UA
 

Як вчасно та якісно закривати потреби фронту? Досвід волонтерства ІТ-команди NIXРеклама

Корреспондент.biz,  23 августа 2023, 09:30
0
1560
Як вчасно та якісно закривати потреби фронту? Досвід волонтерства ІТ-команди NIX
Фото: надане рекламодавцем

Українська ІТ-галузь активно залучена у волонтерство. За даними IT Ukraine Association, 95 % технологічних компаній допомагають захисникам.

Одним із найбільших IT-донаторів стала команда NIX, яка закупила на майже 1,5 млрд гривень безпілотників, аптечок, одягу, машин тощо для підрозділів ЗСУ. Як ефективно допомагати фронту — читайте далі рекомендації від Ніксових волонтерів.

Як зібрати більше коштів для військових?

У NIX є два напрями зборів: з бюджету та зусиллями всіх охочих. Із бюджету виділяють 8–11 млн гривень на місяць для допомоги декільком підрозділам ЗСУ. А ніксовці через власні соцмережі та корпоративну пошту запрошують усіх долучитись до зборів. У середньому за місяць у такий спосіб вдається зібрати ще 2–3 млн гривень. Для того щоб швидко закрити збір, існують свої лайфхаки.

● Вказуйте конкретну потребу, а не лише мету. Пропишіть, чому цей збір важливий та для чого саме потрібна така сума. Наприклад: «Щоб снайпер ССО зміг працювати проти окупантів вночі, потрібен нічний приціл дальністю 2000 м». Вкажіть модель, яка підійде для гвинтівки, та дайте на неї посилання.

● Надавайте всі можливі реквізити: номер картки, IBAN, посилання на банку тощо, щоб кожен міг вибрати, у якій спосіб йому зручніше задонатити.

● Регулярно звітуйте команді про те, скільки зібрали та скільки ще потрібно. Після передачі допомоги прикріпіть до повідомлень фото, чеки та відгуки бійців.

Збір на нагальну потребу може оголосити кожен охочий з команди NIX. Багато хто займається волонтерською діяльністю постійно. А ще є куратори напрямів — ті, хто добре розібрались у конкретних темах: БпЛА, машини, аптечки тощо. До них можна звернутись по допомогу або за порадою. Наприклад, яку модель дрона краще вибрати, де купити рації дешевше? Або попросити додати ще кілька товарів, якщо хтось із них робить замовлення з-за кордону. Такий підхід дозволяє швидше закривати потреби бійців.

Що потрібно захисникам? Найчастіші запити до Ніксових волонтерів

Дрони

ІТ-волонтери NIX добре знаються на безпілотниках, потрібних для фронту. Спочатку було непросто і пошук необхідної моделі забирав багато часу й сил, але за півтора року співпраці з військовими вони набули неабиякого досвіду і можуть ним поділитися. Щоб вибрати дрон, який допоможе бійцям виконати завдання більш точно й безпечно, зважайте на такі аспекти:

● Менша частота радіосигналу керування та передачі відео, з яким працює дрон, дозволяє сигналу краще оминати перешкоди рельєфу.

● Для дронів DJI Mavic краще вибрати просунуту версію пульта керування DJI RC Pro. Вона збільшує дальність польоту DJI Mavic і зменшує вплив ворожих засобів пригнічення сигналу.

● До стандартного пульта краще докупити виносну антену. Вона дозволить оператору дрона керувати ним із більш безпечного місця (за умови, що під час роботи він не мусить пересуватися).

● Окрім ємності батареї для FPV-дронів, звертайте увагу на токовіддачу. Від неї залежить, яку вагу зможе підняти БпЛА.

● Модель Mavic 3 Pro Fly More Combo — це той самий Mavic 3 Pro, але з кращою комплектацією та трьома батареями. Зарядний пристрій, який йде в комплекті, дозволяє заряджати одразу всі батареї.

Рації

Перш ніж купувати рації, обов’язково уточніть у військових, який діапазон частот їм потрібен: UHF або VHF. Також зверніть увагу на кілька важливих моментів:

● Радіостанції, які підтримують AES-шифрування, не можуть прослуховуватись противником. Перед купівлею переконайтесь, що вибрана модель підтримує це шифрування, а в комплекті до неї є ліцензія. (Якщо ліцензії немає, необхідно її докупити та перепрошити рацію.)

● Пам’ятайте, що військові не завжди мають можливість зарядити рацію. Тому вибирайте акумулятор для неї з якомога більшою ємністю. (Зазвичай вона коливається від 1600 до 3100 мАг.)

● «Вільні руки» забезпечує гарнітура з активними навушниками та кнопкою PTT. Вона дозволяє військовим спілкуватись, не знімаючи рацію. Така функція особливо важлива в бойових умовах, коли в руках у воїна зброя.

Аптечка

Зібрати аптечку військовому доцільніше самостійно: так ви будете впевнені, що всі її складові якісні. Виробників медичного приладдя чимало, та Ніксові волонтери радять довіряти таким:

● Гемостатичні бинти: Celox, Quickclot.

● Ізраїльські бандажі: PerSys Med, H&H, TacMed Solutions, NAR. Це не вичерпний список. Можна купити й інші, але проведіть тест на міцність. Якщо перевірку пройдено, можете покласти ці бандажі до аптечки.

● Турнікети: CAT Gen7, SOF Gen4, SAM XT, DNIPRO Gen2, SICH. Обов’язково додайте маркери. Вони потрібні, щоб зафіксувати час поранення. Турнікети DNIPRO вже укомплектовані маркерами.

● Оклюзійні наліпки: NAR, SAM, HALO, FOX Chest Seal, H&H H-VENT, Russel Chest Seal, Beacon Chest Seal.

На що ще звернути увагу волонтерам

● Обираючи одяг, враховуйте тип завдань. Для бійців «на нулі» купуйте одяг із міцними швами та з тканини Ripstop. Для розвідників обирайте матеріал із NIR-покриттям. Це зробить їх менш помітними у ворожих пристроях нічного бачення.

● Для військових, які мають пересуватись вночі на авто з вимкненими фарами, купуйте пристрої нічного бачення або спеціальні системи для використання з автомобіля. Тепловізор не бачить ціль через скло машини.

● Пристрої нічного бачення III покоління ефективніші на полі бою. ПНБ попередніх поколінь погано працюють без інфрачервоної підсвітки. Але ця підсвітка демаскує бійців.

До лютого 2022-го більшість айтівців не мали уявлення про існування деяких специфічних військових речей, що й логічно. Тож довелось розбиратись, щоб ефективніше допомагати фронту. Вміння з нуля опановувати нові навички, таке необхідне в щоденній роботі в ІТ, і тут стало в пригоді. За час повномасштабного вторгнення Ніксові волонтери закрили сотні запитів військових і продовжують це робити. Нині команда знає, що й де краще придбати для військових, яку модель чи марку вибрати, аби допомога точно спрацювала на перемогу. І сподівається, що її досвід допоможе й іншим волонтерам.
 

ТЕГИ: помощьIT
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Загрузка...