UA
 

Чат из-за решетки. Юрий Луценко ответил на вопросы читателей Корреспондент.net

Корреспондент.net,  29 ноября 2011, 18:00
1
344
Чат из-за решетки. Юрий Луценко ответил на вопросы читателей Корреспондент.net
Фото: Фото Таисия Стеценко/ Корреспондент.net
Луценко: Даже в камере - я счастлив...

На Корреспондент.net состоялся заочный чат с экс-министром внутренних дел Украины Юрием Луценко. Отвечая на вопросы читателей, которые редакция собирала в течение минувшей недели, чтобы затем передать в СИЗО, бывший чиновник рассказал, как украинской оппозиции вернуть власть в свои руки, вспомнил о событиях Оранжевой революции и своей работе в правительствах Януковича и Тимошенко, перечислил, что полезного ему удалось сделать на посту министра, назвал истинные причины своего ареста и поведал, чем займется, когда выйдет на свободу.

Корреспондент.net публикует вопросы к Юрию Луценко и ответы экc-министра без купюр и изменений.

1. Andrey Nedzelnitsky. Як би ви назвали своє ув'язнення - в'язень совісті,політв'язень, жертва помсти?... Бажаю Вам одужання!

- Ув'язнення в тюрмі Юлії Тимошенко і Юрія Луценка при тому, що навіть у сфабрикованих ГПУ звинуваченнях нам не інкримінується жодної копійки особистої користі, є виключно політичною розправою. Щоб зрозуміти мету Януковича і Ко, достатньо лише згадати, що саме Тимошенко і Луценко очолювали політичні сили, коаліція яких виграла останні парламентські вибори. Тому мета №1- усунути конкурентів з політики.

Я був першим політично призначеним цивільним міністром ВС і першим, хто не грав у взаємозалік компроматів

Друга ціль - помста. За Майдан, за пережитий в 2005-2006 роках страх, за витрачені на підкуп виборців гроші і т.д., і т.п. Я був першим політично призначеним цивільним міністром ВС і першим, хто не грав у взаємозалік компроматів. Вал кримінальних справ, пов'язаних із розкраданням держави на мільярди та організованими бандформуваннями, на рахунку яких десятки трупів, регіонали змогли зупинити лише на рівні завжди контрольованої ними Генпрокуратури. Але покарати того, хто насмілився піти проти недоторканності владних еліт - єдиний спосіб не допустити повторення такої політики. Справа Луценка має бути уроком для правоохоронців: знай своє місце, лови простолюдинів і не замахуйся на вождів.

2. Oksana Repinskaya. Тримайтеся, будьте здорові! Ми - з Вами.

Дякую за добрі слова і небайдужість.

3. Хотілось запитати про останні події з КОДом. Деякі його учасники думають виходити після голосування БЮТ та ФЗ за новий закон про вибори під себе, як би відреагував Юрій Віталійович на такі події.

Моя реакція на участь парламентської опозиції в тому голосуванні була негативною. 5%бар'єр консервує парламентську опозицію в нинішньому, далеко не ефективному її виді. Звичайно, можна розраховувати на певну консолідацію опозиції, але,зрештою, все будуть вирішувати партійні вожді при складанні закритих партійних списків. Найбільше зло цього закону - відновлення мажоритарних виборів, які будуть легко куплені партією влади. Образа мілких опозиційних партій на 5%бар'єр, введений в тому числі і голосами парламентської опозиції, приведе до загострення боротьби між ними на кожному мажоритарному окрузі. Ідея узгодженого опозиційного кандидата стає майже недосяжною. Це однозначно грає на руку Партії регіонів.

Перемога опозиції буде тільки моральною. Батьківщина і Фронт змін візьмуть по партійним спискам більше, ніж Партія регіонів і КПУ. Але тотальний адмінресурс влади в умовах протистояння опозиції на мажоритарних округах призведе до обрання потрібної Януковичу більшості. Боюся, що ми отримаємо аналог 2002 року,коли "ЗаЄдУ" отримав 12% по списках, але контролював Верховну Раду через провладну мажоритарну більшість.

Єдиний шлях до перемоги опозиції - формування єдиного штабу, єдиного списку і узгоджених кандидатів на округах

Ні цей, ні інший закон не зупинить махінації влади. Сподіватися на дотримання вимог закону в умовах тотального контролю Партії регіонів над судами, міліцією і прокуратурою - самообман. Єдиний шлях до перемоги опозиції - формування єдиного штабу, єдиного списку і узгоджених кандидатів на округах. Це інше проходження пройденого.

4. Юрий, как вы сохраняете здоровье? Существуют примеры (в том числе и сталинского периода),когда люди в тюрьме, прислушиваясь к своему организму, вылечивали даже тяжелые болезни. Может вам книг по йоге принести? Разрешат передать?

Спасибі за турботу. Боюсь, що йога в умовах проживання в бетонному мішку, де вільним є лише вузький прохід на 7 кроків, навряд чи можлива. Тим більше, що графік тутешнього буття далекий від будь-якого самостійного планування часу,необхідного для такого серйозного заняття як йога.

Як рятуюся? В основному - намаганням психологічної рівноваги. З мудрих книг і приємних спогадів збудував собі бронежилет від оточуючого абсурду. Хоча не завжди вдається. Ось, наприклад, запис в щоденнику на 31-ий день голодування:“широкий діапазон тюрми: я читаю “історію османської держави, суспільства і цивілізації”, а за вікном четверту годину звіряче виє наркоман від ломки”.

Тим не менше через набутий досвід можу запевнити, що будь-які проблеми, в т.ч. зі здоров'ям можна мінімізувати, якщо знайти внутрішній стрижень. Ну і, звичайно,трошки іронії: “тяжело в лечении, легко в гробу”.

5. Славик Вежбицкий. Как это быть в "шкуре" заключенного? А когда был министром, не интересно было? Как там люди сидят?

Слава, не варто зловтішатися. Хоча багато хто вважає, що я сам винен в тому, що не зробив СІЗО більш цивілізованими. Тут варто зрозуміти - тюрми і табори не відносяться до системи МВС. Їх стан - кричуще середньовічний. Запевняю Вас, що ізолятори МВС,де тримають по адмінпорушенням, - в порівнянні з цими доісторичними, 20 років нефінансованими казенними домами, - небо і земля. На конкретне питання відповідаю теж конкретно: я цікавився ізоляторами МВС, під страхом звільнення заступника міністра і начальника облуправлінь, примусив їх ремонтувати, закупляти білизну, проводити воду і т.п.Але не вважаю це чимось геройським - так має бути в нормальній державі. Чому цього не робили в не дуже бідному Мін’юсті, за яким закріплені СІЗО, - не знаю.

Вихід із ситуації - в нормальному фінансуванні цієї системи і головне - в припиненні сталінської практики ГПУ та судів, які арештовують без жодної мотивації десятки тисяч людей.

От зі мною сидів один молодий екс-слідчий. Дома - троє дітей, остання дитина народилася вже коли він був у камері. Він звинувачується в махінаціях з матеріалами справи. Скажіть, невже застави квартири, в якій живе він з сім'єю, не досить,щоб гарантувати його явку в суд? Навіщо його саджають до вироку? Для цифри. Бо лише 0,2% арештованих наші суди виправдовують.

Я готовий і відповідаю за свої помилки, але не думаю, що винен у тому, що Президент Ющенко не захотів зробити головне - судову реформу

Ще одне - чому люди сидять в тюрмі роками, чекаючи вироку. Знаю одного екс-міліціонера, який просидів 2 роки, за цей час допитали 2 свідка з 5. Всі судові засідання зайняли менше 20 годин. Чому це не можна організувати за тиждень? Бо люди для цієї все ще сталінської прокурорсько-судової системи - пил.

Тому, Слава, я готовий і відповідаю за свої помилки, але не думаю, що винен у тому, що Президент Ющенко не захотів зробити головне - судову реформу.

