UA
 

ЄC та ЮНІСЕФ допомагають захищати права дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

8 апреля 2011, 14:23
0
20
ЄC та ЮНІСЕФ допомагають захищати права дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

Хмельницький, 7 квітня 2011 року – У Хмельницькій ОДА проведено засідання, на якому представники ЄС, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та місцевої влади підсумували результати пілотного проекту щодо реформування інтернатної системи.

7 квітня 2011 року у Хмельницькій обласній державній адміністрації проведено засідання, присвячене ходу виконання проекту “Розвиток комплексних превентивних послуг для дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які знаходяться у складних життєвих обставинах”, що реалізується за підтримки  Європейського Союзу (ЄС) і Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Метою проекту є захист прав дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які опинились у складних життєвих обставинах у пілотній Хмельницькій області. Крім того, в рамках проекту розробляються відповідні національні нормативні документи.

Починаючи з липня 2009 року проект надає допомогу в реформуванні існуючої державної системи догляду за дітьми, піклування які перебувають у інтернатних закладах, та за дітьми, які перебувають у групі ризику вилучення з сімей і  поміщення у інтернатні заклади. Робота за проектом спрямована на надання підтримки дітям у своїх власних родинах, а також дітям, які були влаштовані в альтернативні форми сім'ї в межах України. “Влаштування дитини у будь-який інтернатний заклад повинно бути заходом, що застосовується в крайньому випадку, коли вичерпано всі можливості для надання підтримки дитині у її власній родині, що належно опікується дитиною, або ж для влаштування дитини  в альтернативні форми сімейного виховання”, – сказала Юкіе Мокуо, Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Як показує міжнародний досвід, успіх реформування державних систем опіки та піклування за дітьми, які залишились без батьківського піклування, залежить перш за все від ефективності превентивної соціальної роботи з вразливими категоріями сімей з дітьми на рівні громади. В Україні переважна частина дітей, позбавлених батьківського піклування, не є біологічними сиротами, а втратили батьків через соціальні причини. Тому проект спрямовано на попередження проблем, які можуть призвести до розлучення дітей зі своїми родинами. Цей проект є частиною стратегії, яку Європейський Союз проводить в Україні та яка спрямована на консолідацію і захист прав жінок та дітей. Він вже допоміг поліпшити державну програму підвищення кваліфікації прийомних батьків та батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, розробити стандарти соціальних послуг з попередження відмов від новонароджених немовлят та дітей молодшого віку, а також розробити пропозиції щодо поліпшення попередження та реагування на випадки насильства, жорстокого поводження, недогляду і експлуатації дітей.

Соціальні працівники Хмельницької області проаналізували становище приблизно 350 дітей. Всього буде надано підтримку 500 дітям з метою їх переведення з закладів інтернатного типу до сімей. Хоча в Хмельницькій області 79,9 відсотків дітей від загальної кількості більш ніж 2400 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, отримують догляд від опікунів та прийомних батьків, в області все ще є 583 сироти та дитини, які позбавлені батьківського піклування та перебувають в закладах інтернатного типу.

“Я сподіваюсь, що накопичений під час реалізації даного проекту досвід буде цінним для розробки та запровадження комплексних соціальних послуг для дітей на обласному та національному рівнях,” - сказав Хосе Роман Леон Лора, Радник, Керівник відділу економічної співпраці, соціального та регіонального розвитку Представництва Європейського Союзу в Україні.

“Хмельницька обласна державна адміністрація вважає, що співробітництво з Європейським Союзом та ЮНІСЕФ є не лише можливістю поліпшити альтернативні форми сім'ї для влаштування в них сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, але також є і достатнім ресурсом для попередження, перш за все, випадків розлучення дітей зі своїми сім'ями. Я також сподіваюсь, що реалізація цього проекту буде гарним прикладом запровадження нових технологій превентивної соціальної роботи з родинами та дітьми на національному рівні”, - підкреслила заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації Лілія Бернадська.

В процесі реалізації проекту до кінця 2011 року будуть проаналізовані витрати, пов'язані з різними формами догляду за дітьми з боку держави. Проект також допоможе розробити обґрунтовані пропозиції щодо поліпшення функціональної координації між різними державними органами, що відповідають за прийняття рішень стосовно сімей та дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

За додатковою інформацією звертайтесь до:

Юлія Юрова, Керівник інформаційного відділу ЮНІСЕФ Україна, , +38-044-254-2450, [email protected]

Андрій Гайдамашко, Керівник проектів з питань захисту дітей ЮНІСЕФ Україна, +38-044-254-2450, [email protected]

Владислав Лашко, Керівник проектів з питань догляду за дітьми ЮНІСЕФ Україна, +38-044-254-2450, [email protected]

Пресс-релизы размещаются на платной основе в раздел Пресс-релизы

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Читать комментарии
Загрузка...