UA
 

Підтримай мрію- акція до Міжнародного Дня розсіяного склерозуПресс-релиз

Корреспондент.net,  28 мая 2020, 08:00
0
649
Підтримай мрію- акція до Міжнародного Дня розсіяного склерозу

Міжнародний День розсіяного склерозу був заснований в 2009 році з метою інформування громадськості про особливості захворювання, проблеми людей, що захворіли і про заходи, необхідні для профілактики та лікування.

День розсіяного склерозу в Україні відзначається щорічно в останню середу травня, в цьому році він припадає на 27 травня.

Розсіяний склероз (РС) - це хронічне аутоімунне захворювання, що вражає головний і спинний мозок людини і призводить до порушення деяких функцій організму. Його особливістю є вибіркове пошкодження імунною системою організму захисних мієлінових оболонок, що вкривають нервові клітини, які проводять нервові імпульси. Пошкодження нервових клітин стають причиною ряду симптомів, таких як порушення координації, м'язові судоми або слабкість, складності з ковтанням, погіршення зору, загальна втома. Важкі форми розсіяного склерозу позбавляють людей можливості самостійно пересуватися. Симптоми можуть відрізняються у різних людей і залежать від локалізації пошкодження нервових клітин.

Найчастіше хвороба проявляє себе періодичними загостреннями чи появою нових симптомів, з помітним погіршенням стану здоров'я. Згодом стан людини може трохи поліпшитися, але повністю втрачена функція ураженої нервової системи не відновлюється. Далі хвороба просто продовжує прогресувати з плином часу, і без належного лікування, позбавляє людину можливості ходити, виконувати будь-які рухи.

Вражає РС молодих людей 20-40 років і це особливо сумно, оскільки замість того, щоб жити активним продуктивним життям, працювати, створювати сім'ю, людина може опинитися в інвалідному візку.

Серед лікарів і дослідників поширена думка, що єдиної причини розвитку РС немає - це результат поєднання кількох різних факторів. Це можуть бути стресові події, куріння, екологія, і навіть нестача вітаміну D, оскільки захворювання частіше зустрічається в країнах з помірним кліматом.
Нажаль, після встановлення діагнозу розсіяний склероз залишається з людиною на все життя - ліків, що дозволяють повністю вилікувати людину від РС поки не існує, але своєчасна діагностика і сучасні препарати допомагають людям з РС призупинити прогресування захворювання і полегшити його симптоми, що дозволяє їм ще довгий час вести активне повноцінне життя.

Діагностика та забезпечення препаратами є однією з найбільш актуальних проблем людей з РС в Україні. Хвороба досить складна в діагностуванні, для підтвердження діагнозу потрібно апарат МРТ, який є далеко не в кожній клініці, і очікування черги на дослідження може тривати місяцями. Тому точну кількість хворих назвати досить складно. За офіційними даними це близько 20 тисяч осіб, але цифра досить приблизна і явно занижена, відповідно далеко не кожен пацієнт, котрий потребує лікування, своєчасно отримає його.

Створення реєстру, зі списком хворих і переліком необхідних їм ліків дуже полегшило б планування бюджету на закупівлю препаратів і забезпечення ними пацієнтів, а відповідно, допомогло б багатьом людям якомога довше залишатися в активній стадії життя.

Щоб привернути увагу суспільства до проблем з якими стикаються люди з РС і їх близькі, щоб кожен пацієнт отримав свій шанс на повноцінне життя, була організована акція «Підтримай мрію». На сайті із зоряним небом, люди з РС мають можливість поділитися мріями і надіями, розповісти свою історію і бути почутими, а кожен з нас може підтримати їх, пройшовши за посиланням і написавши їм слова підтримки. Наша небайдужість дасть їм можливість відчути, що вони не одні, а наші спільні зусилля допоможуть їм отримати сучасне лікування і шанс на довге щасливе життя. Не будьте байдужими, підтримайте мрію!

Детальну інформацію ви можете отримати на сайті  і на персональній сторінці спільноти в Facebook.

ТЕГИ: болезньсклероз
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.