Тільки відновивши об'єктивний, незалежний суд, можна зупинити і практику арештів для проценту, і безвідповідальність мажорів, і рейдерства, і всього, що справедливо обурює людей.

6. MISHA TITOVSCIY.Как Вы считаете, как необходимо перестроить систему МВД для ее эфективного функционирования и предотвратить ее слияние с бандитизированой властью.

Anastassia Koka. Если бы Вы оказались сейчас на своей предыдущей должности Министра, что бы Вы изменили, сделали, в частности, по работе милиции, СИЗО...?Какое Ваше самое большое сожаление, которое касается этой работы? Спасибо за ответ!

Юра Лесничий. Ваше нахождение в СИЗО еще раз доказывает что в нашей стране "сидят" те кому надо там"сидеть" и те у кого нет денег откупиться. Так вот, будучи у власти,ПОЧЕМУ ВЫ НЕ НАЧАЛИ РЕФОРМИРОВАТЬ одну из самых гнилых систем?

Zemanek Anton. Уважаемый господин Луценко, я бы хотел Вам задать следующий вопрос: Почему работники милиции повсеместно применяют пытки, занимаются рэкетом, а сейчас еще и притесняют выступления несогласных с режимом, нарушая все возможные законы и Конституцию?То же, в принципе, касается судов. Почему не удалось кардинально изменить ситуацию в Вашу бытность министром. Не было желания, или Вы как бывший журналист не были достаточно компетентны, чтобы раз и навсегда избавится от этих ужасных явлений? Спасибо, С уважением, Антон.

Я спробував об’єднати відповідь на питання про МВС. Буде "много букаф", але -чесно. Бо короткі відповіді - відмовки.

Лютий 2005 року. Абсолютно несподівано мене призначають міністром внутрішніх справ. Не можна сказати, що я не мав досвіду. <...> Але про МВС не знав нічого іншого, ніж звичайний громадянин

Отже,лютий 2005 року. Абсолютно несподівано мене призначають міністром внутрішніх справ. Не можна сказати, що я не мав досвіду. Ні, я вже був і головним конструктором 6-тисячного заводу, і віце-губернатором, і помічником прем’єра, і народним депутатом, і заступником міністра науки та технологій. Але про МВС не знав нічого іншого, ніж звичайний громадянин.

А що знав цей непересічний громадянин? Що міліція кришує нелегальний бізнес,обдирає легальний, закриває очі на бандитів при владі і їх кілерські угрупування. Плюс - розганяє опозицію і при потребі вбиває особливо буйних журналістів.

Здається- все просто: треба поставити чесних керівників, які почнуть працювати по закону. Проблема №1 - в МВС більше тисячі керівників райвідділів, департаментів та служб. Де взяти стільки перевірених, але фахових офіцерів? Бо ті, хто вже прослужив хоч 10 років - мають "хвости", а тих, хто не має такого стажу - краще не ставити, завалять і дискредитують роботу.

Як компроміс - міняю 90% керівників, що розриває одвічну поруку районного і обласного начальства міліції - прокуратури - суду - адміністрації. Часто - перевожу в нові райони, де "хвости" старих залежностей не так відчутні. Всі заступники -досвідчені генерали з 20-річним стажем, прихильники змін. Нові кадри отримують наказ: команди "фас" і "стоп" не буде - дійте по закону. Пішов вал кримінальних справ по розкраданню на мільярди. Але тут проблема №2. За законом міліція не має права порушувати справи по службових злочинах. Це - монополія ГПУ. Там справи і вмирають. Виходжу на телебачення - називаю факти, щоб унеможливити тихий саботаж прокуратур. Ніякого ефекту. Йду раз, два, десять до Ющенка. Не цікавить. Вношу зміни до законодавства з тим, щоб слідство по цих справах міг вести той орган, який виявив факти, звичайно. Під наглядом ГПУ. Дружньо провалено - в парламенті в усіх фракціях повно фігурантів або клієнтів, що їдять з їх рук.

Коли ситуація стане кричущою. Відчуваю, що "поплили" і нові міліцейські кадри. "Чим ми гірші за інших, які вміють жити?". Проблема №3 - контроль за 220-ма тисячами офіцерів. Ввожу наказом декларування доходів і видатків аж до членів сім’ї.Скасовує суд і Мінюст. Декількох генералів показово знімаю. Внутрішня безпека ловить перевертнів, у тому числі вперше в історії - за катування людей. Але прокуратура саджає лейтенантів, полковники закривають справи або в Генпрокуратурі, або в суді.

Подає в парламент законопроект про обов’язковість декларування доходів керівниками МВС від райвідділу і вище, про дозвіл провокування хабарів для чистки рядів,про скорочення зайвих структур УБОЗу, які розгромили бритоголових в 90-х роках і зайняли їх місце. Все провалено.

Проблема№4. Гроші. 98% бюджету - зарплата, у тому числі четвертина - за рахунок доходів від платних послуг ДАІ, паспортної служби тощо. У результаті - ламаєш схеми в стилі платної довідки про несудимість - скорочуєш зарплати і немає за що купити бронежилет. Здається, елементарне рішення - скоротити штат. Але! Щоб скоротити пів міліції, треба виплатити вихідну допомогу в розмірі майже річного окладу. І без цього маємо 0,5 млрд боргів по вихідній та пенсіям. Без додаткових коштів реформа радянської структури МВС неможлива. Йду до президента, до спікера.Нічого. Тим часом вдається поламати "волинський клондайк" - масове безмитне ввезення і реєстрація автомобілів. Реалізовується Юліна програма "Контрабанді -стоп". Бюджет росте на мільярди. В міліцію - нуль. Треба дати пенсіонерам.Міліція - викрутиться. Та й навіщо посилювати імідж Луценка?

Проблема№5. Свавілля в міліції. Масово приймаю громадян, потім півночі не сплю. Ввожу громадську раду з числа правозахисників при УВС з правом входу в будь-яке приміщення, крім секретних частин. Знімаю за грубість і насилля, за катування розпускаю цілий райвідділ. Скриплять,але щось міняється. Тут немає кнопки "стоп вимаганням та катуванням". За рік в міліції розглядають 2,5 мільйони (!) заяв про злочин, порушують близько 330тисяч справ. Відстежити це фізично - неможливо ніяк. Єдиний спосіб припинити зловживання - суд.

І ось у 2006-му році розумію, що це - головний напрямок. Все - і безвідповідальність, і рейдерство, і катування, і хабарництво - все зводиться до відсутності реально незалежного і об’єктивного суду. Йду до Ющенка. Як завжди. Знаходжу однодумців, виносимо пакет реформ на Раду нацбезпеки. Група фахівців розробляє новий Кримінально-процесуальний кодекс, Кримінальний кодекс- рухається по кабінетах, як мокре горить, аж до 2009 року. А проект реально європейський, більшість моїх генералів - проти. Значить - на правильному шляху від каральних традицій ЧК. Але все гине в політичному протистоянні. Маневри,щоб перемога не дісталася Тимошенко - головне. Що ми скажемо людям? Не розуміють - яким людям? Головне і в Секретаріаті Президента, і в парламенті - не допустити кляту Юлю.

Яскравий приклад реформ в таких умовах. В країні ніхто не знає, скільки в ній перебуває легальних (!) мігрантів. Створюємо за планом, взятим перед Європою, державний комітет з міграції. Два рази - вето. Чому? Це Луценко хоче підірвати боротьбу Президента зі Жванією. Господи, прости їх убогих…

Я мусив тримати, як ви кажете, одну "из самых гнилых систем" в ручному управлінні. Це давало лише окремі позитиви

Хотів ще багато чого написати - викреслив. Досить і цього, щоб зрозуміти: реформувати МВС можна тільки у комплексі із усіма правоохоронними органами і судовою системою. І не так як сьогодні, коли реформами назвали систему тотального контролю Адміністрації Президента. Це буде коштувати грошей і заламає комфорт телефонного права, але дасть справедливість і закон. Для цього потрібна команда однодумців - від Президента до міністрів і Генпрокурора. Особлива вимога -публічна прозорість цих дій. Бо нинішня одностайність керівної зграї служить лише їй самій.

