UA
 

Корреспондент: Крылья Президента. Банковая объясняет, зачем Януковичу дорогой самолет и вертолет

9 августа 2011, 08:33
0
205
Корреспондент: Крылья Президента. Банковая объясняет, зачем Януковичу дорогой самолет и вертолет
Фото: Наталья Кравчук/Корреспондент
Администрация Президента ответила Корреспонденту

Администрация Президента объясняет Корреспонденту, зачем Виктору Януковичу дорогой вертолет и самолет, как у самого богатого человека Украины. А также доказывает, что Президент, в принципе, не очень дорого обходится налогоплательщикам Украины, - пишет журнал Корреспондент в №30 от 5 августа 2011 года.

В прошлом своем номере Корреспондент вычислил, сколько госбюджет тратит на содержание Президента. Оказалось, что на эти цели за два года уйдет $ 124,5 млн. Значительную часть этой суммы, $ 50 млн, составляют дополнительные расходы. Например, аренда для Виктора Януковича вертолета класса люкс Agusta 139. Или аренда для главы государства бизнес-джета Falcon 900.

Корреспондент хотел, чтобы представители Администрации Президента (АП) прокомментировали вопросы о том, зачем Януковичу нужны специальные крылья. Ответ пришел лишь в четверг, на следующий день после того, как номер ушел в печать.

Корреспондент предоставляет АП возможность объяснить факты, приведенные в статье. Ниже журнал публикует выдержки из официальных комментариев президентской администрации. Цитаты приведены на языке оригинала.

Вертолет

Что написал Корреспондент:

Ярким примером такого подхода [закупки услуг для главы государства в тендере с одним участником] стала аренда для Президента вертолета Agusta 139, который авиапредприятие Украина, находящееся в подчинении ГУД [Главного управления делами Президента], наняло у компании Центравиа 2 февраля этого года. <…>.

В “базе” подобные машины стоят $ 17 млн. Но вертолет, доставшийся Януковичу, должен быть дороже, ведь у него специальная комплектация - кожаный салон, двухзонный климат-контроль, система мультимедиа развлечений, включающая в себя два монитора с диагональю около 40 см, CD/DVD-проигрыватель, спутниковую связь и радио.

Госбюджету эта чудо-машина обходится в 7,5 млн грн. в год. <…>. В документах, обосновывающих необходимость подобной процедуры, чиновники ГУД указали, что такой вертолет в стране есть лишь в одном экземпляре. “Но вот почему именно он подходит Президенту, пояснений нет”, - уточняет [Олекса] Шалайский [руководитель проекта Наші гроші, который отслеживает использование госсредств].

Выдержка из комментария АП:

Вартість однієї льотної години вертольоту Agusta-139 є нижчою за вартість льотної години розроблених за радянських часів вертольотів Мі-8 МТВ1, які перебувають на балансі ДАП Україна і призначені для перших осіб держави.

Вертольоти типу Мі-8 МТВ-1 ДАП Україна мають такі основні льотно-технічні характеристики: кількість пасажирських місць – 9-11 крейсерська швидкість польоту - 220 км/год., максимальна дальність польоту (в залежності від комплектації та завантаження) - 550 км, середня витрата пального - 580 кг/год.

Вертольоти  Agusta - 139 є одними з найкращих за технічними показниками та надійністю у своєму класі. Кількість пасажирських крісел становить 6-9, крейсерська швидкість польоту - 306 км/год., максимальна дальність польоту (в залежності від комплектації та завантаження) – 700 - 1.000 км, середня витрата пального - 280 кг/год.

Тобто вертоліт Agusta-139 витрачає менше пального при можливості здійснювати польоти на  більш далекі відстані. На одну годину польоту вертоліт Agusta-139 витрачає на 300 кг пального менше, ніж Мі-8, що при середній вартості палива складає економію 3.500 грн. (орієнтовно) на годину польоту.

Вертоліт Agusta-139 має чи не найкращі показники технічних засобів безпеки серед свого класу вертольотів: може безпечно продовжувати політ з одним непрацюючим двигуном на висоті до 3.800 метрів, здатен до 30 хвилин продовжувати безпечний політ при повній відсутності мастила в головному редукторі, конструкція паливного бака забезпечує збереження його герметичності у випадку аварії, а конструкція планера забезпечує зміщення при аварії головного редуктора в задню частину вертольота і збереження простору пасажирської кабіни.

При виконанні польотів на відстань 300-500 км час польоту на вертольоті Agusta-139 приблизно відповідає часу виконання такого польоту літаком, але суттєво дешевше.

Стосовно вертольотів типу Мі-8 МТВ1 слід також зазначити, що ДАП Україна свого часу було опрацьоване питання покращення його льотно-технічних характеристик за рахунок капітального ремонту, встановлення сучасного пілотажно-навігаційного обладнання, додаткових паливних баків, сучасної допоміжної силової установки та покращення інтер’єру салону. Вартість цих робіт складає орієнтовно 3.200 тисяч доларів США в умовах спеціалізованого підприємства Російської Федерації. <…>.

