UA
 

Третьому енергоблоку Південноукраїнської АЕС - 35 роківРеклама

Корреспондент.biz,  20 сентября 2024, 15:50
0
10
Третьому енергоблоку Південноукраїнської АЕС - 35 років
Фото: надане рекламодавцем

20 вересня виповнилося 35 років з моменту енергетичного пуску третього «мільйонника» Південноукраїнської АЕС.

 

З початку експлуатації (з 1989 року) енергоблок виробив майже 205 млрд кВт-год електроенергії й сьогодні продовжує стояти на варті енергобезпеки та енергетичної незалежності України.

Генеральний директор філії «ВП ПАЕС» Вячеслав Стоянов привітав колектив з цією важливою подією, зазначивши, що надійна та безпечна експлуатація блока №3 і всієї станції є свідченням відповідальності й професіоналізму декількох поколінь південноукраїнських атомників. Особливого значення стабільна робота ПАЕС набула в умовах війни, коли агресор намагається знищити українську енергосистему.

 

За всю історію експлуатації третій енергоблок ПАЕС неодноразово ставав пілотним у впровадженні масштабних технічних проєктів. Зокрема, був першопроходцем у використанні ядерного палива альтернативного виробника. У 2018 році блок №3 став першим в країні, який повністю перейшов на паливо Westinghouse. Як згадують енергетики, це був тривалий, важливий і значущий етап робіт. Пілотна партія палива Westinghouse у кількості 6 збірок була завантажена на третій блок ще в 2005-му. За 5 років до активної зони блока було завантажено першу перевантажувальну партію, що складалася з 42 касет, згодом - другу. З 2018-го й до сьогодні третій блок працює виключно на паливі Westinghouse. За результатами дослідної експлуатації цей досвід було поширено на інші енергоблоки України.

Першим в Україні оперативний персонал блока №3 став навчатися долати найскладніші ситуації в режимі реального часу. Це стало можливим завдяки тому, що в 2013 році на ПАЕС завершився проєкт модернізації повномасштабного тренажера (ПМТ) блока №3, призначеного для практичної підготовки та підтримки кваліфікації оперативників. До складу ПМТ був включений унікальний для України модуль важких аварій. Відтоді тренажер нового покоління дозволяє атомникам задавати необхідні режими та вчитися долати різні екстремальні ситуації.

Активним періодом для енергетиків ПАЕС став процес продовження строку експлуатації третього енергоблока. Відповідно до нормативних документів України, рекомендацій МАГАТЕ та Асоціації західноєвропейських ядерних регулювальних органів для блока №3 у повному обсязі було розроблено звіти з усіх 14 чинників безпеки. Зокрема, було проаналізовано поточний стан систем і елементів, проведено кваліфікацію обладнання, визначено його залишковий ресурс на подальші роки експлуатації, а також реалізовано цілий комплекс робіт, пов'язаних з оцінкою рівня безпечної роботи третього «мільйонника» в надпроєктний період. У 2018 році в рамках місії SALTО експерти МАГАТЕ розглянули 6 напрямів діяльності АЕС і в контексті продовження строку експлуатації третього енергоблока дійшли висновку, що станція просунулася в царині управління старінням і розпочала виконання багатьох нових видів робіт з підготовки блока до безпечної довгострокової експлуатації.

 

23 грудня 2019 року Колегія ДІЯРУ затвердила Висновок державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблока №3 ПАЕС і визнала обґрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблока в подальші 10 років. А 26 грудня НАЕК «Енергоатом» отримав ліцензію на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки енергоблока №3 ПАЕС». Дію Ліцензії продовжено до 10 лютого 2030 року.

Сьогодні персонал ПАЕС безпечно експлуатує третій блок за всіма міжнародними стандартами, навіть в умовах загроз, які несуть російські окупанти. «Надійність роботи третього енергоблока – це приклад поєднання високої культури безпеки та унікального багаторічного досвіду, який у нинішніх складних умовах демонструє колектив Південноукраїнського енергокомплексу. Я впевнений, що висока кваліфікація персоналу дозволить нам і надалі робити вагомий внесок у зміцнення енергетичної безпеки нашої держави», - наголосив Вячеслав Стоянов.

 

Наталя КАРТАШОВА

 

ТЕГИ: энергетикаатомная энергетика
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Загрузка...