Я був у Грузії, товаришую із їхнім міністром внутрішніх справ, часто спілкувався із президентом. Все, що вони зробили, - реально і у нас. Але для цього потрібне бажання лідера і готовність до штабної роботи команди і в Уряді, і в парламенті. У нас цього не було. Тому я мусив тримати, як ви кажете, одну "из самых гнилых систем" в ручному управлінні. Це давало лише окремі позитиви. До них би я відніс:

1.Самоочищення МВС, для якого стала важливою громадська думка. Є безліч прикладів реагування на виступи в ЗМІ, звернень правозахисників і громадян.

Серед них - викриття засуджених нині міліціонерів, учасників убивства Гонгадзе,звільнення з передачею мета ріалів до прокуратури генерала Попкова, що вивів озброєні внутрішні війська проти людей на Майдані, викриття високопоставлених наркоторговців в ГУВС Києва тощо.

Атмосфера"включеного світла", публічності давала ефект. Навіть Єврокомісія вважала діяльність громадських моніторингових груп великим досягненням МВС.

2.Були зняті "недоторканні" політугрупування та їх озброєні бандугрупування. Саме завдяки цьому з 2005 року вперше за історію незалежної України стали скорочуватися вбивства на 7-5% щороку. Фактично була знищена система "злодіїв у законі" та "смотрящих" по областях.

3.Була забезпечена реальна свобода зібрань і чесність парламентських і президентських виборів. Розгони опозиційних мітингів та фальсифікації результатів не допускалися.

4.Відбувався перехід до цивілізованого автоматичного фіксування порушень дорожного руху. Втратили значення або були скасовані "блатні" номери.Смертність на дорогах впала на 30%.

5.Було припинене масштабне отруєння країни трамадолом, офіцери нового підрозділу спецоперацій під прикриттям почали виявляти міжнародні канали наркоторгівлі.

За цей час в міліції виросло багато нормальних профі, які відчули смак нормальної роботи без політичних заказух. Я знаю багато справжніх офіцерів, які в це повірили

Можна продовжувати й далі, але я розумію, що на кожен позитив можна привести й негатив.Це - результат "ручного управління", неможливості провести через парламент законодавчих змін.

Але є один, найважливіший результат. За цей час в міліції виросло багато нормальних профі, які відчули смак нормальної роботи без політичних заказух. Я знаю багато справжніх офіцерів, які в це повірили. Власне, ситуація, в якій я працював в цій системі - без нових законів і фінансування реформ - вимагала зробити ставку саме на людський фактор, який і визначатиме майбутнє цієї системи.

7.Пане Юрію! У 1708-1709 роках Іван Мазепа боровся за незалежність України і програв, після чого Україна наступні 200 років лишалася у складі Російської імперії. У 1917-1923 роках за незалежність України боролися лідери УНР і програли, після чого Україна 70 років була у складі СРСР. У2005-2009 роках помаранчева команда намагался зміцнити незалежність України, "розвернувши" її на Захід, і програла. Тепер, судячи з усього, нам"світить" Євразійський союз. Усі ці випадки між собою об'єднує те, що причиною поразок були міжусобиці поміж лідерами патріотів, що приводили їх та їхню політику до краху. Який, на Вашу думку, існує вихід із цього"порочного кола" української історії і де нам дістати далекоглядних лідерів? Здоров'я,мужності та віри Вам! З повагою, Нестор Писарчук, м. Київ

Несторе,питання, як Ви розумієте, дуже широке. Я багато думав над кривим колесом української історії. До 20 річниці Незалежності написав про це в газеті“Дзеркало тижня” (http://dt.ua/POLITICS/ukrayina_nepokirnih_dush-86420.html). На запитання,що робити, я спробував відповісти в тому ж виданні на річницю Помаранчевої революції.(http://dt.ua/POLITICS/zavdannya_na_nich-91881.html)

Читав відгуки читачів. Багато вважають, що шлях розбудови активного громадянського суспільства, який я пропоную, - задовгий і неефективний. Звичайно, в нашій ментальності давно вкорінилося отримати все одним зусиллям. Ми звично шукаємо легкі відповіді на важкі питання і відкидаємо довгі стратегії поведінки.Прочитав про це у Єжи Гедройця, великого польського симпатика України:дисциплінований поручик Володиєвський з романів Сенкевича “Потоп”, “Огнем і мечем” збудував польську державність по цеглині, а тінь отамана Заглоби і далі гасає українськими степами, рубаючи шаблюкою наліво і направо.

Моя відповідь проста і складна водночас. Роль інтелектуалів, митців, діячів культури - дати сенс суспільного життя в Україні. Роль суспільства - виходити з “крайніх хат” і разом, колективно окреслювати і вирішувати свої проблеми. В такій роботі обов'язково народяться нові лідери, яким можна довіряти. Це дуже важливо, щоб знову не обирати “надію нації” методом тика. Цей метод - добрий для того, щоб робити дітей, але не президентів та його команди.

Я закликаю керуватися чудовим принципом американського президента Теодора Рузвельта “Роби що можеш, з тим, що маєш, там, де ти є”

Якось Оксана Пахльовська порівняла 2 літературних символи: лінивого барина Манілова, в якого мрії про міст і альтанку так і залишилися причудами нероби, а книжка так і лежала роками відкритою на 14 сторінці, та Робінзона Крузо, який історією свого життя став символом нового, діяльного часу.

Я теж закликаю керуватися чудовим принципом американського президента Теодора Рузвельта “Роби що можеш, з тим, що маєш, там, де ти є”.

8. Добрый день, Юрий.Очень симпатизирую Вам лично. Переживаю за Вас. У меня к Вам вопрос. За время перебывания в СИЗО изменилось ли у Вас отношение к Януковичу и его окружению.Как Вы относитесь к судье Вовку и его действиям? Когда вы видите себя на воле?Видите ли Вы себя в политике? Считаете ли Вы виноватым в происходящем народ Украины? Ведь активность людей в разрезе защиты свободы лидеров оппозиции равна нулю.Почему? Андрей 32 года. Киев.

На 100 днів президенства Януковича я окреслив його владу формулою “красти, брехати і давити інакомислячих”. На жаль, життя довело, що я був правий.

Єдине, чим здивував Янукович, - це тим, що він хоче бути не главою олігархату, об'єднаного в ПР, а самодержцем. Як колись в анкеті писав російський цар Ніколай ІІ в графі“професія”: “Хозяин Земли Русской”.

Звідси -антиконституційна узурпація повноважень, звідси - одноосібна торгівля Севастополем і газотранспортною системою, звідси - племінна система управління і межигірський Версаль, звідси - загарбання Сім'єю найприбутковіших бізнесів, а в планах - землі.

В цілому я вважаю, що Янукович настільки протиставив себе всім прошаркам українського суспільства, що став приреченим на падіння. Коли це відбудеться - залежить від багатьох факторів, але головним є поява лідера, який запропонує конкретний План Євроремонту України. Думаю, що майбутні парламентські вибори дадуть відповідь на цей запит.

Я не хотів би бути депутатом, навіть якщо б була така юридична можливість

Щодо моїх планів, то я не хотів би бути депутатом, навіть якщо б була така юридична можливість. Але в політиці залишуся в будь-якому разі. Причому, в політиці конкретній, а не кабінетній. Впевнений, що мені є що сказати людям перед тим,як він обиратиме собі нову владу.

Думаю, що маю на це право хоча б тому, що завжди - і на Майдані, і на парламентських виборах-2007, і на президентських виборах-2010 - я виступав за об'єднання демократичних сил, поступаючись власним амбіціям та партійним інтересам. Двічі ми разом вигравали. На президентських виборах гору взяло розчарування і противсіхство,яке вдобрювали своїми чварами майже всі реєстрові демократи. Лише Тарасюк і Юрій Луценко закликали об'єднатися навколо єдиного демократичного кандидата, як і в 2004 р. Нас не почули. В результаті маємо життя, яке не дуже відрізняється від нашої з Юлею тюрми - та ж відсутність прав, свобод, перспектив і щастя.

