UA
 

Вища освіта в Чехії – вступ, навчання і перспективиРеклама

Корреспондент.biz,  13 апреля 2020, 12:35
0
380
Вища освіта в Чехії – вступ, навчання і перспективи

Вибір європейського університету – справа непроста, адже потрібно врахувати багато чинників.

Наприклад, вартість, мова навчання і особливості процесу, перспективи.. До цього варто додати, що доведеться їхати в іншу країну і адаптуватися, це може бути найскладнішим етапом. Ми знаємо, як водночас вирішити кілька важливих перерахованих проблем. Це навчання в Чехії, європейській країні зі схожим менталітетом. Головні плюси: недорого, близько до України, диплом європейського рівня.

 

Головні особливості вступу та навчання

Отже, виші Чехії класично діляться на державні й приватні. У першому випадку можна вчитися безкоштовно, але потрібне високе знання чеської мови. Це головна вимога для іноземних абітурієнтів – підтвердити свій рівень тестом. Зазвичай для цього слід попередньо пройти курси, можна при навчальному закладі. Ця мова не зовсім схожа на українську, але знаходиться в одній з нею групі, вивчити реально.

Другий варіант – піти в приватний ВНЗ, де можна вчитися англійською. Цей варіант підходить тим, у кого рівень цієї мови високий або є час підучитися. Ще один нюанс – оплата, тут доведеться викласти чеські крони. Далі ми розглянемо умови вступу та навчання в безкоштовних університетах, адже далеко не всі готові платити.

 

Які нюанси вступу?

Перший і найголовніший – невідповідність української і чеської систем середньої освіти. Йдеться про термін навчання, в Чехії це аж 13 років. Тільки коли іноземець «довчиться» потрібний термін, він зможе подати заявку на вступ. Один із варіантів – закінчення місцевої старшої школи, після якої видається диплом Maturita. Альтернатива без виїзду за кордон – провчитися на батьківщині 1-2 курси в університеті на схожій спеціальності, паралельно пройти курси мови. В цей час доведеться здавати багато письмових робіт, часу може не вистачати. На поміч прийде ресурс essay writer. Після навчання в Україні можна спробувати перевестися в чеський вищий навчальний заклад.          

Отже, головна вимога при вступі – дуже високий рівень знання мови. Якщо абітурієнт покаже, що може повноцінно вчитися чеською, навіть невисокі бали атестата не зіпсують ситуацію.

 

Кредитна система – більше самостійності

Можливість організувати навчальний процес – одна з головних переваг навчання в Чехії. Студент може вибрати першу або другу половину дня для відвідування занять, а решту часу займатися спортом, хобі чи підробітком. Навчальний рік стандартно складається з двох семестрів-кредитів. Зимова сесія займає місяць, а річна може розтягнутися з червня по вересень. Це і буде період канікул. У цей час дозволяється проходити практику чи стажування навіть за кордоном. Непоганий шанс поїхати не просто в сусідню країну, а й в США, Канаду. Одна з таких освітніх програм – «Еразмус» дозволяє їздити по світу близько року.

Отже, після вступу на бакалаврат потрібно провчитися 3-4 роки, можна прискорити процес, якщо швидше «закривати» кредити. Якщо потрібно розтягнути час навчання, доведеться доплатити. Магістратура (ступені MA або Mgr) забирає 2-3 роки, після неї можна піти на повноцінну роботу. Докторантура (Dr або PhD) – це дворічна програма, вона завершується захистом дисертації.

Підіб’ємо підсумки. Вчитися в Чехії престижно і доволі вигідно. У випадку вступу до державного ВНЗ не доведеться платити, а план навчання можна організувати самостійно. Головне питання: чи потягне студент високий рівень чеської мови? Відповідь така: якщо є мотивація і час на підготовку, все може вдатися.

 

ТЕГИ: образованиеЧехиявысшее образованиеобучение

Пресс-релизы размещаются на платной основе в раздел Пресс-релизы

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Загрузка...