UA
 

На Южно-Українській АЕС випробують режим нормованого первинного регулювання частоти електроенергіїРеклама

Корреспондент.biz,  15 декабря 2021, 18:10
0
2635
На Южно-Українській АЕС випробують режим нормованого первинного регулювання частоти електроенергії
Фото надане рекламодавцем

Енергоблок №2 Южно-Української АЕС готується до випробувань режиму нормованого первинного регулювання частоти (НПРЧ).

На першому «мільйоннику» аналогічні випробування пройшли минулого місяця.

Таким чином реалізується ще один реальний крок з підготовки України до інтеграції в європейську континентальну енергосистему.

Аби таке об’єднання стало можливим, якість української електроенергії має відповідати європейським стандартам.  Зокрема, діапазон відхилень частоти від 50 Гц має складати ±0,02 Гц,  для цього енергосистема має автоматично коригувати потужність генерації.

Без залучення енергоблоків АЕС баланс між генерацією та споживанням, стабільна робота енергосистеми і, відповідно, виконання вимог синхронізації з ENTSO-Е неможливі. У рамках пріоритетного напряму розвитку вітчизняної енергетики на атомних станціях України модернізують системи регулювання та обладнання енергоблоків.

 

 

Випробуванню режиму НПРЧ на першому та другому южноукраїнських «мільйонниках» передувала повна реконструкція систем регулювання турбін. 2021 року обладнання додатково модернізували, зокрема, вдосконалили алгоритмічне забезпечення та переобладнали програмно-технічні комплекси. Ці заходи дозволили забезпечити високу точність підтримання частоти електроенергії.

Випробування режиму НПРЧ на енергоблоці №1 відбулися за програмою, розробленою фахівцями цеху теплової автоматики та вимірювань (ЦТАВ) ЮУАЕС. Процес проходив на двох рівнях потужності – 4 доби на потужності 600 МВт, а згодом ще 5 діб на 980 МВт. «Під час випробувань за реальною роботою енергоблока в режимі НПРЧ спостерігали представники Укренерго, які для цього прибули на майданчик АЕС. За попередніми висновками енергоблок №1 Южно-Української АЕС здатен забезпечувати нормоване первинне регулювання частоти електроенергії. Підтвердженням цьому стала  робота нашого першого блока в такому режимі протягом трьох годин», - констатував начальник ЦТАВ Михайло Васильченко.

Інтеграція об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України в об’єднання системних операторів з передачі електроенергії континентальної Європи (ENTSO-E) передбачена Угодою про Асоціацію між Україною та ЄС. Атомники розуміють: це дозволить підвищити надійність та збалансованість роботи вітчизняної енергосистеми, ефективність використання енергетичних ресурсів, а також значно збільшити експортні можливості української енергетичної генерації. Тож питанню випробування режиму нормованого первинного регулювання частоти (НПРЧ) на атомних енергоблоках – особлива увага. 

Інформація про ВП ЮУАЕС

ЮУАЕС – основа Южно-Українського енергетичного комплексу, розташованого на півдні України в Миколаївській області. Він забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки сумарною встановленою потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 9,8 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).

У 1996 році як відокремлений підрозділ підприємство увійшло до складу ДП «НАЕК «Енергоатом». За роки існування ВП ЮУАЕС вироблено понад 600 млрд кВт·год електричної енергії. ВП ЮУАЕС  сертифікований за міжнародними стандартами: ISO 9001:2015 «Система управління якістю. Вимоги», ISO 14001:2015 «Система екологічного керування. Вимоги та настанови щодо застосування», OHSAS 18001:2007 «Система управління гігієною та безпекою праці.

Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУАЕС

ТЕГИ: атомная энергетика
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Загрузка...