UA
 

Менторство для дітей у школі — новий тренд чи об'єктивна необхідність в сучасних реаліяхРеклама

Корреспондент.biz,  17 августа 2022, 19:30
0
698
Менторство для дітей у школі —  новий тренд чи об єктивна необхідність в сучасних реаліях
Фото: Надане рекламодавцем

Вже зовсім скоро — початок нового навчального року. Чи могли ми ще у 2021 році передбачити, що зустрічатимемо 1 вересня за таких умов? Ймовірно, що ні. Але попри складні часи, освіта — дуже цінна зброя у боротьбі з ворогом.

І це своїм прикладом демонструє Міжнародний ліцей STUDY ACADEMY High School, який готує українських учнів до вступу в найкращі університети України та рейтингові виші світу.

Вже 21 та 28 серпня ліцей запрошує всіх охочих на відкриття у Києві. Тим часом ми вирішили поспілкувалися з керівницею менторської служби ліцею STUDY ACADEMY High School Оксаною Карпенко про освітні можливості для українських школярів в нових реаліях, а також розглянули тонкощі менторства та його важливість в умовах сьогодення.

Оксано, будь ласка, розкажіть, що, на вашу думку, потрібно змінювати в наявній освітній системі?

Я вважаю, що ключова зміна, яка вже поступово відбувається в освітній системі, — це фокус на учні, його потребах, розвитку його сильних сторін. Для мене освіта — це комплексний розвиток дитини, а не лише обов’язкова академічна складова. Учень має розуміти, для чого він навчається, розуміти важливість освіти для себе.

Сьогодні як ніколи важливо надати підтримку дітям на шляху їхнього становлення, і саме менторські та психологічні служби відіграють в цьому значну роль.

Тема менторства поки є новою для нашої освітньої системи, але дуже цікавою та важливою. Можете більш детально розповісти, хто такий ментор та в чому його місія?

Так, менторство в Україні лише розвивається. Ментор — це спеціаліст з розвитку дитини, який має вищу педагогічну та/або психологічну освіту. Ментор є одночасно наставником, людиною-навігатором та провокатором у гарному сенсі слова. Менторство допомагає показати шляхи до своїх справжніх бажань та побудувати індивідуальну траєкторію навчання, чітко побачити образ свого майбутнього.

Ментор — це людина, як супроводжує дитину на її шляху до пошуку себе, забезпечує індивідуальний підхід до кожного учня.

До речі, всі школи зараз обіцяють індивідуальний підхід до учня, але як це можливо реалізувати на практиці? В класах навчаються понад 25 учнів, особливо зараз, коли багато шкіл не отримали дозвіл на відкриття.

Це дуже влучне питання і я хотіла також зробити акцент на ньому в розрізі менторства. Ми вважаємо, що учням майже неможливо досягнути значних успіхів у класах, де навчаються 25-30 школярів. І це не проблема учня, адже в кожного — свої сильні сторони, і наша задача їх показати, розвинути, а не йти за стандартною стратегією. В класичній освітній системі звикли приділяти час розвитку слабких сторін дитини замість того, щоб сфокусуватись на сильних сторонах.

Наведу приклад: дитині дуже подобається вивчати іноземні мови, вона вже вільно спілкується англійською. В той самий момент, дитині важко опанувати фізику і вона взагалі не цікавиться точними науками. Що роблять батьки: вони наймають репетитора з фізики, витрачають на це гроші, час, свої сили та сили дитини. Дитина демотивована, оскільки має займатись тим, що не подобається та не виходить. І головне: дитина не розуміє, навіщо вона це робить.

Що варто було б зробити: приділити увагу розвитку саме сильних сторін, ще більше розкрити потенціал дитини та ще більше зацікавити дитину вивченням цікавих для неї предметів. Основа менторства — фокус на розвитку сильних навичок.

Невже правильно взагалі не вивчати фізику? Здається, в закордонних школах саме така ідея, що дитина може обирати предмети для вивчення.