І винити в цьому народ як мінімум нерозумно. Активність людей буде тоді, коли вони побачать лідера, готового “впиратися” за них. Тим, хто сьогодні не може зібрати людей на акції протесту, варто почати спілкуватися з народом без Шустера.

Я пам'ятаю, як ніхто не вірив в успіх Народної самооборони в грудні 2006, після мого зняття з посади в МВС. Але я пішов не на кулуарні міжпартійні тусовки, а поїхав до людей.

Ніколи не забуду тих зустрічей. Особливо в Луцьку і Рівному. За бортом - мінус 20, а на площі 20 тисяч припорошених снігом, але готових до походу на Верховну Зраду людей!

Знаєте, чому я вірю, що все це знову буде? В ці дні згадував Майдан, читав спогади про нього,і зрозумів, чому всі учасники згадують про Помаранчеву революцію з пафосом і захопленням. Майдан прочинив нам усім двері до України, про яку ми мріємо. В ці17 днів перемагали культурні, патріотичні, солідарні дії. Бізнесмени нарізали ковбасу пенсіонерам і студентам, всі старалися говорити українською, люди браталися, підтримували і довіряли вчора незнайомим людям. І головне - люди там відчували, що від них залежить доля їхньої держави. Це почуття - попри помилки і зради - невбиєнне. Так чи інакше, рано чи пізно - це повториться. І чим більше набухатиме грошима і кров'ю нинішнє самодержав'я - тим швидше.

9. Юрий Витальевич, держитесь, не дайте им себя сломать! Дай Бог, чтобы вся эта вакханалия закончилась! Суд над Вами - чистой воды политическое дело. Люди в Вас верят! Здоровья Вам! Михаил. Студент. Харьков.

Я сознательно остался в Украине, чтобы доказать, что не все продается и не все боятся. <...> Теперь я чувствую, что этот поступок помог многим людям в Украине и поэтому даже в камере - я счастлив

Спасибо за поддержку. За меня не переживайте. Я сознательно остался в Украине, чтобы доказать, что не все продается и не все боятся. Год назад я решил, что это мой долг как полевого командира Майдана. Теперь я чувствую, что этот поступок помог многим людям в Украине и поэтому даже в камере - я счастлив.

Привет Харькову. Знаю, что я перед ним в долгу. Однако, верю,что Ваш свободолюбивый город будет вспоминать гепо-мафию, как страшный, но закончившийся сон.

10. Петр Кицюк. Луценко із усіх представників влади за 20 років є найчесніший із усіх них, іноді смішний, іноді трохи наївний. Наївний тому що занадто вірив Юлі, тому що вона разом із Ющенком бездарні політики. Бандити не пускають його на волю бо бояться самі туди потрапити. Питання до нього: З ким він пов"язує свою політичну кар'єру у майбутньому? Надіюсь, що із Яценюком, адже він на сьогодні є найрозумніший і найперспективніший політик.

Уважаемый Юрий Витальевич, у меня вопрос: верите ли Вы, что с нынешним режимом можно договориться, чтоб Вас перестали так откровенно уничтожать? Согласны ли Вы, что нынешний Закон О выборах, при всех его недостатках, - единственная возможность попытаться набрать большинство в Раде и только таким путем положительно повлиять на Вашу судьбу? Прокуроры цинично комментируют показания свидетелей по Вашему делу и ничего с ними не сделать по закону. Да и самого закона уже в стране не существует. Я из партии Фронт змін и мы надеемся, что сможем изменить ситуацию. Во всяком случае, у меня это единственная надежда. С глубоким уважением к Вам, Ольга, г. Одесса

Петре.Олю. Дякую за слова підтримки. Повірте, це для мене сьогодні дуже важливо.Стосовно того, кого я підтримую, я б відповів так.

В2004 р. я приклав багато зусиль, щоб в І турі президентських виборів компанія О.Мороза, в якій я відповідав за агітаційну діяльність, йшла під гаслом: або за Мороза, або за Ющенка - але жодного голосу мафії Кучми - Януковича.

Одного вечора до мене додому прийшов Роман Безсмертний, приніс значок Нашої України і пляшку кон'яку. Він агітував мене перейти в їхню команду. Я ж його переконував, що без голосів усіх незадоволених кучмізмом, в т.ч. і електорату Мороза, ми не виграємо ІІ тур.

Роман Петрович тоді не погоджувався, казав, що це заскладна для людей схема. Хоча Безсмертний - на порядок кращий за мене політик, життя довело, що тоді я був правий. Без спільних зусиль всіх демократів не відбувся б ні Майдан, ні революція 2004 р. І хоч ще до виборів я характеризував Ющенка як “зайця в овечій шкурі”, але перемогти могла (і зараз може!) - тільки єдина, узгоджена кандидатура.

Так,після Майдану я був наївним, вірив, що робота всіх об'єднає

Так,після Майдану я був наївним, вірив, що робота всіх об'єднає. Виявилось, що працювати збиралися одиниці, більше було бажаючих ділити і заробляти.

Так,я вірив, що можна за круглим столом пересваритися, але дійти до спільного знаменника. Виявилося, що шепіт змов і шурхіт купюр глушили будь-які відверті слова.

Знаєте,скільки разів я старався звести за руки “вождів”? Навіть абракадабра НУ-НС була створена задля союзу демократів у 2007 р. Я наплював на повну можливість самостійного проходження в парламент - бо вірив, що Україні в парламенті треба51% демократів, а не 5% Народної Самооборони.

Дев'ять місяців дострокових виборів я прожив в машині. 370 зустрічей по всій Україні,від мінус 20 в Луцьку до плюс 38 в Знам'янці. Сотні тисяч на площах. Мільйони в бюлетенях. Узгоджений уряд, спільний спікер і прем'єр. На другий день Ющенко почав війну з Тимошенко...

Згадую про це не від бажання когось оголосити єдино винним. Винні всі політики, і так звані “молоді” - теж і я, звичайно.

Згадую,щоб пояснити свою думку - немає сьогодні ні партій, ні лідера, здатних самостійно змістити правлячого Кінг-Конга.

Немає сьогодні ні партій, ні лідера, здатних самостійно змістити правлячого Кінг-Конга... Тому вихід, як вчить Кама-сутра, там же, де й вхід: перш за все, треба відновити втрачену єдність демократів

Тому вихід, як вчить Кама-сутра, там же, де й вхід: перш за все, треба відновити втрачену єдність демократів. Я виступав за єдиний список, єдиних мажоритарних кандидатів, єдиного узгодженого спікера і прем'єра. Це - переможний варіант в 2012 р. З відомих всім причин цього не сталося. Ну, що ж - варіант “Б”, слабший, але можливий. Угода Тимошенко,Яценюка і Кличка про спільну програму, спільних кандидатів, спільний уряд. Це -екзамен для їх повернення до влади. Всі інші варіанти - не опозиція, а гра в піддавки з регіоналами.

Сподіваюсь,що я не виглядаю знову наївним:)

11.Дима Постолюк. Здраствуйте Юрий! Меня зовут Дмитрий, мне 24года, проживаю в Херсоне.Я 9 лет наблюдаю за Вашей политической карьерой и мне кажется, что тогда на Майдане Вы были настоящим! Не думали о власти и личной выгоде, а в первую очередь ставили интересы граждан Украины. Это была поистине великая победа над гнилой и позорной властью правившей Украиной после распада СССР. Так она тяжело нам досталась и так неумело и бездарно команда Ющенко так с ней обошлась. Мне не все известно о баталиях, происходивших внутри правительства, но факт на лицо - Вы утратили веру народа и придали сил Януковичу. Поверьте, много сейчас разочаровавшихся и в нем и, по правде, он заслуживает того, что о нем говорят! На днях я прочитал Ваш комментарий о том, что люди в Украине пассивные и не хотят принимать участие в акциях протеста. Люди просто утратили веру в политиков! Они теперь не ждут от них "покращення життя вже сьогодні",они устали слышать ложь и пустые обещания от правителей. На мой взгляд, в сложившейся ситуации во власти нужны новые люди! Время омолодить списки политически активной молодежью и за Вами потянуться люди. Тогда Вы будете лидером не кучки бизнесменов, которыми правят в первую очередь свои личные интересы, а молодых граждан этой страны, голодных к справедливости и процветанию родины! Я чуствую что такие люди принесут пользу всему государству, потому что Я ОДИН ИЗ НИХ!