Використання вертольота для виконання перевезень пасажирів значно скорочує час поїздок в порівнянні з автомобільним транспортом, робить їх мобільними. При цьому відбувається економія бюджетних коштів, пов’язана із скороченням експлуатації автомобільного транспорту.

Економічний ефект, пов’язаний із зменшенням автомобільних заторів при перекритті руху працівниками ДАІ для забезпечення проїзду кортежів, важко порахувати, але однозначно це позитивно вплине на поліпшення дорожнього руху та зменшить негативну реакцію учасників дорожнього руху. При використанні повітряного транспорту значно менше буде залучатися працівників правоохоронних органів за маршрутами поїздки. <…>.

Використання вертольотів для перевезень перших осіб дасть поштовх розвитку інфраструктури повітряного транспорту у м. Києві та інших містах.

Самолет

Что написал Корреспондент:

19 июля Госуправление арендовало у той же компании Центравиа еще и так называемый бизнес-джет – самолет элитного класса малой вместимости, предназначенный для частных перевозок, - Falcon 900.

Бюджет платит за эту машину 8 млн грн. в год. Как говорит Шалайский, в документах на проведение тендера по закупке нет записки, которая аргументировала бы нужду Президента в подобной услуге.

Причем Falcon взяли в аренду спустя несколько месяцев после того, как авиапарк ГУД пополнился специально закупленным для нужд главы государства сверхсовременным самолетом Airbus-319 на 40 мест.

Сергей Левочкин, глава АП, почти сразу после появления Airbus раскритиковал новое судно за маленькую вместимость. Однако Falcon 900 еще меньше - он способен перевозить не более 19 пассажиров, а комплектация самолета, арендуемого ГУД, вообще рассчитана на шесть мест.

Выдержка из комментария АП:

Актуальність опрацювання питання залучення сучасних невеликих повітряних суден для виконання перевезень спеціальними авіаційними рейсами ДАП Україна постала через необхідність оперативного перевезення офіційних делегацій невеликої кількості осіб (до 10-12). Крім того, є необхідність їх перевезення до малих аеропортів, що також може бути вирішено за допомогою таких літаків.

На сьогоднішній день до авіаційного парку ДАП Україна входять 8 літаків, 6 з яких знаходяться в технічно справному стані, та 4 вертольоти Мі-8. При цьому лише 2 літаки мають термін експлуатації менше 25 років. Cеред допущених до експлуатації та виконання перевезень спеціальними авіаційними рейсами літаків сьогодні найменшими за розмірами і максимальною злітною вагою є Ту-134А3 та A319CJ. Пасажиромісткість вказаних літаків становить від 26 до 37 пасажирів.

Не всі аеропорти України можуть прийняти ці типи літаків, а при погіршенні погодних умов виникають додаткові обмеження, що може призвести до зриву робочих планів керівництва держави та ставить під загрозу безпеку перевезень.

Так, одними з важливих характеристик літаків, що обумовлюють можливість зльоту/посадки на злітно-посадкові смуги в малих аеропортах, є мінімальна необхідна довжина такої смуги та її вантажонапруженість. Для літаків за типами необхідна довжина смуги становить (для зльоту/посадки відповідно): Іл-62М - 3.200/2.600 метрів, A319CJ - 1.800/1.325 метрів, Ту-134А3 - 2.500/2.200 метрів. Для Falcon 900 цей показник становить 1.300/1.200 метрів. Що є важливим, враховуючи те, що окремі злітно-посадкові смуги в малих аеропортах України не мають достатньої довжини та значення вантажонапруженості, а також мають один курс зльоту/посадки (можливість здійснювати зліт або посадку тільки в одному напрямку смуги). Зокрема, у декількох аеропортах України здатні прийняти літак типу Falcon 900 без обмежень, проте не можуть прийняти інші літа- ки, що експлуатує ДАП Україна: Чернівці, Ужгород, Тернопіль та інші (за сприятливих погодних умов та немаксимального комерційного завантаження літака можуть прийняти повітряне судно типу A319CJ).

Крім того, в окремих робочих поїздках кількість членів делегації становить близько 10 осіб, і використання великих повітряних суден <…> є економічно недоцільним. Так, середня вартість рейсів (в дві сторони), що можуть бути виконані на трьох типах повітряних суден, наприклад, з аеропорту Бориспіль до аеропорту Львів становить: Іл-62М - 340.300 грн., A319CJ - 176.000 грн., Ту- 134А3 - 188.000 грн. За попередніми розрахунками, виходячи з наявних даних про вартість льотної години, видатки на виконання такого ж рейсу на літаку типу Falcon 900 складуть суму до 170.000 грн. або менше.

Вибір даного типу літака ґрунтується, серед іншого, на тому, що він є одним з кращих у своєму класі за показниками надійності, сучасних льотно-технічних та економічних характеристик. Літак оснащений трьома двигунами, що робить польоти значно безпечнішими.

