UA
 

Депутат Радковский может подать в суд на зампредседателя СБУ

Корреспондент.net,  12 ноября 2008, 19:37
0
35
Депутат Радковский может подать в суд на зампредседателя СБУ
Фото: Корреспондент.net
Радковский опроверг заявление заместителя председателя СБУ

Народный депутат Олег Радковский опроверг заявление заместителя председателя СБУ Тиберия Дурдинца относительно его причастности к фактам коррупции и контрабанды. Он не исключил того, что обратится в суд с иском против Дурдинца.

"Я возмущен этими словами Тиберия Дурдинца и заявляю, что они не соответствуют действительности и являются лишь очередным эпизодом развязаной в последнее время кампании по дискредитации меня лично, как члена фракции Блока Юлии Тимошенко, а также дискредитации холдинга Берег-Групп, основной деятельностью которого является строительство, и почетным президентом которого я был до избрания народным депутатом Украины", - заявил Радковский.

Он считает такие заявления подтверждением предположения "о возможной причастности СБУ к выполнению политических заказов. По словам Радковского, таким образом, Тиберий Дурдинец пытается отвернуть внимание от "демонстративных запугиваний и вопиюще незаконных действий в Одессе 25 сотрудников СБУ, в том числе 15 вооруженных бойцов - подчеркиваю, не одесского, а крымского - спецподразделения Альфа".

Кроме того Олег Радковский отметил, что, по его мнению, Тиберий Дурдинец "действовал и действует в составе закарпатской организованной политической группировки".

Нардеп сообщил об  инциденте, который произошел в офисе холдинга Берег-Групп 19 мая. "В частности, в офисе холдинга Берег-Групп, в 10 часов утра 19 мая текущего года (кстати, именно в те дни в Верховной Раде Украины очень обострилось политическое противостояние и на многих депутатов оказывалось жесткое давление с целью обеспечения их голосования за отправление в отставку из должности премьер-министра Украины Юлии Тимошенко) был начат обыск отдельных помещений. Он проводился под поводом поиска документов каких-то трех фирм, за фактом контрабандной деятельности которых было затронуто уголовное дело. Эти фирмы не имеют ко мне никакого отношения, тем не менее, СБУ умудрилась рассмотреть их связь со мной на основании того, что они когда-то были клиентами брокерской фирмы, которая раньше действовала в составе холдинга", - заявил Радковский.

По словам Радковского, сотрудники СБУ без объяснения причин и предъявления обвинений принудительно удерживали в офисе 35 человек без пищи и сна на протяжении 22 часов.

Он сообщил, что во время встречи с временно исполняющим обязанности председателя СБУ Валентином Наливайченком якобы признал, что сотрудники СБУ, в том числе бойцы Альфы, грубо нарушили законодательство.

"Кроме того, я оставляю за собой право обратиться в суд с иском против Тиберия Дурдинца о защите своей чести, достоинства и репутации", - заявил Радковский.

***

Напомним, сегодня, 12 ноября, генеральный прокурор Украины Александр Медведько, вы ступая в Верховной Раде, заявил, что у правоохранительных органов нет уголовных дел, возбужденных против народных депутатов Украины.

11 ноября, заместитель председателя Службы безопасности Украины Тиберий Дурдинец заявил, что СБУ известны факты коррупции и назвал фамилии народных депутатов, якобы причастных к ним.

***

Ниже приводим полный текст заявления народного депутата Украины Олега Радковского на языке оригинала.

"Вчора ряд засобів масової інформації, посилаючись на заяву заступника голови СБУ Тиберія Дурдинця, розповсюдив інформацію про мою начебто причетність до фактів корупції та контрабанди.

Я обурений цими словами Тиберія Дурдинця і заявляю, що вони не відповідають дійсності та є лише черговим епізодом розв’язаної останнім часом кампанії з дискредитації особисто мене, як члена фракції Блоку Юлії Тимошенко, а також дискредитації холдингу "Берег-Групп", основною діяльністю якого є будівництво і почесним президентом якого я був до обрання народним депутатом України.