P.S. Я верю в то что Вы не виновны в тех делах, которые Вам сейчас шьют, но это не может длиться вечно и, дай Бог,скоро Вы окажетесь на свободе.

Дима,здравствуй. Спасибо за веру и энергию, которая чувствуется в твоих словах. Хочу уточнить: я совсем не виню людей за пассивность. Наоборот, рад, что судя по активизации протестов Майдан не удалось ни оболгать, ни заставить забыть. Так и должно быть. Раз вкусившие победу люди никогда не будут пресмыкаться перед рожденными ползать, но купившими право воровать и лгать.

Меня действительно больше беспокоят застойные, постпораженческие настроения в политике верхов, а не низов.

Я не верю в чудесное явление нового Лидера народу

Я не верю в чудесное явление нового Лидера народу. Альтернативой Януковичу на сегодня и еще лет на 5 будут, наверное, оставаться Ю. Тимошенко, А. Яценюк и В.Кличко. У всех есть и "+" и "-". Но, я думаю, что выиграет тот, кто: 1) - сумеет избежать соблазна "чуть-чуть договориться” с Администрацией Президента; и 2) - сумеет обновить команду свежими, реально авторитетными в обществе людьми.

Уверен,что фокус с выбором нового Мессии, окруженного неизвестной командой вложившихся в него бизнесменов, - больше не пройдет. Теперь общество потребует плана действий и опытных, проверенных жизнью исполнителей.

Кстати,Дима, я никогда не был лидером кучки бизнесменов. Даю тебе слово, что место в списке Самообороны не стоило ни одному депутату ни одной гривны. Но, испытание прошли не все. И молодые, к сожалению, тоже продавались “тушками”. Отсюда вывод: депутатами должны становиться те, для кого потеря имени, общественный позор - важнее денег. Такие люди есть. Их сегодня можно увидеть в парламентской оппозиции и на улицах.

Рассчитываю,что ты - один из них.

P.S.Извини за “ты”, это от искренности и зависти к твоим 24 годам :)

12. Константин Сергеевич. Доброго времени суток, Юрий Витальевич. Собираетесь бороться с действующим режимом на свободе?

Добрый день, Константин Сергеевич. А разве есть сомнения?Я в меру возможностей делаю это и сейчас - ведь правда всегда была оружием, не так ли?

При этом я стараюсь не только аргументировано критиковать нынешнюю власть, но и предлагать ответы на извечный вопрос "что делать?".

На свободе я бы занялся не столько немедленными протестными маршами, сколько самоорганизацией людей

Поэтому на свободе я бы занялся не столько немедленными протестными маршами, сколько самоорганизацией людей. Без внутренней работы общества мы не сможем избежать разочарований в новой, наугад выбранной власти.

13. Диана Грибовская. Який стан Вашого здоров'я? Коли ми побачемо Вас на Майдані в перших рядах. Я та моя родина вітаємо Вас, Польового командира, з річницею Помаранчевого Майдану. Здоров'я, терпіння та мужності. Україна Вас підтримує.

Я не привчений публічно скаржитись на здоров'я.Його не так багато, як хотілось би рідним, але не так мало, як розраховують вороги :)

Якщо серйозно - то останніх 10 днів самопочуття покращилося. Відчуваю себе бадьоріше, менше п'ю знеболюючих.

Дякую за турботу і привітання. Саме такі листи для мене найкращі ліки.

14. Миша Карпын. Юрий Витальевич, если была бы возможность вернуть время назад, поступили бы по другому? (Имеется ввиду обвинения в оформлении на работу в МВД своего личного водителя Леонида Приступлюка и в нарушениях, связанных с предоставлением квартиры и начислением ему пенсии).

В суді на сьогодні заслухали 46 свідків. Всі, крім одного, заявили, що Луценко не давав жодних вказівок по працевлаштуванню, оформленню стажу, і т.п. щодо водія.Всі підтверджують, що проекти наказів готувалися у відповідності до нормативних документів. Всі заявляють, що не мали жодних сумнівів у законності цих рішень.Тому я не дуже розумію, як би я мав чинити по-іншому? Все, що я зробив - це дав команду оформити мого помічника, водія, і начальника охорони. Апарат підготував усі накази, аналогічні діям всіх попередніх і наступних міністрів. Два інших водії оформлювалися так само. Всі візи - на місці. Всі висновки кадрових комісій - також. Невже хтось повірить, що міністр трьохсоттисячного колективу може особисто вивчати особові справи при нагородженні, присвоєнні звання, чи визначенні стажу?

Все, що я зробив - це дав команду оформити мого помічника, водія, і начальника охорони. Апарат підготував усі накази, аналогічні діям всіх попередніх і наступних міністрів

Але в нашому ГПУ вирішили, що міністр внутрішніх справ "у невстановленому слідством місті, в період лютого 2005-го року" вступив у змову зі своїм водієм, щоб через чотири роки, після зняття і другого повернення на посаду,розікрасти бюджетні кошти в сумі 40 тисяч гривень. Ви в це вірите?

15. Власенко Оксана. Юрий Витальевич, почему именно Вы отдуваетесь за всех нас? Мне очень стыдно, что не могу ничем Вам помочь, и очень жаль, что такой искренний человек как Вы вынужден своим здоровьем и своей жизнью доказывать за всех нас, что мы не СКОТЫ!

Оксана, я не думаю, что я "отдуваюсь за всех".Причины расправы надо мной - это устранение конкурентов из реальной (а не коверной) политики, и желание мести. А степень испытаний - лишь способ проверить личность. И не стоит винить людей. В условиях постмайданных разборок,провалов и предательств многих (хоть, к счастью - не всех) политиков, винить людей - последнее дело. Скажу честно - я не чувствую себя предателем Майдана. Я живу в той же квартире, где жил до назначения министром. Я и моя жена ездим на автомобилях, купленных под банковский кредит. Наши дети не учатся за границей и не "мажорят" по ночам. Я не продал в милиции ни одной должности или уголовного дела. Я ошибался, но пахал с утра до ночи, зная, что на выборах мне нужно будет держать публичный ответ перед людьми. И я до последнего дня на свободе не боялся выступать перед любой аудиторией в любом регионе Украины.

И все равно - я знаю, что и я виноват в неудачах после Майдана. Поэтому собранные за неполный месяц 1 миллион подписей-поручительств за мое освобождение, для меня были очень важны. После этого не замечаешь ни стен камеры, ни воя овчарок за решеткой. Я выбрал политическую деятельность.Все эти годы после 2005-го я знал, что мне не простят того, что я делал и во что распространял веру. Как электрофизик скажу: проводники света часто попадают в изоляцию :)

Как электрофизик скажу: проводники света часто попадают в изоляцию :)

Поэтому не надо злиться из-за меня. Лучшая поддержка для меня сегодня - Ваша работа,направленная на то, чтобы из многих (вернее - большинства) "я", опять,как в 2004-м, возникло "мы". И все будет в порядке.

16. Виталий Синявский. Планируете ли Вы до парламентских выборов в октябре следующего года проводить процессы оптимизации внутри партии и не исключаете ли возможность объеденения Народной Самообороны с другими политическими силами, например, с партией Батьківщина. Спасибо

Я давно уже рекомендовал самооборонцам определиться со своим участком работы в реальных оппозиционных партиях:Батьківщина, Фронт Змін, Удар. Не хочу никого обидеть, но отдавать силы и разум заведомо непроходным проектам - означает помогать планам партии регионов. При этом я считаю, что лидеры указанных партий обязаны публично согласовать программу действий, кандидатов, и теневое правительство.Если они продемонстрируют умение сотрудничать и идти на компромиссы - получат победу. Если отложат все это "на потом" - наша дорога к светлому будущему опять окажется кольцевой.

