UA
 

Ігор Полович, генеральний директор Южно-Українського енергокомплексу: Скорочення ремонтів на місяць - наш подарунок жителям УкраїниРеклама

Корреспондент.biz,  16 декабря 2021, 13:00
0
2295
Ігор Полович, генеральний директор Южно-Українського енергокомплексу: Скорочення ремонтів на місяць - наш подарунок жителям України
Фото надане рекламодавцем

Цього року в зиму ми увійшли трьома працюючими блоками, підставивши надійне плече вітчизняній енергетиці у час, коли склалася вкрай складна ситуація з заповненням газосховищ та накопиченням вугілля на ТЕС.

Належна оцінка цього досягнення в масштабі держави ще попереду, а от високу оцінку діяльності Южно-Української АЕС від міжнародної організації колектив уже отримав. У травні за підсумками наради експертної групи регіонального центру ВАО АЕС з визначення рівнів взаємодії та підтримки атомних станцій, що входять до її складу, було підкреслено позитивні тренди зміни узагальненого індексу всіх южноукраїнських енергоблоків за трирічний період. Для ЮУАЕС за всіма 13 критеріями досягнуто першу - вищу - межу. Це найкращі результати діяльності станції. У порівнянні з попередніми роками вони істотно поліпшились і продовжують удосконалюватися.

Маю зазначити, що, попри пандемію, цього року було активним й міжнародне співробітництво. Зробили реальні кроки щодо співпраці з Паризьким регіональним центром ВАО АЕС. 2022-го саме він буде організатором чергової партнерської перевірки на ЮУАЕС. Тож чекаємо на прискіпливий погляд колег, який дозволить нашій станції стати ще безпечніше.

 

Головна місія нашого підприємства – безпечне виробництво електроенергії. На мою думку, колектив станції з цим завданням гідно впорався і цього року. Умов і шляхів досягнення нашої мети багато і, що найголовніше, - у цьому процесі не існує дрібниць. Щодо збільшення обсягу виробництва в 2021 році ми зробили декілька важливих кроків.

Так, завдяки оптимізації робіт ремонтну кампанію ми скоротили в загальному підсумку майже на 32 доби, виконавши все, що планувалося. Скорочення ремонтів на місяць - наш подарунок жителям України.

Увійшли в завершальну фазу масштабні інвестпроєкти, що реалізуються на нашому майданчику. Вони також покликані збільшити обсяги виробництва. 1 червня відбувся пуск випробування першого пускового комплексу (двох бризкальних басейнів) у рамках проєкту реконструкції техводопостачання Южно-Української АЕС. Його повна реалізація дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії на ЮУАЕС через високу температуру циркуляційної води та зняти обмеження потужності блоків, викликані недостатньою охолоджувальною здатністю Ташлицької водойми в теплу пору року. Завершити реконструкцію у повному обсязі планується в 2022 році. За розрахунками фахівців, введення в роботу п'яти бризкальних басейнів знизить температуру циркводи на 7°С, що дозволить щороку додатково виробляти майже 700 млн. кВт-год електроенергії.

Нині енергоблоки № 1, № 2, № 3 ЮУАЕС перебувають у стадії довгострокової експлуатації. Дозвіл на експлуатацію першого спливає наприкінці 2023-го. Попереду – чергова переоцінка безпеки. У вересні за допомогою колег з Хмельницької АЕС ми здійснили контроль корпусу реактора зсередини. Отримані результати засвідчили, що строк служби корпусу реактора і, як наслідок, виробниче життя енергоблока №1 можна продовжувати.

Невдовзі почнеться реалізація ще одного важливого проєкту – реконструкції Вознесенської ГЕС, яка давно не працює. Її відродження дасть можливість відновити важливий енергетичний об’єкт «зеленої» генерації та створити тут туристичну інфраструктуру. Потужність станції становитиме 9,5 МВт. Як відомо, малі ГЕС рентабельні та екологічні. Тож це буде значний внесок у розбудову екологічно чистих енергетичних систем загалом.

Реалізація цього проєкту розпочнеться наступного року. А от увійти в нього ми сподіваємося з іще одним важливим досягненням. До переліку з 13 пріоритетних для держави інвестпроєктів до 2023 року входить Ташлицька ГАЕС. До кінця року вона буде готова до пуску третього гідроагрегату. Введення його в експлуатацію збільшить маневрені потужності та підвищить надійність енергосистеми України. Третій гідроагрегат ТГАЕС – наш внесок в  енергонезалежність держави.

 

ТЕГИ: атомная энергетика
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Загрузка...