UA
 

ДІЯРУ видала ліцензію на довгострокову експлуатацію енергоблока №1 ПАЕСРеклама

Корреспондент.biz,  11 декабря 2023, 11:30
0
38
ДІЯРУ видала ліцензію на довгострокову експлуатацію енергоблока №1 ПАЕС

6 грудня 2023 року Енергоатом отримав ліцензію Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) на довгострокову експлуатацію енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС.

Відповідний документ президенту Компанії Петру Котіну та генеральному директору Південноукраїнської АЕС Ігорю Половичу вручив в.о. Голови Держатомрегулювання – Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков.

Петро Котін констатував, що «отримання ліцензії на продовження експлуатації енергоблока без зупинки його роботи – це дуже велике досягнення і для Енергоатома, і для колективу Південноукраїнської АЕС. Це справжній прорив». Він подякував усьому колективу Енергоатома, який доклав максимум зусиль для отримання  документа, а також представникам ДІЯРУ, які працювали спільно з атомниками.

Ліцензія дає право на безпечну експлуатацію енергоблока №1 ПАЕС на проєктних рівнях потужності протягом наступних 10 років – до грудня 2033 року.

Ігор Полович зауважив, що отримання ліцензії на довгострокову експлуатацію першого енергоблока дає можливість ще як мінімум 10 років стабільно і безпечно працювати на благо держави.

 

«Для нас це було дуже відповідальне завдання, адже ми маємо тримати енергетичний фронт. Оскільки саме ядерна генерація забезпечує більше половини електроенергії, тож наш колектив зробив все вчасно та заздалегідь, аби сьогодні отримати ліцензію та мати можливість забезпечити українські оселі світлом та теплом на наступні роки», – додав президент НАЕК.

Олег Коріков відзначив кропітку і послідовну роботу колективів ДП «НАЕК «Енергоатом», Південноукраїнської АЕС, Міністерства енергетики України, Держатомрегулювання та експертів Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки.

Під час виконання робіт із продовження терміну експлуатації енергоблока №1 ПАЕС проведено низку заходів, зокрема:
- оцінка технічного стану;
- продовження терміну експлуатації необхідних конструкцій, систем і елементів;
- здійснення кваліфікації обладнання і забезпечення його сейсмостійкості;
- проведення модернізації та технічного переоснащення.

 

Раніше, у листопаді, на засіданні Колегії Держатомрегулювання було прийнято рішення про можливість продовження довгострокової безпечної експлуатації енергоблока №1 Південноукраїнської АЕС ще на 10 років – до грудня 2033.

Для довідки: у підготовці енергоблока до нового етапу експлуатації активну участь брали спеціалісти служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації, служби аналізу безпеки, служби контролю металу, спеціалісти основних цехів ПАЕС. Надавали вагому методологічну підтримку та здійснювали науковий експертний аналіз спеціалісти ВП «Науково-технічний центр», Інституту ядерних досліджень міста Ржеж, ІПП «Центр», ІТЦ «КОРО» тощо. Контролювали процес та допомагали оперативно вирішувати нагальні питання фахівці Дирекції ДП «НАЕК «Енергоатом», Держатомрегулювання та Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки.


Управління інформації та громадських зв’язків

ТЕГИ: электростанцияАЕС

Пресс-релизы размещаются на платной основе в раздел Пресс-релизы

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Загрузка...