17. Sergey Kalashnik. Юрий, здравствуйте,скажите, кто для Вас сейчас Виктор Ющенко?

Здравствуйте, Сергей! Ющенко для меня - человек, который вошел в пещеру побежденного Майданом Дракона и продал его шкуру врагу Майдана. Прямая политическая поддержка Януковича, страх перед бульдозером Партии регионов -питательная среда для нынешнего властного беспредела. И вина в этом В.Ющенко -очевидна.

18. Юрий Витальевич,почему, будучи министром внутренних дел, Вы не посадили тех, кто сейчас посадил вас? Сколько это им стоило? Светлана Иванова.

Есть категория людей, которые не верят на слово. И все же я вам абсолютно честно заявляю: в МВД я не продал ни одной должности, ни одного звания, ни одного уголовного дела. Иначе мне вряд ли бы "шили" тот бред,который написали в ГПУ.

в МВД я не продал ни одной должности, ни одного звания, ни одного уголовного дела. Иначе мне вряд ли бы "шили" тот бред, который написали в ГПУ

А теперь о том, как остались безнаказанными деятели режима, которые довели в 2004 году народ до Майдана. Два примера: один - из области экономических преступлений, другой - бандитизм в точном смысле этого слова.

1. Весной 2005 года в МВД без вызова повесткой явился экс-глава Фонда госимущества Михаил Чечетов. Он написал явку с повинной, текст которой можете посмотреть тут - http://www.nso.org.ua/docs/chechetov.html. Только по одному эпизоду с прихватизацией Криворожстали указанному экс-президентом Кучмой бизнесмену, государство потеряло 20 млрд гривен (эта цифра– результат сравнения "кулуарной" цены и цены открытого аукциона, который провела Ю.Тимошенко). Материалы должностного преступления согласно закону МВД передало в Генпрокуратуру. Там дело отлежалось и было закрыто. Генпрокурор стал членом Фракции ПР в парламенте, Чечетов без малейших видимых угрызений совести руководит законотворчеством кнопкодавов от ПР.

2. В 2006 году МВД заканчивало расследование по крымской банде "Сейлем", на счету которой больше 50 трупов. Ее лидер по кличке Меля был депутатом Крымского парламента от фракции "За Януковича". Когда Янукович в 2006 году стал премьером, он прямо сказал мне: "Ты там поаккуратнее с Сашей в Крыму". "С каким Сашей?", - удивился я. "Сам знаешь,с Мельниковым". Я вкратце объяснил ситуацию и сказал, что у меня такая работа –бандитов ловить. Как в детстве: казаки-разбойники.

Когда Янукович в 2006 году стал премьером, он прямо сказал мне: "Ты там поаккуратнее с Сашей в Крыму". "С каким Сашей?", - удивился я. "Сам знаешь,с Мельниковым". Я вкратце объяснил ситуацию и сказал, что у меня такая работа - бандитов ловить. Как в детстве: казаки-разбойники

Не знаю, на что рассчитывал Янукович. Но через пару месяцев Мельников и его подельники были задержаны по подозрению в причастности к убийству и привезены в Киев. Доказательства были собраны, но для ареста МВД было необходимо согласование Генпрокуратуры и решение суда. Замгенпрокурора Кузьмин лично вычеркнул Мельникова из документа. Мельников был выпущен по истечении 72 часов задержания. Со следующей недели Луценко начали снимать с должности. С девятой попытки регионалам это удалось. Мельников вскоре стал смотрящим по Крыму, а его подельники осуждены.

Уважаемая Светлана, я ни в коем случае не хочу сказать,что все виноваты, кроме меня. Я, конечно, ошибался. Но изо всех сил делал то,что обязан был делать. Мне не раз говорили мои генералы: брось, они тебе не простят. Но я не мог поверить, что всё это никому из политОлимпа не надо. И продолжал публично называть вещи своими именами. Наверное, для нормальной страны – с перебором публичности, да. Но я честно предупреждал общество об угрозе возрождения неприкасаемой клептократии в стране. Но выборы 2009 годы были свободными (даже сложно в это поверить всего через 2 года!) и люди избрали новую власть. Теперь она может победить коррупцию разве что суицидом. Или –новыми честными выборами.

19. Roma Kostuk. Юрик!! Помогу, чем смогу!! обращайся! картопли точно на пару лет хватит!))

- Ромик, тише! А то услышит Азаров - он, знаешь, какой до картохи с капустой падкий!

20. В свое время вы были первым политиком заявившим, что народный депутат Юрий Иванющенко - криминальный авторитет Юра Енакиевский. В то же время ваш коллега Геннадий Москаль говорит,что в свою бытность работы в правоохранительных органах о таком человеке не слышал. Как вы думаете, почему? Спасибо! Искренне, Александр Довгопол.

Я не просто об этом заявил, но и прямо из клетки суда привёл текст, который в90-е годы хранился в системе "Скорпион" Донецкого УБОПа.

С 2005 года роль Ю.Енакиевского в уголовном мире и вовсе была сведена к нулю. Хотя депутатом он на всякий случай стал

Г.Москаль об этом действительно мог не знать. В эти годы он чистил Крым от "Башмаков" и"Сейлема". И про енакиевского авторитета средней руки вряд ли что-то знал. А с2005 года роль Ю.Енакиевского в уголовном мире и вовсе была сведена к нулю.Хотя депутатом он на всякий случай стал. Именно тогда, анализируя списки разных партий, аналитический центр МВД и обратил на него внимание.

Поэтому мое заявление было правдивым. Когда перестает работать закон - начинают править воры в законе. Как экс-министр внутренних дел я, по-моему, был просто обязан об этом сказать. Иначе был бы той сторожевой собакой, которая не залаяла в нужный момент. Помните Конан Дойла?

21. Шановний пане Юрію, чи не вважаєте Ви себе винним за те, що зараз відбувається в Україні? Роман,Київ-Донецьк-Кіпр.

І себе також. Але не збираюся зациклюватися на посипанні голови попелом. За одного битого двох небитих дають.

22. Yuriy Sergienko. Юрий Витальевич, чем будете заниматься, когда Вас освободят? Храни Вас Бог!

Я залишуся публічним політиком, докладу всіх зусиль для зміни влади і країни.

23. Konstantin Matokhin. Какую помощь вам могут оказать граждане Украины живущие в США?

Костянтине. Дякую за небайдужість. Найкраща підтримка -згуртування однодумців навколо ідеї європейської демократичної країни. Інтернет Вам в поміч. Якщо зможете допомогти досвідом, ідеями громадським активістам в Україні - це буде допомогою і мені. Ну і, звичайно, можете брати участь у висловленні свого ставленні до української влади в рамках політичних акцій української діаспори, яка завжди займала активну, неугодовську позицію.

24. Юрий, держитесь! Очень Вами горжусь. Нет у нас сейчас лидеров такого масштаба, как Вы и Юлия Владимировна. Некому повести народ на борьбу с этой властью. В 2004 году была с Вами на Майдане. Ощущение счастья,чувство локтя, общность масс - этого не забыть. Вопрос: что делать оппозиции? Как им сплотиться? С уважением, Любовь Компаниец, Коммерческий директор ЗАО "Дион".

Уважаемая Любовь, спасибо! Поддержка таких, как Вы, для меня очень важна. Я как-то писал по поводу отношения к Ю.Тимошенко: поддержка своих в настоящее время - лучшая форма борьбы с властью.

А на Ваши вопросы я ответил немного ранее.