Ні, в нашій програмі STUDY Academy High School ми комбінуємо міжнародний досвід та українські вимоги. Кожен предмет — важливий, але в наших класах навчаються не більше 10 учнів, тож ми можемо бути гнучкими та адаптувати інтенсивність програми під кожного. Ми можемо приділити час кожному учню та разом опанувати складні чи незрозумілі теми.

Сьогодні учням важливо відчувати підтримку та індивідуальний підхід — не на словах, а на практиці. Учням важливо бути почутими, важливо, щоб вони не почувалися самотніми, для нас сьогодні це — пріоритет в їхньому розвитку на одному рівні з академічною підготовкою.

Гнучкість програми цього року важлива як ніколи. Як буде впливати безпекова ситуація на навчання? Чи взагалі можливо налаштувати якісне навчання за таких умов, з постійними сиренами?

Звісно, це непросто. Кожного дня наша команда працює над цим. Академічний департамент розробляє та адаптує плани уроків під сучасні реалії, безпековий відділ — затверджує евакуаційні стандарти. Але все ж таки, великою нашою перевагою є кількість учнів у класі. Викладач відповідає за 10 учнів та досить легко організовує евакуацію, а ментор в той самий час має повідомити батьків, що діти в безпеці.

Дякую, дуже цікаво! Будь ласка, розкажіть більше про ваш ліцей. В чому його відмінність від класичної школи?

Оскільки STUDY Academy High School — це частина групи компаній STUDYUA, яка вже 20 років займається міжнародною освітою, ми точно знаємо, чого не вистачає українським абітурієнтам при вступі до найкращих ВНЗ світу. Тому побудували програму таким чином, щоб поєднати міжнародну програму, стандарти та зберегти українську автентичність. Нам важливо, щоб після закінчення навчання в учня був вибір: до якого університету вступати та де будувати кар’єру.

 

Зараз діти, здається, взагалі не розуміють, чого хочуть, куди далі рухатись. У багатьох дітей взагалі відсутня мотивація навчатись і це зрозуміло, адже навіть багато дорослих на роздоріжжі. Як ви допомагаєте?

Саме це і є завданням менторської служби. Ми говоримо з учнями, ставимо їм запитання, інодінавіть провокуємо та змушуємо думати, дочуватися себе. Протягом всього навчання ми формуємо персональне портфоліо учня, де:

• слідкуємо за його траєкторією розвитку;
• підкреслюємо його сильні сторони;
• зазначаємо цілі дитини та супроводжуємо на цьому шляху.

До цього портфоліо обов'язково прикладаємо найкращі реалізовані проєкти учня та рекомендації, мотиваційні листи — це дуже допомагає при вступі до закордонного вишу.

Завдання Ліцею — мотивувати та допомагати школярам досягти академічних результатів, а задача менторської служби — повна реалізація потенціалу, комплексна підтримка та академічний супровід окремої дитини.

Зараз як ніколи важливо мати декілька варіантів після закінчення навчання в школі, тобто, мати план А та план Б. На вашу думку, поєднання міжнародної та української програми — це не завелике навантаження для українського учня?

Ми порівняли українську та міжнародну шкільні програми, і поєднали їх, залишивши найважливіші навчальні компоненти з обох програм. Таким чином, учні не вивчають обидві програми в повному обсязі — звісно, це було б дуже складно. Школярі вивчають лише ті предмети, що сьогодні насправді є актуальними та необхідними саме для них.

Для цього ми пропонуємо декілька варіантів поєднань програм. Наприклад, програма може передбачати більший акцент на міжнародній складовій, що викладається виключно англійською мовою. Інший варіант програми — з акцентом на українському навчальному стандарті та вивченні IT технології.

Більш детально ми розкажемо про це на презентації Ліцею 21 та 28 серпня. Я і команда особисто відповімо на всі запитання та поговоримо про нові освітні можливості для вашої дитини, адаптовані до умов та вимог сьогодення.

Будуємо нову Україну разом!

 

ТЕГИ: образованиеобучение
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Загрузка...