX підготували поради тим, хто планує купувати авто для військових:

- Шукайте не лише на сайтах, а й у телеграм-каналах і на автомайданчиках. Намагайтесь домовитися саме з власником, бо майданчики й люди, які професійно займаються перепродажем автівок, додають до їх вартості свій відсоток.
- Навіть якщо продавець викликає довіру — не нехтуйте діагностикою на СТО перед купівлею. Робіть її на тій станції, яку обрали самі, а не на тій, яку пропонує власник авто.
- Не покладайтеся на те, що всі готові самовіддано допомагати фронту. Таких людей багато, але, на превеликий жаль, є й ті, хто ладен продати військовим металобрухт, виправдовуючись, що його однаково знищать. Беріть відповідальність на себе. Авто для фронту має бути надійним.
- Трапляються недобросовісні продавці, які пропонують машину з “перебитими” номерами, скориставшись скасуванням обов’язкового експертного дослідження під час перереєстрації. Відсутність частини рами під заднім правим колесом має  насторожити. Шукайте VIN-код, вказаний у техпаспорті, в інших місцях: на лівій стійці, під переднім пасажирським сидінням.
- Хороших, доглянутих авто більше на сході України — у невеликих містах і селах. На заході ж вони у продажу переважно з Європи і часто у не найкращому стані.
- В жодному випадку не беріть авто біля моря: британські, португальські, іспанські у 90% випадків мають гнилу раму, що робить їх непридатними для фронту.

 

 

Окрім цих порад, є ще важливий момент, який слід врахувати, купуючи автівку для фронту. Обов’язково з’ясуйте у військових, під які цілі й задачі вона потрібна.

- Для евакуації поранених імовірніше підійде мікроавтобус або машина, підлога якої буде рівною, якщо скласти сидіння, як-от Nissan X-Trail. Медики переважно обирають його.
- Nissan X-Trail також підходить розвідникам: у нього не надто гучний двигун, невеликий розмір і достатня прохідність.
- Штурмовикам, піхотинцям потрібні пікапи та позашляховики. Обирайте містке авто, в якому зможуть розташуватися і максимально комфортно працювати п'ятеро дорослих людей в амуніції.
- Артилерії також сміливо беріть пікапи: саме на них найчастіше підвозять боєкомплекти. Такі машини мають витримувати велике навантаження, тому їх обов’язково підсилюють, встановлюють додаткові ресори, пружини тощо.
- Аеророзвідники віддають перевагу мікроавтобусам, які  дозволяють працювати приховано.

За характеристиками (універсальність, витривалість, ремонтопридатність) найвищі місця в рейтингу автомобілів для ЗСУ, який склали ніксові волонтери, посідають ці п'ять автомобілів:

- Mitsubishi L200
- Mercedes ML270
- Mitsubishi Pajero Sport
- Mitsubishi Pajero Wagon
- Kia Sorento

ТЕГИ: войнаавтомобилипомощьволонтеры
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Загрузка...