UA
 

Сто тисяч євро за біблійний текст про святість неділі

21 марта 2011, 17:02
0
2055
Сто тисяч євро за біблійний текст про святість неділі

У священиків з\'явилася унікальна можливість підтвердити Біблією легітимність святості неділі, а також отримати за це винагороду в розмірі ста тисяч євро.

     Щодня, вранці і ввечері читаючи за звичаєм Святе Письмо, кожного разу дивуюся – чому в нашому суспільстві, що вважає себе християнським, святкують неділю, якщо про святість неділі немає жодної згадки ні в Старому, ні в Новому Заповіті? Розумію, що історія питання “субота чи неділя?” має багатовікову дискусію, але заради справедливості потрібно врешті-решт визначитися – або повернутися до джерел християнської віри і святити суботу згідно четвертої Божої заповіді, або ж відкрито заявити про ігнорування однієї з десяти заповідей Закону Божого.

     Хоча Святе Письмо на сьогодні має майже кожна людина, свою пропозицію я адресую в першу чергу не простим віруючим, а священикам, які навчають народ у храмах. Отже, я обіцяю виплатити сто тисяч євро за біблійний текст про святість неділі. Ось моя електронна адреса – [email protected], на яку і прошу вислати потрібний біблійний текст, а також ваші банківські реквізити. Як тільки я побачу позитивну відповідь, то негайно зобов'язуюсь перевести гроші на зазначений вами рахунок. І ще один важливий момент – це повинен бути не просто текст, в якому згаданий перший день тижня, а текст, в якому йде мова про святість неділі, як, наприклад, у книзі пророка Ісаї 58:13, 14 Бог говорить про святість суботи: “Якщо ти стримаєш ногу свою ради суботи від виконання своїх забаганок у день Мій святий, і будеш називати суботу приємністю, днем ​​Господнім святим та шанованим, і її пошануєш”. 

     Заради об’єктивності мушу визнати, що я не є першою людиною, яка підняла питання про відсутність біблійного підтвердження святості неділі. Католицький кардинал Джеймс Гіббонс у своїй книзі "Віра наших батьків" написав: “Ви можете прочитати Біблію від Буття до Об'явлення і не знайдете жодного рядка, який би підтверджував освячення недільного дня. Святе Письмо зобов'язує до релігійного дотримання суботи. Якщо бажаєте дотримуватися вчення Біблії, поклоняйтеся в суботу. Але Церква говорить, що традиція стоїть вище від Біблії, і ми встановили неділю. Ми змінили день, згідно з авторитетом Церкви”.

     Виявляється, що святкування неділі – це не тільки пережиток комуністичного минулого, але ще й давня богословська помилка, допущена учасниками Лаодикійського Собору в IV столітті. Історик Артур П. Стенлі зазначає: “Збереження за недільним днем старого язичницького назви “день сонця” (Dies solis) значною мірою пояснюється сумішшю язичницьких і християнських почуттів, з якими перший день тижня був рекомендований Константином свої підлеглим як “високошановий день сонця” (“Історія Східної Церкви”, ст. 184). Як відомо, на початку IV століття римський імператор Костянтин навернувся в християнство. Прагнучи об'єднати імперію він знайшов ідеальне рішення – якщо християни будуть святити неділю на згадку про воскресіння Христа, то язичники із задоволенням продовжать поклонятися в неділю, так як вони вже довгий час поклоняються в цей день сонцю. Логічно все обміркувавши, імператор Костянтин в 321 році після Р.Х. видав перший в історії недільний закон, в якому оголосив: “У високоповажний день сонця нехай відпочивають усі судді, міське населення і ремісники”. Цивільне законодавство Константина незадовго після цього було ратифіковане і прийняте на Лаодикійському Соборі. Вельми сумно, що автори перенесення суботи на неділю випустили з уваги той факт, що це рішення не грунтується на новозавітних книгах Святого Письма, зібраних в канон на цьому ж Соборі. Фактично це рішення ідентичне з фарисейським корваном (Матвія 15:3), який аргументувався благими намірами, але по суті був порушенням п’ятої Божої заповіді. 

     Часто можна почути, що християни аргументують своє рішення святкувати неділю тим фактом, Ісу воскрес в неділю, і що вони чинять так на честь воскресіння Господа. Дійсно, Ісус воскрес в неділю, але не сказав святити цей день. У Святому Письмі читаємо, що і Христос (Луки 4:16), і апостоли (Дії 16:13) святкували за звичаєм суботу. Якщо б мали відбутися зміни в одній з десяти Божих заповідей, Ісус обов'язково про це сказав би Своїм учням. 

     Першоапостольська Церква дотримувалася всіх заповідей Декалогу включно з четвертою про святість суботи. Ось тільки деякі історичні відомості. Іосиф Флавій пише: “Немає жодного грецького або варварського міста, жодної такої нації, куди б не проник звичай відпочивати в сьомий день!” (M'Clatchie, Notes and Queries on China and Japan, edited by Dennys, Vol. 4, Nos. 7, 8, p. 100). Про ставлення ранніх християн до суботи Господньої говориться наступне: “Перші християни відчували велике благоговіння перед суботою і проводили цей день в поклонінні і проповідях. І, поза всяким сумнівом, вони взяли це від самих апостолів, що підтверджують кілька письмових свідчень з цього питання” (Dialogues on the Lord's Day, p. 189. London: 1701, by Dr. Т. Н. Morer, a Churcli of England divine). “Сьомий день, субота, урочисто відзначавсяХристом, апостолами, простими християнами до Лаодикійського собору, який скасував його” (Dissertation on the Lord's Day, pp. 33, 34, 44) (Dissertation on the Lord's Day, pp. 33, 34, 44).

     Ще раз звертаюся до священиків – якщо ви не згодні з написаним, то прошу відкрити Святе Письмо і надати біблійне підтвердження святості неділі. Це дослідження в будь-якому випадку буде корисним для вас, бо у випадку наявності тексту ви зможете не тільки зробити багато добрих справ за отримані гроші, але й зміцнити свою віру. Якщо ж не зможете знайти біблійного підтвердження святості неділі, то зробите належні висновки заради порятунку як своєї душі, так і тих, хто слухає вас, упорядкувавши своє життя з Божою волею, написаною Ним в десяти простих і зрозумілих приписах морального кодексу.

     Микола Гунько
     м. Чернівці 

Пресс-релизы размещаются на платной основе в раздел Пресс-релизы

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Читать комментарии
Загрузка...