Вважаю все це ще одним підтвердженням мого припущення про можливу причетність СБУ до виконання політичних замовлень і є не більше, ніж спробою Тиберія Дурдинця відвернути увагу від демонстративних залякувань та кричущо незаконних дій в Одесі 25 співробітників СБУ, в тому числі 15 озброєних бійців – підкреслюю, не одеського, а кримського – спецпідрозділу "Альфа".

Зокрема, в офісі холдингу "Берег-Групп", в 10 годині ранку 19 травня поточного року (до речі, саме в ті дні у Верховній Раді України дуже загострилося політичне протистояння і на багатьох депутатів чинився жорсткий тиск з метою забезпечення їх голосування за відправлення у відставку з посади премє’р-міністра України Юлії Тимошенко) було почато обшук окремих приміщень. Він проводився під приводом пошуку документів якихось трьох фірм, за фактом контрабандної діяльності яких було порушено кримінальну справу. Ці фірми не мають до мене жодного стосунку, проте СБУ примудрилася розгледіти їх зв’язок зі мною на підставі того, що вони колись були клієнтами брокерської фірми, що раніше діяла в складі холдингу.

При цьому, співробітники СБУ обшукали не лише ті приміщення, які були вказані у санкції на обшук, а взагалі всі без винятку приміщення офісу. На час початку обшуку в офісі перебували 35 людей, в тому числі три жінки. Всі вони були співробітниками різних будівельних фірм, що входять до складу холдингу "Берег-Групп" і не мали жодного відношення до тих трьох фірм, про які йшлося вище. Проте їх усіх, без пояснення причин і пред’явлення звинувачень (!), озброєні співробітники підрозділів СБУ примусово утримували (!) в офісі без їжі та сну (!) протягом 22 годин (!), а саме – до 8 години ранку 20 травня.

Ця історія практично миттєво набула в Одесі широкого розголосу і багато одеситів буквально здригнулися від усвідомлення жаху повторення подій, що були всіма нами забуті ще з кінця 1980-х років…

Я отримав, без перебільшення, шквал дзвінків. Тому що всі ці люди, а також їх рідні та близькі, відразу ж звернулися за захистом від беззаконня до мене. Очевидно, що в тій ситуації я, як порядна людина та як народний депутат України, просто не міг залишатися осторонь!

Однак, всі мої спроби потрапити на прийом до Валентина Наливайченка протягом п’яти діб поспіль – з 19 і по 23 травня включно – успіхом не увінчалися. Пізніше я все-таки добився зустрічі з ним і в розмові зі мною навіть він визнав, що співробітники СБУ, в тому числі бійці "Альфи", які виконували тоді в Одесі прямі команди Тиберія Дурдинця – який, з мого погляду, діяв і діє у складі закарпатського організованого політичного угруповання – насправді грубо порушили щонайменше 10 норм та вимог Закону. Крім того, я, на відміну від Тиберія Дурдинця, не маю інформації про те, що Генерального прокуратура України не виявила жодних порушень в діях тих 25 співробітників СБУ, які проводили обшук.

Також наголошую на тому, що Генеральний прокурор України Олександр Медведько сьогодні, під час свого виступу у Верховній Раді України заявив, що генпрокуратура не порушила жодної карної справи ні проти мене (за причетність до корупції і контрабанди), ні проти усіх інших народних депутатів України, яких Тиберій Дурдинець звинуватив у скоєнні різноманітних злочинів, а також підкреслив, що направлення будь-якого (в том числі мого) депутатського звернення до державних (в тому числі правоохоронних) органів не може вважатися корупційним діянням.

Крім того, я залишаю за собою право звернутися до суду з позовом до Тиберія Дурдинця про захист своєї честі, гідності та репутації.

Народний депутат України                                        О. Радковський"

Корреспондент.net

ТЕГИ: СБУкоррупция
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Читать комментарии