25. Добрый день. Вопрос заключается в следующем: обращались ли ваши адвокаты в Европейский суд по правам человека в г. Страсбурге в связи с тотальной дискриминацией прав человека и основных свобод, которые предусмотрены в конвенции прав человека и основных свобод? А.Забродин

Еще весной мы направили свою жалобу в Европейский суд по правам человека. Нашему обращению придали статус приоритетного. С нетерпением жду результата

Добрый день. Да, еще весной мы направили свою жалобу в Европейский суд по правам человека. Нашему обращению придали статус приоритетного. С нетерпением жду результата. И не только исходя из естественного личного интереса. Рассмотрение законности ареста по причине отказа признавать себя виновным, отказа давать показания до суда, а также выступлений в СМИ - очень важно для тысяч других арестантов.

Ведь совершенно ясно, что нельзя арестовывать за использование своих конституционных прав. Но, наверное, эта истина должна быть озвучена Европейским судом, чтобы прекратить сталинскую практику наших ГПУ им судов. Очень на это рассчитываю - ведь это придаст хоть какой-то смысл году, проведенному за решеткой.

26. Владимир Голубинский. Добрый день, пан Луценко! Я поклонник Майдана а, значит, и Ваш. Сейчас многое говорится о причинах поражения Майдана. И абсолютно все говорят о "коллективных" причинах. Я с этим не согласен. Только один-единственный Ющенко предал его. А,если бы кто-то и посягал бы на это, то нормальный Ющенко, используя всю мощь своего мандата Майдана, имел бы все шансы защитить Святые для всего Мира идеи Майдана. Но произошло ровно наоборот. Работая министром по квоте президента, Вы оказались в центре конфликта между Ющенко и Тимошенко, которая всегда поддерживала Вас максимально. Потому что президент выламывал Вам руки,заставляя действовать против идеалов Майдана и сталкивал Вас лбами с Тимошенко.Вы были с ней едины, и это бесило Ющенко. И, вдруг, незадолго до Вашего ареста, я был шокирован Вашими словами: "с иллюзией Ю.В. покончено".Что мы имеем сейчас? Майдан растоптан Ющенком. Вместо работы над единением Сил Майдана, Ющенко, прийдя к власти, немедленно начал сеять зёрна раздора в среде оранжевых. Ю.В. не воевала с Ющенко - она, как могла, СОПРОТИВЛЯЛАСЬ его разрушительной деятельности. Его неслыханное предательство осуждает весь Мир!Но что, по Вашему, предала ОНА? Почему ОНА - иллюзия? Зёрна раздора Ющенко дают всходы и сейчас. Многочисленные царьки оранжевого спектра не могут умерить свои личные амбиции и объединиться. Но, зато, в одном они очень даже едины - они с наслаждением дружат против Ю.В. Взять, к примеру, А.Гриценко. Программы их схожи как 2 капли воды. Но он люто её ненавидит за то, что в интересах своего противостояния в борьбе против ИУДЫ, она вынуждена была уволить Гриценка. Разве может ЛИЧНАЯ обида быть аргументом в деле объединения оранжевых? Почему я взял для примера Гриценка? Потому что он значительно умнее многих других оранжевых царьков. Но Вы, Ю.Л., не эти Другие! Поэтому и пишу Вам. Мне кажется, у Вас нет другого достойного выбора, кроме поддержки и объединения вокруг Ю.В. Это было бы вкладом в реальное возрождение идеалов Майдана!

Уважаемый Владимир, к сожалению, у меня нет возможности прочитать контекст этого моего выражения об утраченных иллюзиях. Но, в любом случае, я с 2007 года ни разу не ставил под сомнение союз демсил, которые тогда победили и сформировали коалиционное правительство во главе с Ю.Тимошенко. Достаточно проанализировать действия Самообороны и Луценко как политика, чтобы убедиться,что мы были надежными союзниками (хотя в цене были те, кто торговался).

Мы с ней с Юлией Владимировной Стрельцы. Во всех смыслах этого слова

Что касается сегодняшнего отношения с Юлией Владимировной, то они - неизменно товарищеские. Перечитайте мое письмо в связи с ее арестом (http://www.nso.org.ua/ua/analytics/9237) - убедитесь в искренности.

Да и как может быть иначе, если мы с ней Стрельцы. Во всех смыслах этого слова.

27. Bogdan Snigir. Юра, Вы чувствуете свою вину перед Колесниковым и Ахметовым?

Регионалы долго муссировали эту тему, что я должен извиниться перед Колесниковым. Даже подали это требование в суд. Суд я в результате выиграл, так как все действия по обвинению, аресту и т.п. господина Колесникова принимала исключительно Генеральная прокуратура. В 2007 году было даже уголовное дело о законности действий должностных лиц МВД в контексте дела Колесникова. Я тогда был в оппозиции и тем более убедительно выглядит результат– дело закрыто по отсутствию состава преступления.

Тем не менее, в 2009 году я имел возможность принести господину Колесникову извинения в личном порядке за отдельные некорректные высказывания. Ахметов предложил пожать руки. Что мы и сделали. Я считаю, что инцидент был исчерпан, хотя политически остаюсь противником и господина Колесникова, и Партии регионов.

28. Ю. Яворський. В важкі часи, часи випробувань найкраще проявляють себе, показують свою суть, люди, які тебе оточують. Хто найбільше розчарував і підтримав? Конкретно. Бажаю зберігати таку ж силу духу, як завжди. Тримайся. Банді залишилось ще не довго…

В тюрмі я зрозумів одну дуже важливу річ: любити легше. Ніж ненавидіти

Юра, ти знаєш, що в тюрмі я зрозумів одну дуже важливу річ: любити легше. Ніж ненавидіти. Ти мій старший товариш по Політеху,пам’ятаєш мій запальний характер. Він не змінився. Але імена зрадників і боягузів не беру в голову. Повір, що коли починаєш підсумовувати життя - а вже47! - розумієш, що зараховується лише позитив. Тому, якщо є можливість не звертати увагу на підлість, зраду, брехню тощо - раджу не множити зло.

Як вийду - обов’язково розповім про всіх, хто підтримав. Але не все можна сказати публічно - такий час.

29. Помню, отвечая на вопрос Корреспондента, не приведет ли повышение штрафов к росту коррупции в ГАИ, Вы ответили: "Не хочеш платити хабарнику, не порушуй". Почему "хабарнику", а не "штраф"? Вы понимали, что дали отмашку своей вертикали? С уважением Владимир Мотыка (vmotyka).

Пане Володимире, йшлося і про правильність підвищення штрафів, і про неприпустимість хабарництва. Я наполягав, що весь світ йде через автоматичну систему фіксації порушень. Це прибирає контакт ймовірного хабарника і хабародавача. Кореспондент не вірив - все рівно вони домовляться, тільки дорожче. Моя відповідь була б кращою, якби я сказав би Вашими словами.

Підтвердження правильної обраної стратегії - в цифрах, які не можна підтасувати. Це - смертельні випадки в ДТП. 2007 рік - 9,6 тисяч чоловік на рік загиблих, 2008 - 7,7 тисяч, 2009 - 5,3 тисячі чоловік. Ось ці чотири тисячі врятованих життів - наш результат в ДАІ тих років.

Недолік (і дуже відчутний) - відсутність єдиної комп’ютеризованої системи МВС. Ми її мали завершити у 2010 році. Тоді ми б мали нормальну систему сучасної дорожньої поліції, а не пости машинного доїння, будки яких знову повідкривав Могильов.

30. Yuriy Onyshkiv. Юрий Витальевич, а какие анекдоты сейчас популярны в СИЗО?

Тут смеются над тем же, что и у вас.

Особенно популярным персонажем стал Родион Киреев. Последний анекдот, что теперь к нему положено обращаться "Ваша шесть!"

Любят 95-й квартал. Ценят, когда программа "У світі рідких тварин" на Першому національному прерывается прямым включением речи Азарова на заседании Кабмина.

Особенно популярным персонажем стал Родион Киреев. Последний анекдот, что теперь к нему положено обращаться "Ваша шесть!".