Дорогая власть

Виктор Янукович, по мнению представителей его администрации, не такой уж и дорогой Президент, если расходы на его содержание сравнить с аналогичными тратами бюджетов некоторых других стран мира.

В прошлом номере Корреспондент подсчитал, что к концу 2011 года каждый день пребывания Виктора Януковича на должности главы государства будет стоить госбюджету $ 170 тыс. За два года эти расходы сложатся в $ 124,5 млн - это полтора бюджета Хмельницкой области, в которой живет 1,3 млн человек. Причем $ 50 млн из этой суммы пойдут на дополнительные нужды украинского лидера, которых не было у его предшественников, - аренду самолета, вертолета, строительство дороги к его резиденции в Межигорье и прочее.

Администрация Президента (АП) отреагировала на материал Корреспондента и прислала аналитическую записку. Этот документ показывает, что деньги, которые налогоплательщики отдают на содержание Януковича, не так уж велики. Редакция воздерживается от комментариев по поводу ответа АП и приводит его в полном виде и на языке оригинала.

Ответ АП:

Скільки витрачається на утримання перших осіб держав світу?

Провідні країни світу щорічно витрачають неабиякі кошти, які спрямовуються на забезпечення діяльності їхніх очільників.

Не дивно, що найбільші витрати на фінансування діяльності Президента несуть Сполучені Шта- ти Америки. На утримання лише одного Білого дому, який є робочою резиденцією Президента та місцем проживання його родини, в бюджеті на 2011 фінансовий рік закладено понад 60 млн дол. США (ця сума включає зарплатню 487 працівників). Родина Президента має право також використовувати заміську резиденцію для відпочинку Кемп Девід, вартість утримання якої - 8 млн дол. США на рік. Всього ж на утримання

Виконавчого офісу Президента США, що включає такі структури як офіс Віце-президента США, Раду національної безпеки, Національну економічну раду, адміністративний офіс Президента тощо (всього 1.881 працівник), бюджетом на 2011 рік виділено близько 394 млн дол. США.

Незалежні ж аналітики оцінили загальні витрати на діяльність Президента США у 2010 році у 1,8 млрд дол. США (включно із іншими бюджетними витратами - на заходи безпеки, роботу інших бюджетних установ, що забезпечують діяльність Президента тощо). Тобто, один робочий день Президента США обходиться в середньому у 7,2 млн дол. США.

Значні витрати також несе і Російська Федерація. Загальна сума коштів, виділена на 2011 рік для забезпечення функціонування Президента Росії, становить близько 277 млн дол. США, тобто понад 1,1 млн дол. США на один робочий день. Окрім цього, низка витрат на забезпечення діяльності Президента РФ також передбачена іншими статтями федерального бюджету. Зокрема, бюджет містить окрему статтю Забезпечення авіаційних перевезень вищих посадових осіб РФ, якою передбачено виділення коштів на 2011 рік в сумі до 230 млн дол. США.

Серед країн Європи цікавою є також інформація щодо Італії - витрати державного бюджету на утримання її Президента за останні 10 років зросли на 125 млн дол. США та складають у 2011 році 324 млн дол. США, тобто майже 1,3 млн дол. США на один робочий день. Попри фінансові труднощі, з якими стикається Італія останнім часом, цю суму зменшувати не планується.

На сьогодні відкрита інформація про щорічні витрати на утримання та забезпечення перших осіб держав є досить обмеженою. До того ж, існують відмінності у порядку обчислення таких даних у різних країнах світу. Затверджені у відповідних річних бюджетах доступні статті видатків на вказані цілі часто-густо відрізняються від даних незалежних (неурядових) джерел, ЗМІ тощо.

Витрати на забезпечення діяльності глав держав окремих країн наведені в таблиці.

Інформація щодо бюджетних видатків на утримання глав окремих держав

Росія (бюджет Управління справами Президента РФ на 2011 рік, за офіційними даними - закон про державний бюджет)

Видатки на один робочий день: $ 1,108 млн

Річні видатки: $ 277 млн

США (витрати на діяльність усього Білого Дому разом із Радою національної безпеки, офісом Віце-президента та усіма іншими офісами, включно з витратами на охорону і безпеку, у 2010 році, за даними незалежних аналітиків)

Видатки на один робочий день: $ 7,2 млн

Річні видатки: $ 1,8 млрд

Франція (витрати на утримання Президента та його канцелярії у 2005 році, за даними ЗМІ)

Видатки на один робочий день: $ 648 тис.

Річні видатки: $ 162 млн

Польща (витрати на утримання Президента та його канцелярії у 2011 році, за даними ЗМІ)

Видатки на один робочий день: $ 244 тис.

Річні видатки: $ 61 млн

***

Этот материал опубликован в №30 журнала Корреспондент от 5 августа 2011 года. Перепечатка публикаций журнала Корреспондент запрещена.

ТЕГИ: Януковичжурнал КорреспондентсамолетвертолетАдминистрация Президента
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Читать комментарии