UA
 

Перші Моли, як це починалосяСпецпроект

Корреспондент.net,  31 августа 2021, 19:40
0
7375
    Перші Моли, як це починалося
ТРЦ "Караван Outlet", м. Київ

Шопінг разом з розвагами – це однозначно прикмета нової економіки та нового способу життя. Вперше таку можливість співвітчизники отримали майже 20 років тому. Хто це все привніс в Україну?

Свою незалежність Україна зустрічала з лютим товарним дефіцитом на додачу. Порожні полиці та нестримна інфляція – придбати необхідне було надскладною справою. Лише через кілька років з'явилися перші супермаркети, де можна було знайти навіть вельми дивовижні продукти. Але покупка речей і побутової техніки ще була процесом далеким від європейських стандартів: рідкісні бутики з космічними цінами іноді сусідили з речовими ринками та універмагами радянських часів. Справи поступово покращуватися, але повільно, приблизно з тією ж швидкістю, з якою тоді зростали доходи українців.

Нарешті у 2003 році в Києві відкрився перший торговельно-розважальний центр – це був Караван Megastore, перший в Україні професійно реалізований проєкт в популярному західному форматі shopping mall. І ті часи його площа вражала уяву – 57,6 тисяч квадратних метрів, де було, здається, усе: продовольчий мегамаркет, різноманітні магазини, сервіси, розваги, кафе та ресторани. Згодом мережа Караванів поповнилася ТРЦ і в інших містах-мільйонниках – Харкові та Дніпрі, а щомісячний потік через них наразі можна порівняти з 7% дорослого населення країни.

ТРЦ "Караван Outlet", м. Київ

Розвиток мережі взяла до рук девелоперська компанія DCH Infrastructure & Real Estate, яка входить в групу компаній DCH – одного з найбільших українських бізнесів з 20-річною історією успіху. Засновник і президент DCH – Олександр Ярославський – один із найвідоміших вітчизняних бізнесменів, промисловець, меценат, громадський діяч, генеральний інвестор підготовки Харкова до Євро-2012.

Після того, як київський Караван MegaStore успішно пропрацював близько півтора десятка років, у 2019 він зазнав серйозної реконструкції, щоб відкрити свої двері в піонерському для України форматі великого міського аутлет-центра. Зараз тут зібрані понад 50 магазинів популярних брендів у форматі аутлет, продуктовий гіпермаркет Ашан, перший в столиці кінотеатр-дискаунтер, сучасний ролердром, а також дитячий розважальний центр FlyKids.

У Харків мережа Караван прийшла у 2006 році. Став в пригоді досвід, напрацьований в столичному ТРЦ, сприяло й те, що в країні вже вирував відвертий економічний бум. Тому побудований в місті-мільйоннику ТРЦ площею 85 тис. кв. м легко зібрав під своїм дахом понад 250 популярних брендів. Він і досі залишається найпопулярнішим в регіоні шопінг-моллом – його відвідує близько 10 мільйонів гостей на рік. Проте спиняти розвиток Караван не планує – в травні 2021 почалася масштабна реконструкція, яка пройде рекордними темпами та завершиться вже восени. Інвестиції складуть близько 9,5 млн доларів.

Візуалізація проектуреконструкціїТРЦ "Харків" (завершення- листопад2021)

Городяни з нетерпінням очікують новий образ харківського Каравану – як зовнішнього вигляду, так і внутрішнього змісту. Харківський Караван стане ще більше відповідати букві "Р" – розважальний: буде встановлено сучасне мультимедійне обладнання, майже вдвічі збільшено фудкорт, оновлено екстер’єр та всі торговельні галереї. З’являться нові сервіси: автоматичні камери схову речей, акустичні кабіни для дзвінків, станції підзарядки гаджетів та багато іншого. І, звичайно, в процесі реновації підвищать енергоефективність об'єкта – що, між іншим, не тільки віяння часу, але й перевага для бізнесів орендарів.

“Ми відчуваємо себе органічною частиною міської інфраструктури та будемо розвиватися в цьому напрямку, інвестуючи в створення мультифункціонального громадського простору, адаптації його під потреби молодіжної аудиторії, сімей з дітьми, фахівців, які шукають комфортний коворкінг і відвідувачів, що цінують цікаве дозвілля, – так розкривала напрямки реновації харківського Каравану генеральний директор DCH Infrastructure & Real Estate Ірина Поварчук. Наша мета – відповідати всім найсучаснішим вимогам до зручності, сервісу, розваг, шопінгу. Ми хочемо приємно здивувати нашого відвідувача, і, я впевнена, ми це зможемо”.

У Дніпрі ТРЦ Караван був відкритий у 2008 році, а друга черга (що, між іншим, вміщує величезний кінотеатр), відчинила свої двері для відвідувачів у непростому 2014 році. Окрім кількох сотень магазинів різних брендів він може похвалитися наявністю таких магнітів як сучасний кінотеатр, льодова арена, найкращій в місті скеледром, парк дитячих розваг та меблевий гіпермаркет, тож недивно, що найбільший ТРЦ лівобережної частини міста відвідують не лише жителі Дніпра, а й передмість, наприклад міста Кам'янське.

ТРЦ "Караван" м. Дніпро

Що й казати, енергійний розвиток мережі «Караван» став відлунням не менш бурхливих процесів всередині нашої країни. Стрімке розповсюдження нових, цивілізованих форматів  роздрібної торгівлі, сфери послуг, підсилення запита суспільства на комфортний та емоційно наповнений шопінг, а також цікавий і різноманітний відпочинок призвели до появи сучасних, просторих торговельно-розважальних центрів. Ці об’єкти стали своєрідними лайф-стайл майданчиками, важливою частиною інфраструктури міст та їх окрасою.

Повернутися до проєкту

ТЕГИ: УкраинабизнесДень Независимоститорговый центр
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.