31. Sta Botinkin. Уважаемый Юрий Витальевич, скажите, действовали бы Вы более решительно, находясь у власти в 2005-9 годах, если бы предполагали такое развитие событий, как сегодня. В том числе и по отношению к Вам. Не думаете ли Вы, что Ваше сегодняшнее положение (да и Тимошенко тоже) - следствие недостаточной решительности людей, находившихся у власти после ор. революции? С уважением, Ста.

Index. Здравствуйте уважаемый Юрий! Прежде всего, хочу поблагодарить Вас и ваших коллег, за предоставленную возможность задать вопрос. Большинство сознательных граждан нашей страны, кому небезразлична ее судьба, а так же людей, находящимися за ее пределами, внимательно следят за всеми процессами ,происходящими в Украине. В том числе, и теми, которые связаны с преследованиями оппозиции. Понимаем, что все это, лежит только в политической плоскости, а не стремлении правящей власти "установить истину". По сути, Украина,находятся в ситуации, равнозначной потери независимости и суверенитета. Для подобных выводов и заявлений, есть более чем достаточно оснований. Вы занимали должность Министра Внутренних Дел Украины, вплоть до прихода к власти Януковича, т.е. достаточно продолжительное время. На мой взгляд, Вы, в силу своего положения, обязанностей, возможностей и оказанного вам доверия народом Украины, не могли не знать, не иметь информации и не проанализировать подобный исход событий. Хочу сделать небольшое отступление:

- что делает хороший военоначальник (командир), который занял выгодную стратегическую позицию или рубеж? Вероятно, ставит боевые охранения, готовит плацдармы на случай отступления или внезапного нападения, засады, роет окопы, проводит линии связи,возводит укрепления, минные поля, надеюсь, вы поняли о каком "комлексе мер" я веду речь не в буквальном смысле, а переносном.

- что делает "плохой командир"? Он отдает приказ своим подчиненным обшарить все близлежащие окрестности в поисках самогонки, курей, жратвы и женщин легкого поведения, ведя беспечный образ жизни. Он думает, что выиграв сражение (баталию), он одержал победу в войне.

- что делает враг, который не разбит, а только понес небольшие потери, стремясь взять реванш? Он укрепляет боевые порядки, анализирует ошибки, усиливает слабые места, восстанавливает силы. И в удобный момент переходит в контратаку.

Итак, что будет если он нападет на "хорошего военоначальника", каковы его шансы победить? Думаю, Вы согласитесь, битва будет жаркой и преимущественно не на стороне нападающего. Во втором случае исход очевиден, враг без шума, снимет часовых,без одного выстрела разделается с его войском, а самого командира свяжет по рукам и ногам и бросит в темницу. Я не путаю ваши полномочия и полномочия главы СБУ. Но тем не менее, переход власти от предыдущего правительства Кучмы, происходил при известных вам обстоятельствах. И Вы были в равной степени ответственны перед народом, который привел Вас, Ющенко и Тимошенко к власти. В связи с этим,следующий вопрос: Почему лично Вы, Юрий, не предприняли адекватных мер для защиты Украины? А если предприняли, то почему они не сработали в нужный момент? С глубоким уважением, искренне сопереживаю за Вас. Желаю скорейшего освобождения свободы, счастья, здоровья и встречи с любимыми, родными и близкими людьми! Да хранит вас Господь! Слава Украине! P.S. Буду очень счастлив, если получу Ваш ответ. Index

Уважаемый Index, уважаемый Sta.

Во многих предыдущих ответах я постарался объяснить, как избежали наказания те,кто разграбил и затерроризировал страну. Все наши документы просто ложились под сукно ГПУ, которая стала генеральным могильником резонансных уголовных дел.Затем В.Ющенко подписал печально известный Меморандум с Партией регионов,который ввел неприкосновенность не только депутатов Верховной Рады, но и местных депутатов. Все попытки наказать за сепаратизм, фальсификацию выборов, разжигание антиукраинской пропаганды также хоронилось подконтрольным Януковичу ГПУ.

Мои и других членов правительства обращения к Ющенко о необходимости заставить работать Генпрокуратуру не имели никакого эффекта. На смену С.Пискуну, который стал депутатом от Партии регионов, пришел А.Медведько, 20 лет проработавший в Донбассе рука об руку с верхушкой регионалов.

Результат был предсказан Линой Костенко: "Непокаране зло регенерує себе".

При тотальном контроле над этим ключевым органом государственного обвинения Партия регионов чувствовала себя абсолютно безнаказанной, вплоть до избиения сотрудников Госохраны при взятии штурмом здания Генпрокуратуры.

На повторное назначение в 2008 году я согласился при условии назначения нового, принципиального и внепартийного Генпрокурора. Ющенко пообещал, а через месяц - умыл руки

Я все это видел, переживал, но ничего изменить не мог. На повторное назначение в 2008 году я согласился при условии назначения нового, принципиального и внепартийного Генпрокурора. Ющенко пообещал, а через месяц - умыл руки.

Естественный вопрос - почему ты, Луценко, в таких условиях не ушел с поста? Отвечу: в 2006 году я не баллотировался ни по одному списку, зная, что в результате меня снимут с должности. Но зато МВД обеспечило первые честные парламентские выборы, к которым ни у кого не было претензий.

Сдать МВД в канун решающих президентских выборов 2009 года я считал политической трусостью. Особенно в свете откровенного союза Ющенко и Януковича против Тимошенко. В рамках закона я сделал все, чтобы выборы были честными. Мы вычистили из списков юго-востока стони тысяч "мертвых душ". Мы сорвали план изготовления миллиона фальшивых бюллетеней в Донецкой области. Мы остановили попытки массового подкупа избирателей. Мы не допустили вакханалии массового подвоза простимулированного электората. В результате Янукович, который хвалился запланированным его штабом 15% отрывом, выиграл в 3%. Печально, но честно.Теперь уже ни для кого не секрет, что я буду делать то, что главной проблемой кампании Юлии Тимошенко стали ее штабы. Юля в сложнейших условиях кризиса, без какой-либо поддержки НБУ, ФГИ и президентской вертикали, все же удержала страну от экономического коллапса. И в это тяжелейшее время вся политкампания легла на ее плечи. Штабы просто по привычке уповали на ее авторитет, некоторые откровенно продались оппонентам. И те, и другие массово поехали на новогодние каникулы и прибыли с альпийским загаром ровно за 2-3 дня до второго тура.

Я сделал все, что мог. И Юлия Владимировна - тоже. Но при всем стремлении к победе мы, не в пример нашим оппонентам, не вышли за рамки закона. И своих билоконей с пидрахуями у нас не водилось

Если кто рассчитывал, что я буду делать то, что творила милиция в 2004 в пользу "своего" кандидата - зря. При всей поддержке Ю.Тимошенко, я и в мыслях не допускал использование милиции в фальсификациях. Это просто уничтожило бы все, во что я верю и что делал эти годы в МВД.

Так что, уважаемый Index, я сделал все, что мог. И Юлия Владимировна - тоже. Но при всем стремлении к победе мы, не в пример нашим оппонентам, не вышли за рамки закона. И своих билоконей с пидрахуями у нас не водилось. Кто-то назовет это слабостью, я же считаю, что это моральный залог будущих побед. Иначе - сотрется разница между демократией и авторитаризмом. И тогда вместо выбора - как в соседней стране: Пу-Пу-Ме, Пу-Пу-Ме.

32. Юрий Витальевич, если через несколько лет Вы снова вернетесь во власть, будете ли вы мстить?

Недавно прочитал очень важную книгу - "Дхаммападу". Это - собрание стихов и притч Будды, которые спустя 2,5 тысячи лет поражают своей глубиной и яркостью. Один из лучших - к Вашему вопросу:

"Зло, содеянное человеком,

Появляющееся в нем и вызванное им,

Разрушает этого глупца,

Как алмаз точит скалу, из которой он появился".

Корреспондент.net

СПЕЦТЕМА: Расследование событий 18 мая в Киеве
ТЕГИ: Юлия ТимошенкоЛуценкоЯнуковичСИЗО
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Читать комментарии