UA
 

Ще одна ступінь свободиСпецпроект

Корреспондент.net,  30 августа 2021, 23:40
0
23218
Ще одна ступінь свободи

По історії одного з флагманів українського мобільного зв’язку можна вивчати літопис розвитку суспільства, зміни у світогляді та звичках, суспільних течіях та можливостях для підприємців

Наші батьки пам’ятають таке поняття, як черга на квартирний телефон. Та що казати — ще в другій половині 90-х отримати квартирний телефон було доволі складно. Але вже тоді було зрозуміло, що крига скресла і все буде по-іншому.

Адже 9 грудня 1997 року перший дзвінок у мережі Київстар здійснив тодішній міністр зв’язку Дмитро Худолій. Це був другий в Україні мобільний оператор, і саме з цього моменту виник ринок, який все поставив на місця.

Конкуренція була шаленою. В 1998 році Київстар першим в Україні почав надавати послугу SMS. Наразі ми хутко переїжджаємо до месенджерів і, можливо, SMS колись відійдуть в історію, як відійшли факси. Але то був стрибок у технологіях. Як і доступ до мобільного інтернету у 2000 році. Саме тоді Київстар першим в Україні почав надавати послугу доступу до мобільного інтернету за технологією WAP, а також першим на телеком-ринку запровадив безоплатні вхідні дзвінки всередині мережі.

Що відбулося? Користувачів інтернету відв’язали від кабелів. Вони отримали на початку доволі повільний інтернет, але то був прорив.

 

Проте свобода — не тільки з технологічних новацій, але й з сервісних. У 1999 році Київстар вивів на ринок безконтрактну форму обслуговування. З того часу підключитися до мобільного зв’язку можна без пред’явлення паспорта. Сподіваємось, така можливість збережеться й надалі.

Хоча технології розвивались наввипередки з нашими очікуваннями: у 2004 році Київстар продемонстрував EDGE — принципово нову технологію високошвидкісної мобільної передачі даних. З цього моменту з мобільного можна було навіть відео дивитись. Це реально відчувалось як диво.

І тут знову про інноваційні сервіси: 2013 рік — Київстар першим серед мобільних операторів України вийшов на ринок мобільної комерції. Його клієнтам стала доступна послуга Мобільні гроші, яка дозволяє здійснювати оплату безпосередньо з мобільного телефону за товари й послуги різних компаній. А у 2016 році перший в Україні інтелектуальний чат-бот Зоряна почав обслуговувати абонентів Київстар.

Десь з початку 2000-х, коли тарифи вже стали доволі демократичними завдяки масовому припливу абонентів, користувачі мобільного зв’язку отримали можливість купувати мобільні телефони дітям. І це значно посилило безпеку дітей. В тому числі завдяки сервісу моніторингу місцезнаходження телефону. Скільки батьківських сердець врятував цей сервіс і загалом можливість мати безперебійний зв’язок з дитиною, годі й згадувати. Проте у 2017 році Київстар пішов далі — стартувала програма Пошук дітей, спільна ініціатива мобільного оператора та Національної поліції України.

Київстар з 2017 року входить до складу VEON, однієї з найбільших у світі інтегрованих телекомунікаційних компаній, з головним офісом у Нідерландах. Компанія працює на дев’яти телеком-ринках, обслуговуючи 212 млн абонентів. Акції VEON є в лістингу NASDAQ (Нью-Йорк) та Euronext (Амстердам).

Технології продовжували розвиватися, і у 2018 році Україна отримала зв’язок стандарту 4G. І в цей момент Київстар вдався до дуже відповідального вчинку: для того щоб у всіх мобільних операторів були рівні можливості розвивати швидкісний мобільний інтернет, компанія добровільно передала державі частину радіочастот діапазону 1800 МГц і 900 МГц, які були перерозподілені між іншими мобільними операторами. Такий вчинок міг дозволити собі хіба що справжній лідер, який не побоюється втрати позицій.

Власне, у 2019 році це припущення отримало підтвердження: Київстар став лідером за швидкістю мобільного інтернету за версією міжнародних компаній Ookla і nPerf. В тому ж році Київстар отримав ще один доказ інноваційного лідерства: Microsoft обрав компанію на роль свого стратегічного партнера для розвитку в Україні сучасних технологічних рішень.

 

На компанію припадає 45% усіх капітальних витрат телеком-ринку України. У 2020 році капітальні інвестиції Київстар разом з платою за ліцензії на 4G (6,4 млрд грн) склали 1,3% обсягу всіх капітальних інвестицій в Україні.

За роки роботи в Україні компанія залучила до національного телеком-ринку $5 млрд інвестицій та сплатила до державної скарбниці понад 70 млрд грн податків та інших зборів.

Як Київстар зростав разом з країною

1997 рік: 75 робітників, перший дзвінок у власній мережі.

2021 рік:

- Найбільший телеком оператор України - 27 мільйонів абонентів мобільного та фіксованого зв'язку.
- Компанія - єдиний повноцінний провайдер конвергентних послуг в Україні, а також один з лідерів в сегменті OTT TV(телебачення через інтернет).
- Лідер по покриттю населених пунктів мобільним зв'язком 4G. На 1 кв.2021 - близько 15 тисяч населених пунктів з 4G, в яких проживає 87,8% населення України.
- Щільне та якісне покриття забезпечують біля 40 тис базових станцій мобільного зв’зяку.
- Компанія використовує власну волоконно-оптичну мережу загальною протяжністю 44 тисяч км
- За результатами тестів у додатку Speedtest від міжнародної компанії Ookla Київстар відзначили як оператора із найвищою середньою швидкістю мобільного інтернету та найбільшим мобільним покриттям в Україні.

Екосистема для стартапів та бізнесу

- Своїм клієнтам Київстар надає інноваційні рішення з використанням Big Data, IoT, Cloud solutions, мобільні фінансові послуги та інші. 
- Бізнес-клієнти можуть отримувати послуги на базі продуктів Office 360, Azure Stack, віртуальної мобільної АТС тощо.
- Для стартап-компаній створена унікальна платформа Open API з можливістю використовувати аналітичні дані оператора для  розробки цифрових продуктів.

Сталий розвиток та соціальна відповідальність

- Компанія керується своєю місією «Змінювати Україну, створювати нові можливості для людей».
Компанія запровадила низку ініціатив для підтримки різних верств населення:
Онлайн-школа мобільної грамотності для старшого покоління -  "Смартфон для батьків".
- Інформаційно-просвітницький портал про небезпеку для дітей в інтернеті - StopSexтинг.
- Підтримка духу підприємництва та технологічних навичок у молоді - Kyivstar Business Hub.
- Програма SMS-благодійності "Дитяча надія".
- Спільна ініціатива з Національною поліцією України "Пошук Дітей".
- Програма "Інновації та підприємництво" в освітніх дитячих таборах "GoCamp".
- Активна підтримка здорового способу життя та волонтерських ініціатив.

Повернутися до проєкту

ТЕГИ: УкраинаМобильная связьДень НезависимостиКиевстар
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.